Trädgårdsdesigners Utter & Brising

Finn lugnet i Drakarnas boning

Gunilla Utter

Gunilla Utter

Namn: Gunilla Utter
Ålder: 48
Ort: Helsingborg
Arbete: Trädgårdsdesigner

Aktuell med: Visningsträdgård på Sofiero trädgårdsfest och vinnare av ”Flottaste flotten” på Landskrona trädgårdsgille 2015

Favoritårstid: Vår

Drömperenn: Höstsilverax

 

Karolina Brising

Karolina Brising

Namn: Karolina Brising
Ålder: 40
Ort: Lund
Arbete: Trädgårdsdesigner

Aktuell med: Visningsträdgård på Sofiero trädgårdsfest och vinnare av ”Flottaste flotten” på Landskrona trädgårdsgille 2015

Favoritårstid: Vår

Drömperenn: Höstflox

 

Drakens boning

Gunilla och Karolinas idéträdgård på Sofiero går under namnet ”Drakens boning”. Här samlas drakar från många olika länder bl.a. Malaysia, Thailand och Kina. Drakar har olika betydelse i öst- och västvärlden. I väst är draken ond, men i öst är de goda och bringar lycka. Grundidén med trädgården är att göra en restorativ plats där alla får vara. En plats som man faktiskt kan öva sig i den svåra konsten att helt enkelt bara vara. Inspirationen kommer från Asien där stort fokus ligger på att skapa denna typ av vilsamma trädgårdar, men både Gunilla och Karolina poängterar att det inte är en asiatisk trädgård. Här finns t.ex. inga Buddhastatyer eller lyktor.

Utter & Brising - grön drake  Utter & Brising - Detalj  Utter & Brising - växtval 4  Utter & Brising - drake

Trädgården är tvådelad men ändå sammanhållen. Den ena delen har ett golv av grus med krattade mönster. Här finns en svart träbänk med ett skydd av bambupinnar bakom. I den andra delen består golvet av den gröna gräsmattan och en stig av täckbark. Här bor den största draken bredvid en skön liggplats i skuggan av det färgstarka orangea paraplyet.

Utter & Brising - vänster  Utter & Brising - höger

Växtvalet är enkelt och sparsmakat. Fokus ligger på gröna bladväxter med olika strukturer. Här finns bambu, barrväxter och en söt japansk lönn, men även perenner som frasig sockblomma, blank hasselört, läckert mörkt ormskägg, ljusgrönt hakonegräs och frodiga ormbunkar. Den gröna massan ger lugn, och även om här finns ganska mycket yta täckt av sten hoppas de på att besökarna får inspiration till att med enkla medel försköna och förgröna stenytor i sina trädgårdar. Växtvalet och stilen skiljer sig mycket ifrån det på deras vinnande flotte som är betydligt blommigare och mer romantisk. Både Karolina och Gunilla har tyckt att det varit roligt att arbeta med två olika stilar och att de fått chansen att visa att de behärskar dem båda.

Utter & Brising - växtval  Utter & Brising - växtval 2  Utter & Brising - växtval 7  Utter & Brising - växtval 6

Varför har ni valt att vara med och bygga en Idéträdgård?

Karolina och Gunilla ser sitt deltagande på Sofiero trädgårdsfest som ett sätt att marknadsföra sitt företag Utter & Brising trädgårdsdesign. Det är ett bra sätt att komma i kontakt med kunder och prata med trädgårdsintresserade människor. Båda är överens om att det är kul att Sofiero i år har satsat på fler idéträdgårdar. Besökarna uppskattar det.

”Det är roligt att vara på plats! Det finns alltid något nytt och roligt att se”

Karolina och Gunilla blev tillfrågade redan i mars om de ville vara med och göra en idéträdgård och arbetsprocessen har varit ganska omfattande. Först ska idén tas fram, sedan ska den kunna lösas både ekonomiskt och praktiskt. De fick sedan med kort varsel ändra utseendet på sin idéträdgård eftersom de vann tävlingen ”Flottaste flotten” på Landskrona trädgårdsgille. Som vinnare ställs nämligen flotten ut även på Sofiero trädgårdsfest. Då de hade tänk använda samma växter i sin idéträdgård som på flotten fick de plötsligt tänka om och skaffa fram nya växter till idéträdgården. Den slutgiltiga utformningen av trädgården bestämdes så sent som veckan innan trädgårdsfesten. Sedan gjordes de sista små ändringarna under tiden som idéträdgården byggdes upp.

