Trädgårdsstudent Jenny Jangefelt

Drömmar om att planera och rita trädgårdar

trädgårdsstudent, trädgårdsutbildning, perenner

Snart väntar trädgårdsmästarexamen för Jenny!

Namn: Jenny Jangefelt
Ålder: 27
Ort: Helsingborg
Arbete/studier: Studier
Gör just nu: Startar upp examensarbete

Drömperenn: Iris

Favoritårstid: Höst

Bästa trädgårdsbok: Garden Design Bible, Tim Newbury

 

Från tekniska studier till trädgårdsutbildning

För två år sedan tog Jenny tjänstledigt från sitt jobb i Skåne, och tillsamman med sambo och katt styrde hon flyttlasset norrut. Där väntade Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design vid Gävle Högskola, en tvåårig yrkesinriktad utbildning som bedrivs i Ockelbo på Wij Trädgårdar. Nu är Jenny endast en hösttermin från examen.

”Jag har ingen slående trädgårdsbakgrund. Min morfar har odlat en del men jag har aldrig hjälpt honom. Och jag är typ uppväxt i lägenhet mer eller mindre också. Det är designdelen snarare som jag halkade in på, jag tyckte det var roligt.”

Att måla och rita har Jenny alltid tyckt om och hon gillar växter som material för att det är så föränderligt plus att många har så bra anknytning till trädgård och tycker om trädgård. Tankar på att arbeta med design på något vis fanns tidigt och landskapsarkitekt stod på drömjobbs-listan, tillsammans med veterinär. Men så blev det brand- och riskingenjör i fem år på tekniska högskolan i Lund istället. Därefter arbetade Jenny nästan två år som riskingenjör innan hon kände att ett yrke där hon fick vara mer kreativ lockade alltmer, och att hon ville rita.

När beslutet var taget att testa trädgårdsbranschen föll valet på Gävle Högskola med studieort Ockelbo. Och det var kombinationen av praktiskt arbete, design och hälsa som Jenny föll för. Hon ser en fördel i att få med hälsoaspekten och hur trädgård påverkar människor. Just bredden tycker Jenny är det roligaste med utbildningen. Vi får vara ute och göra lite praktiskt, och så får vi sitta inne och rita och så får vi läsa ändlöst långa rapporter om hälsa.

Ockelbo, Wij trädgårdar, perenner         Ockelbo, Wij trädgårdar, perenner
Jennys bilder från Wij Trädgårdar där nästan all undervisning sker. Där finns studenternas egna hus med ateljé och klassrum, samt hela trädgården som en inspirerande studiemiljö! En del föreläsningar hålls även inne i Gävle på Högskolan.

Sommarpraktik

I somras hade Jenny fem veckors praktik på Gröna Gården, Allt inom trädgård i Tullstorp, ett skötsel- och anläggningsföretag i Landskrona som erbjuder trädgårdsdesign och ritning av utemiljöer. Under praktiken har Jenny framförallt ritat, från skisser till färdiga förslag, träffat kunder och varit med på skötselmöten.

Jenny har haft stor frihet och besökt en del kunder ensam och mätt och förberett inför ritning. Och hon har upplevt kunder som har visat stort intresse för hennes åsikter om hur de skulle kunna utforma trädgården, vilket ju har känts väldigt roligt, berättar Jenny. Men min handledare har funnits nära till hands och att diskutera varje ritförslag med en erfaren trädgårdsdesigner har varit jättenyttigt, framförallt vad gäller skötsel och vad man ska tänka på när man ritar linjer till rabatter utan att det försvårar till exempel gräsklippning, berättar Jenny.

Att se hur lite tid som egentligen läggs på att rita per uppdrag har varit en värdefull upptäckt. I skolan finns mer utrymme och man ritar fler delar såsom illustrationsplan, planteringsplan, illustrationsskisser och växtförteckning innan man lämnar in. Under praktiken har Jenny främst ritat idéskisser och planförslag, växtförslag har lämnats i de flesta fall men regelrätt växtlista har kunden inte fått i första skedet.

Vi träffade Jenny i Landskrona där hon under sommaren har haft praktik. Jenny arbetar gärna med perenner och tänker noga på växtval för att skapa hållbara miljöer.

