Nytt på perenner.se

Vackra sensommar- och höstperenner

Lång säsong med perenner i rabatt och kruka

I augusti är det fortfarande lång tid kvar av blomsäsongen. För många av de vackraste perennerna är det under sensommar och höst som det verkligen börjar!

De senare perennerna är ofta ståtliga och färgstarka. Fram till de slår ut i sin fulla blomprakt håller de sin plats i rabatten som ett värdefullt stöd och en ödmjuk granne. De flesta sena perenner vissnar dessutom med äran i behåll och är vackra långt in på vintern.

Under sensommar och höst finns stora exemplar av perenner att köpa i garden center, många gånger blommar de och ger ett färdigt resultat på en gång. Så har man missat att plantera höstblommande perenner är det ingen fara, utan man kan komplettera sin rabatt eller sina krukor och njuta av blommor ett bra tag till!

Praktfulla klassiker

Varma höstfärger får man av solbruden ‘Moerheim Beauty’ som är en blomrik gammal sort. Den är vacker i stora sjok. Tuvrör ‘Karl Foerster’ har ax som i september har mognat till gyllengula toner. Stäppsalvia kan blomma en andra gång på hösten om man klipper ner dem efter första blomningen.

Sensommar höst perenner

Fyllig höstrabatt med höjdpunkt augusti-september. Röd rudbeckia ‘Magnus’, kärleksört ‘Matrona’, anisisop ‘Blue Fortune’ och blå bolltistel blommar för fullt i september. När de röda kronbladen faller lämnar solbruden ‘Moerheim Beauty’ kvar mörka blombottnar som sedan bildar fina fröställningar. Även kärleksört, bolltistel och röd rudbeckia får snygga fröställningar som pryder sin plats och ger småfåglar mat under vintern.

Sensommar höst perenner

Kransveronika är en gammaldags trädgårdsväxt med underbar sensommarblomning i juli och september. Med dess bestämda och upprätta form ger den höjd och struktur i rabatten. De ljuvliga blomaxen i milda färger älskas av fjärilar, humlor och bin. Det finns flera bra sorter som den blåvioletta ‘Fascination’ och rosavioletta ‘Pink Glow’, detta är ‘Erica’. Kransveronika, Veronicastrum virginicum, var Årets perenn 2006.

Fina krukor

På hösten när vi vistas mindre och mindre utomhus är det extra trevligt att ha krukor vid platser som dagligen passeras som till exempel vid entrén.

Skogslikt och blommigt blir det med höstöga Coreopsis ‘Zagreb’, japansk starr Carex morrowii ‘Ice Dance’, bronsbräken Dryopteris erythrosora och kärleksört Hylotelephium ‘Jose Aubergine’ tillsammans.

Klockvippa ‘Sweet Tea’, trädgårdsvädd ‘Barocca’ och mörkt silvrig alunrot. När blommorna vissnat håller de vackra bladen länge till.

Sensommar höst perenner

Stjärnflocka är en underbar samplanteringsväxt med lång blomtid. Tillsammans med japansk starr ‘Ice Dance’ blir det en hållbar kruka.

Sensommar höst perenner

Fjäderastilbe Astilbe ‘Sprite’, liten kärleksört Hylotelephium cauticola Årets Perenn 2016, taklök Sempervivum och penningblad Lysimachia nummularia. En kruka som är fin direkt men har hösten framför sig då liten kärleksört kommer lysa i rödvioletta och rosa nyanser.