Prästkrage, Leucanthemum

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades som det fjärde porträttet i serien i nr 5 av tidningen 2014.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 

I gammal och ny skepnad

prästkrage, midsommar, äng, vita perenner

Leucanthemum vulgare växer vild i hela Sverige och finns det någon annan blomma som symboliserar den svenska midsommaren bättre än prästkrage?

prästkrage, midsommar, äng

På Chelsea Flower Show 2012 fanns prästkragen med bland gräs och kantnepeta i torpmiljö.

Vild och vacker eller robust och stadig. Traditionell och nyskapande. Eller varför inte kulturskatt eller belönad nyhet. Allt finns att hitta i prästkragarnas värld.

Vilda och vackra har prästkragar, Leucanthemum vulgare, växt i Sveriges avlånga land och symboliserat midsommarfirande och festligheter såväl som anspråkslös vardag i flera århundraden. För finns det någon annan blomma som symboliserar den svenska midsommaren bättre än prästkrage, vallmo och blåklint? Och som Skånes landskapsblomma kan vi lätt lockas att tro att den är en sydlig och späd skönhet, men den växer vild ända upp till polcirkeln och är vanlig i hela norden.

I perennarabatter har växter med vild karaktär fått en renässans de senaste åren. Klassiska trädgårdar är ofta tydligt strukturerade efter färg, form och höjd, men en motvikt har blivit att istället härma naturen. På ängen sprider sig perennerna bäst de vill utan begränsningar och då får växtslag som Leucanthemum vulgare ’Maikönigin’, låga gräs och andra prärieväxter som Liatris spicata och Echinacea pallida ett större intresse. På Chelsea Flower Show 2012 fanns prästkragen med bland gräs, kantnepeta och vallmo. Både i montrar och som vild plantering på området.

Bröllopsgåvan – en nygammal perenn

Leucanthemum x superbum ’Bröllopsgåvan’ är något så sällsynt som en historisk perenn med svenska anor. Denna jätteprästkrage har upp till 10 cm stora blommor som blommar hela sommaren och långt in på hösten. Den trivs i soliga och väldränerade lägen och blir då stabil och tålig. Trots sina 100 cm i höjd.

I minst fyra generationer ärvdes den av kvinnorna i samma släkt i Skåne. Marit, som odlar den idag, kan spåra den tillbaka till 1923. Det året gifte sig Marits svärmors mor och i samband med bröllopet fick hon jätteprästkragen av sin mor.

Leucanthemum x superbum ‘Bröllopsgåvan’ har upp till 10 cm stora blommor som blommar rikligt hela sommaren och långt in på hösten. Här ses den tillsammans med Hylotelephium spectabile ‘Granlunda’ som är en annan svensk historisk perenn.

Leucanthemum x superbum ‘Bröllopsgåvan’ har upp till 10 cm stora blommor som blommar rikligt hela sommaren och långt in på hösten. Här ses den tillsammans med Hylotelephium spectabile ‘Granlunda’ som är en annan svensk historisk perenn.

Våren 2013 lanserades de första historiska perennerna under varumärket Grönt Kulturarv i Sverige. På Lantbruksuniversitetet i Alnarp har ett intensivt arbete gjorts med insamling av gamla perennasorter från 1940 och tidigare. De utvalda sorterna ska vara robusta, friska och tåliga med vacker blomning. Alla bär dessutom på en historia som har inspirerat till de nya sortnamn som perennerna har fått. Av de fyra sorter som presenterades 2013 har ’Bröllopsgåvan’ varit den som fått störst intresse på marknaden.

Broadway Lights är en vinnande nyhet

Leucanthemum superbum BROADWAY LIGHTS 'Leumayel' har en unik färg som skiftar från cintrongul knopp till allt ljusare vaniljgul och slutligen helt vit.

Leucanthemum superbum BROADWAY LIGHTS ’Leumayel’ har en unik färg som skiftar från cintrongul knopp till allt ljusare vaniljgul och slutligen helt vit.

Namnsättning på nyheter kan vara komplex och detta är Leucanthemum superbum BROADWAY LIGHTS ’Leumayel’ ett bra exempel på. Med sin unika färgskala från den cintrongula knoppen till allt ljusare vaniljgul och där blommorna slutligen nästan blir helt vita när de varit utslagna en tid, är detta en nyhet som trots sitt namn, ovanligt snabbt etablerat sig i perennasortimentet. Förutom lång och vacker blomning är den stabil med mörkgrönt bladverk och kompakt till växtsättet med sina 40 cm. Detta är en Prowen Winners sort som kommer från förädling i Holland. Som många andra jätteprästkragar är den en fin rabattväxt och en riktigt bra snittblomma.

Lämna ett svar