Trädgårdbakgrund

Intresset för trädgård har alltid varit stort hos både Gunilla och Karolina och tillslut tog detta intresse över. Båda har arbetat med annat tidigare. Gunilla var arbetsterapeut och Karolina var lärare. Gunilla läste om trädgård och park som rehabilitering när hon var arbetsterapeut och jobbade på Alnarps rehabsträdgård. Då blev det ännu tydligare för henne vad trädgården kan betyda. Tillslut kunde vare sig Gunilla eller Karolina stå emot längre, de började efter diskussioner och stöttning med och av familj studera till trädgårdsingenjör på SLU Alnarp. Idag driver de tillsammans Utter & Brising Trädgårdsdesign.

Drömträdgården

Gunillas drömträdgård beskriver hon som enkel, lugn och med fokus på gröna nyanser och strukturer medan Karolina hellre vill ha det mjukt och blommig och med inslag av formklippta klot. Trots att deras privata smak skiljer sig åt samarbetar de väldigt bra ihop.

”Vi kompletterar varandra och har roligt ihop”

Det är aldrig några svårigheter att komma överens, men de har ändå valt att en av dem alltid är huvudansvarig på ett designuppdrag. Ofta kan de snabbt avgöra vem som passar kundens stil bäst. Därefter stöttar de varandra och fungerar som varandras bollplank.

Att lyckas med sin trädgård

Det är viktigt att ha en grov översiktsplan över sin trädgård menar Gunilla och Karolina. På så vis kan man sedan ta en bit i taget. Detta tips ger dem alltid till sina kunder. De berättar att det annars kan bli ett väldigt stort och dyrt arbete om man ska ordna hela trädgården på en gång. Bland det viktigaste är att ta hjälp av kunniga människor när det kommer till växtvalet så att man får rätt växt till rätt plats. På så vis får man en mer lättskött trädgård. Annars menar dem att det är lätt hänt att man går till plantskolan och bara kommer hem med sådant som är fint just nu utan att ta hänsyn till ståndorten och årstidsvariationen.

Trädgårdsnävan ROZANNE 'Gerwat' är en av många vackra och användbara nävor

Trädgårdsnävan ROZANNE ’Gerwat’ är en av många vackra och användbara nävor

Gunilla och Karolina rekommenderar

På frågan vilken perenn som Karolina och Gunilla helst rekommenderar till sina kunder svarar de båda med två välkända växtslag. Karolina tipsar om främst om nävor och Gunilla om funkia. Båda växtslagen fyller en funktion och är tåliga. Andra favoriter derekommenderar är lavendel och prydnadsgräs. Den vintergröna hasselörten är också en perenn som de gärna tipsar om för att hjälpa kunden att få in växter med prydnadsvärde även vintertid.

Hostor finns i många färger och former

Hosta, eller funkia som det svenska namnet är, finns i många färger och former

 

Favoritkombinationer
Strutbräken, hasselört och mörkt ormskägg är tre perenner som Gunilla gärna kombinerar med varandra. Även höstsilverax tycker hon passar med denna trio. En av Karolinas favoritkombinationer är lavendel och trädgårdsnävan ROZANNE ’Gerwat’ vilka tillsammans ger en vacker och lång blomning.

Framtida planer

Karolina har precis flyttat till en ny jättestor trädgård. Just nu finns där inte så mycket förutom häckar och gräs. Hon tycker att det är skönt att veta att hon aldrig kommer att bli färdig med detta projekt, det kommer alltid finnas något att arbeta med. Men i höst får hon ta en paus från den egna trädgården för att följa med Gunilla på en studieresa till Kyoto i Japan. Här ska de studera trädgårdar och inspireras av japanernas sätt att utnyttja små ytor och skapa rumslighet. Målet är inte att komma hem och göra en japansk trädgård, utan med inspireras av sättet att tänka kring trädgård. De har mycket av det rofyllda som Gunilla och Karolina försöker finna kärnan till.

Några snabba!

Gunilla
Blommor – Blad

Vilt – Stramt

Modernt – Gammaldags
Solälskare – Skuggväxter

Färgglatt – Nedtonat

Funktion – Design
Putsa perenner – Häng i hängmattan
Långa växtlistor – Få favoriter
Skog – Äng
Damm – Stenparti

Karolina
Blommor
– Blad
Vilt – Stramt
Modernt – Gammaldags
Solälskare – Skuggväxter
Färgglatt – Nedtonat
Funktion – Design
Putsa perenner – Häng i hängmattan
Långa växtlistor – Få favoriter
Skog – Äng
Damm – Stenparti