Vi träffade Jenny i Landskrona där hon under sommaren har haft praktik. Jenny arbetar gärna med perenner och tänker noga på växtval för att skapa hållbara miljöer.

Om att rita, växtvandringar och förväntningar på framtiden

Jenny ritar alltid för hand. ”Det skulle nog gå snabbare i dator egentligen. Fast å andra sidan om man bara skissar är det skönt att rita för hand.” Men just ritprogram på dator önskar Jenny att de hade gått igenom lite mer under utbildningen. Annars tycker hon att i förhållande till utbildningens längd så har de varit ett bra upplägg.

”Alla växtvandringar och nötande av växter och dess latinska namn är grundläggande moment som har varit mycket värda.”

Jennys förväntningar på framtiden inom trädgårdsbranschen är att få rita. ”Design och planera är intressantast utan tvekan.” I ett större perspektiv hoppas Jenny att det allmänna intresset för trädgård håller i sig och att man fortsätter att ta hjälp med trädgårdsdesign. Hon gillar också att man tänker i alltmer hållbara banor. Jenny har uteslutande arbetat med perenner framför säsongsväxter. Hon upplever att lättskötta trädgårdar är starkt efterfrågade och att lättskött och hållbart går hand i hand.

Vilket är ditt bästa råd till någon som också vill bli trädgårdsstudent?

”Att de börjar! Man behöver inte göra det så himla komplicerat egentligen.” Men Jenny tipsar också om att man kan fråga om man får praktisera några dagar eller en vecka ute på en arbetsplats. I Jennys utbildning ingår praktik men hon tycker att den kom ganska sent. Men Jenny påpekar också det är viktigt att veta att man får lov att ångra sig

Det egna trädgårdsintresset

Jennys egen trädgård är en balkong där hon har blommor i form av massa petunior, stäppsalvia, näva och funkia. Jenny säger själv att det inte är så spännande på balkongen just nu.

”Jag är jättenyinflyttad så det är en sån här ihop-plockslösning. Annars odlar jag gärna ätbart men om jag ska välja blommande så blir det perenner.”

Lila stäppsalvia och daggkåpans limefärgade blommor.

Lila stäppsalvia och daggkåpans limefärgade blommor.

I färgkombinationer återkommer Jenny ofta till lila och silver eller lila och lime. ”Stäppsalvia, kungsnäva och lammöron är fina tillsammans. Men jag tycker att det mesta kan vara fint!” Kungsnäva är också en perenn som Jenny ofta väljer att använda, den är snygg, användbar och passar till mycket.

När Jenny ska rita en trädgård åt någon annan lyssnar hon noga på beställarens önskemål och försöker läsa in deras stil. Hon ser också på hus och byggnader och om det finns annat i närheten att ta hänsyn till. Inspiration hittar hon annars i fina bilder eller mönster och färger som hon till exempel ser på kläder i skyltfönster. Hon tänker inte alltid design men har märkt under utbildningen att hon alltmer samlar inspiration från omgivningen och sparar i minnet.

Så länge en trädgård är lite ompysslad, välvårdad och inte för plottrig så trivs Jenny i de flesta olika stilar. När hon ritar själv så blir det oftast enkla linjer i kantiga eller runda former, lite åt det striktare hållet.

”Men ibland å andra sidan försöker jag göra något jättemormorsromantiskt bara för att bryta av och inte fastna fullständigt i någonting. Något av det roligaste med olika uppdrag är utmaningen att skapa något som någon annan ska tycka om.”

Drömprojekt

Jenny skulle gärna rita en trädgård till en nöjespark. Då skulle man kunna ta ut svängarna och använda annorlunda och lite ovanligare och växter och material. Det kan också vara lite mer skötselintensivt vilket ger ännu mer frihet. Det hade varit väldigt roligt och ett riktigt drömuppdrag tycker Jenny.

Några snabba!

Blommor – Blad
Funktion – Design
Solig rabatt – Lummig skugga
Minimalistiskt – Romantisk överflöd
Kontrast – Ton i ton
Putsa perenner – Häng i hängmattan
Färgglatt – Nedtonat
Långa växtlistor – Få favoriter
Loppis – Nytt
Gräsmatta – Marktäckare

Publicerad 2014-09-12

Lämna ett svar