Trädgårsprofiler Emelie och Siri

Pukor som krukor på flotte på Landskrona Trädgårdsgille

Emelie

Emelie

Namn: Emelie Johansson
Ålder: 26
Ort: Landskrona, Skåne
Arbete: Horto Green trädgårdsväxter
Aktuell med: Deltagare flott-tävling på Landskronas trädgårdsgille 2014

Favoritårstid: Vår

Drömperenn: Pioner

 

 

Siri

Siri

Namn: Siri Ekelund
Ålder: 31
Ort: Marieholm, Skåne
Arbete: Horto Green trädgårdsväxter
Aktuell med: Deltagare i flott-tävling på Landskronas trädgårdsgille 2014

Favoritårstid: Höst

Drömperenn: Jätterams

 

 

Varför har ni valt att vara med och bygga en flotte?

Både Emelie och Siri håller med om att det främst är för att det är så roligt och för den kreativa processens skull. Båda är väldigt intresserade av färg och form. ”Sen vill vi ju gärna visa upp företaget vi jobbar för också”, säger Emelie.

Flottens tema: Pukor som Krukor

På en matta med mönster av taklök, fetknopp och alunrot står ett trumset. I trumsetet har Emelie och Siri planterat härliga perenner som matchar färgerna i ränderna på trummorna. Trumsetet är skänkt av Emelies sambo. ”Vi spelar reaggaemusik både han och jag”, säger Emelie.

”Förutom färgtemat ville vi ha lite rörelse med gräs för att fånga rörelsen som finns i musik. Dessutom så gungar ju flotten!”

Trädgårdsprofil siri o emelie  Trädgårdsprofil siri o emelie

Hur lång tid innan börjar ni planera inför flottbygget?

Planeringsarbetet började i april. Hela processen har varit ganska långsam. Det som tagit längst tid är att fundera ut idéer på temat och vilka växter som kunde passa till. ”Sen har det gått ganska snabbt att genomföra när det väl är bestämt”, säger Siri.

fgfggdgf

Emelies och Siris färdiga flotte under Landskrona Trädgårdsgille 2014. Med bland annat taklök, rudbeckia av sorten ’Hot Papaya’ och olika gräs.

Vad är roligast med ert jobb i trädgårdsbranschen?

Både Emelie och Siri arbetar på Horto Green, som säljer växter via webbutik och gardencenter. Emelies svarar snabbt; ”Att få vara nära växter och friheten i jobbet”. Siri instämmer och tillägger att det dessutom är väldigt roligt att se så många olika kombinationer av växter när de plockar ihop kundorder. ”Det ger många nya idéer!”. Dessutom får de lära känna växterna väl eftersom de ser dem i olika skeden under hela säsongen. Emelie inflikar; ”Sen är ju kunderna väldigt roliga också!”.

När vaknade ert intresse för trädgård?

Det var Emelies mormor som hjälpte henne att hitta trädgårdsintresset när hon var liten. ”Jag frågade alltid mormor varje sommar om jag kunde få ha en egen liten rabatt.”. Även mormors trädgårdsland var roligt att hålla på med. Siri har också haft trädgården i blodet sedan långt tillbaks. Hennes mamma höll alltid på mycket i trädgården och gick rundor med henne i trädgården varje gång hon kom och hälsade på.

Hur hamnade ni i trädgårdsbranschen?

Emelie har arbetat inom hotell och restaurang, vården och varit maskinoperatör på fabrik innan hon kom in i trädgårdsbranschen. En praktikplats på Horto Green ledde till jobb samma säsong. ”Jag har aldrig ångrat mig, det är det bästa jobbet jag någonsin har haft.” Siri upptäckte att hon ville arbeta med trädgård när hon hade jobb som förskolelärare i en stad. Det var ganska stressigt och hon kände att hon behövde komma ut till trädgård och natur igen så hon köpte en kolonistuga.

”Jag mådde fantastiskt bra av det. Det var nästan det enda stället där jag kunde slappna av på.” Hon började läsa kurser om hälsoträdgårdar och trädgårdsterapi och efter det blev det trädgårdsdesignkurser.

Beskriv era drömträdgårdar med 3 ord:

”Jag ändrar mig hela tiden vad jag tycker!”, säger Siri men bestämmer sig för formstark, enkel och grönskande. Emilies drömträdgård är fridfull, glad och spirande. ”Och så ska den innehålla vatten!.”

