Nytt på perenner.se, Smått och gott

Vinterbona försiktigt i trädgårdens perennrabatter

Dags att ställa undan trädgårdsredskapen

På vintern vilar perennerna, de vissnar ner efter säsongen för att övervintra under marken. Och liksom perennerna kan även vi ta det lugnt i perennrabatterna inför vintern. Det finns nämligen flera goda anledningar till att vänta med att klippa ner perenner till våren. De vissna delarna är skydd för de skott som ska bli till blad och blommor nästa säsong. Och inte att förringa är att de torra perennerna ger fin struktur till vinterträdgården.

Prydnadsgräs är särskilt viktiga att lämna som de är. Inte bara för att de står kvar vackra hela vintern, utan för att det ska övervintra utan att frysa sönder av vatten som lätt kan komma in i plantan när de är nyklippta.

Även småfåglar är tacksamma om perennerna får stå kvar, en del har fröställningar som de gillar och andra ger skydd och gömmor. Man behöver heller inte räfsa bort alla löv ur rabatterna, om det inte är för blött under. Annars ger de ett gott täcke och lägger man gräset i högar med lite grenar kan det bli fina bon åt igelkottar.

Bästa tipset nu är därför att ställa undan trädgårdsredskapen, väl rengjorda så de är redo att ta nya tag till våren och pynta med vintergrönt och stämningsfulla ljus!