Stadsträdgårdsmästare Pernilla Johansson

Förnyare av Almedalens rabatter på Gotland

Trädgårdsprofil Pernilla JohanssonNamn: Pernilla Johansson
Ålder: 44
Bor: Halla i Romakloster på Gotland

Favoritårstid: Våren och sommaren men svårt att välja. Tycker om alla årstider om det är ”riktiga årstider”.

Drömperenn: Julrosor.

Aktuell med: Stadsträdgårdsmästare på Gotland. Byter ut sommarblommor, som är skötsel intensiva i rabatterna, mot perenner och försöker skapa spännande rabatter.

 

Några nya kul projekt?

”Vi har precis avslutat renoveringen av Almedalens rabatter bla, även lekplats och dammen har renoverats. Det blir mer sammanhållna busk- och perennarabatter som får en samhörighet i parken också har vi skapat ett ”smycke” som man går igenom i parken, där vi fläskar på med sommarblommor och andra roligheter. Där kan man också gå in och sätta sig i rabatten i ett lusthus. Till sommaren kommer vi att odla grönsaker tillsammans med sommarblommorna.”

Förutom att du planterat många nya rabatter har du också skapat andra nya roliga saker i Visby. Dina hängmattor och sittstenarna i betong känns både personliga och moderna.

”Det är roligt att hitta på lite oväntade saker. Speciellt när vi har ett sånt tryck av turister som vi gärna vill ska komma tillbaka. Det fina är att alla vi som är fast boende på ön får ju leva också med dessa initiativ, vissa av dem året runt.

I Almedalen blommar perennerna hela sommaren.

I Almedalens rabatter blommar perennerna hela sommaren.

Blir det fler mobila rabatter ?

”Njae, man vet ju aldrig, men förra sommarens mobila skottkärror var ju förra årets ”happening”, och väldigt uppskattade. ”

Läste att du är utbildad dekoratör och jobbat på Ikea och sedan utbildade dig till landsskapsarkitekt. Vad driver dig framåt?

”Att utveckla för de många människorna och att göra ytor och platser attraktiva. Ger en enorm energi.”

Olika erfarenheter som du nu drar nytta av på Gotland?

”Min tidigare tjänst inom park i Karlskrona kommun där jag ansvarade för skötsel och min tid som skötselpersonal i Malmö. Väldigt viktigt att vara insatt i driftsfrågorna när man planerar, speciellt när vi dras med mycket besparingar och behöver effektivisera.”

På Gotland finns ett starkt kulturarv men också en lekfullhet.

På Gotland finns ett starkt kulturarv men också en lekfullhet med färg och form.

Hur mycket påverkar platsen Gotland och dess kulturarv dig när du planerar för framtiden?

”Det påverkar mycket. Platsen Gotland för dess fantastiska natur och fina miljöer och världsarvet för att det påverkar hur och vad man får göra. Gotland är ju unikt med naturen, miljöerna, möjligheterna till total avskildhet eller att umgås med många människor. Känslan av att nästan vara utomlands. De härliga och tillmötesgående gotlänningarna, den stora entreprenörsandan.”

Var hämtar du kraft och inspiration från?

”Resor, Barnen, vänner, nätverk inom branschen. Och resor så mycket det går, men man blir ju lite mer begränsad att resa när man bor på en ö än när man bor på fastlandet.”

Är det någon trädgårdspersonlighet som du ser upp till?

”Gunnel Karlsson, vi är från samma håla och jag tycker att hon är en fantastisk personlighet. Har träffat på och samarbetat med Gunnel några gånger genom arbetet och hon är fantastisk på att ta sig an varenda människa och varenda liten fråga.”

Hur mycket har du varit med att planera och bygga upp rabatterna i Almedalen? Läste att rabatterna i Almedalen ska göras om. Vad händer härnäst?

”Ja, det har varit på uppdrag av mig och en konsult har ritat. Vi har pratat oss samman om hur karaktären ska vara. Sen har jag varit projektledare för Almedalsprojektet. Vi har nu färdigställt renovering av alla rabatter, lekplatsen och utgrävning, spontning och kantning av dammen också.”

Almedalsrabatten

Almedalens nyrenoverade perennrabatter med välkomponerade perenner. Här syns närmast lila aster, gul röllika, blodtopp och brudslöja.

Almedalen tillsammans med er härliga Botaniska Trädgårds gör att det finns mycket att njuta av för en trädgårdsintresserad i Visby. Har du några andra tips på favoritplatser?

”Stränderna och sköna platser runtom ön. Det finns så otroligt många platser att besöka på Gotland och det dyker bara upp nya hela tiden.”

Några snabba till Pernilla!
Blommor – Blad
Vilt – Stramt
Modernt – Gammaldags
Solälskare – Skuggväxter
Färgglatt – Nedtonat
Funktion – Design
Putsa perenner – Häng i hängmattan
Långa växtlistor – Få favoriter
Skog – Äng
Damm – Stenparti

Publicerad 2016-07-11