Har ni trädgård själva?

Emelie har en liten balkong på ca tre kvadratmeter. ”Man får verkligen ta hand om det utrymmet man har”, säger hon. ”Där odlar jag nästan bara perenner. Det är roligt att se vad som funkar och inte funkar. Klematis och kaprifol är det enda jag sparar flera säsonger och så murrevan som sparar sig själv! Annars byter jag ut varje år”. Siri har nyligen flyttat till ett nytt hus och trädgård. Trädgården är ca 600 kvadratmeter och omvandlingsprocessen har precis börjat. ”Det fanns en grön stomme med häckar och lite träd, men inte en enda blomma!”.

Vad använder ni helst trädgården till?

”Jag använder den mest för att få frid i min lilla själ”, säger Siri. ”Det får jag av att greja i den. Jag vill inte säga jobba, för jag tycker inte att det är jobbigt. Det är bara kul. Det kan vara att gräva, rensa ogräs eller plantera eller vad som helst”. Emelie njuter inte fullt lika mycket av trädgårdsarbetet utan ser trädgården främst som ett sätt att få vara kreativ och få det att växa. ”Jag vill se min vision komma fram”.

Hur ser ni på trädgårdstrender? Vad tycker ni är inne just nu?

Emelie har lätt för att byta tema och stil på sin balkong eftersom hon byter ut nästan allt inför varje säsong.

”Jag försöker nog sätta mina egna trender år efter år. Men mest är jag nog den romantiska stilen.”

Siri tror att hon omedvetet följer vissa trender. Angående vad som är trendigt just nu svarar Emelie; ”Vi säljer fortfarande rätt mycket gräs. Även frukt, bär och ätbart är trendigt. Men annars så ser man inte så mycket uppstickare.”.

Vad är ert bästa tips för att lyckas med trädgården?

”Våga ändra på saker!”, utbrister Siri. ”Tänk inte nu har jag planterat den här och nu ska den va här, utan allt går att flytta runt.”. Emelie tycker även att man ska trotsa reglerna, vilket hon själv gör rätt så ofta. ”Säger någon att så kan du inte göra, då gör jag det ändå. Kanske nästan bara för att vara obstinat.”. Båda uppmuntrar till att man ska våga prova sig fram, för det mesta fungerar trots allt.

Vilken perenn rekommenderar ni helst?

Siri tycker att Hostor alltid är snyggt och Emelie tipsar gärna kunderna om olika sorters veronika. Både strandveronika och axveronika tycker hon är stabila och bra.

Hosta

Det finns en stor variation av olika Hosta, vad gäller färg, höjd och storlek. Alla kan hitta sin favorit!

Veronika

Veronika är en vacker rabattväxt.

Vilka är era favoritkombinationer av perenner?

Höstsilverax ’Brunette’ är snyggt tillsammans med ett fint gräs och vit Scabiosa, tycker Siri. Emelie tipsar om lite romantiska kombinationer av låg rosa brudslöja, blommande daggkåpa och alunrot eller murreva och lavendel tillsammans. ”Det har jag i en kruka därhemma och det är så vackert ihop!”.

Vem är er förebild inom trädgårdsbranschen?

Emelies främsta förebild inom trädgård är hennes mormor. Men även Sören Ryge Petersen. För Siri är det C.Th Sörensen som är förebilden ”Han fick polletten att trilla ner.”, säger hon. Även konstnären, blomsterkonstnären och trädgårdsskaparen Tage Andersen är en inspiration.

Trädgårdslitteratur att rekommendera?

Emelie tipsar om Prismas stora trädgårdsbok och Siri rekomenderar Med fingrarna i jorden av Karin Berglund.

 

 

Några snabba!Trädgårdsprofil siri o emelie

Emelie
Blommor – Blad
Vilt – Stramt
Modernt – Gammaldags
Solälskare – Skuggväxter
Vår – Sommar
Skog – Äng
Damm – Stenparti
Färgglatt – Nedtonat
Gräsmatta – Marktäckare

Siri
Blommor – Blad
Vilt – Stramt
Modernt – Gammaldags
Solälskare – Skuggväxter
Vår – Sommar
Skog – Äng
Damm – Stenparti
Färgglatt – Nedtonat
Gräsmatta – Marktäckare

Publicerad 2014-08-21

Lämna ett svar