Kärleksört, Hylotelephium

Hylotelephium Matrona, Herbstfreude och Jose Aubergine, kärleksört

Öppna porträttet som en PDF.

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades som det sjunde porträttet i serien i nr 8 av tidningen 2014.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 

Triss i kärleksörter!

Gammaldags älskad växt använd till spådom i kärlek och som överlevt århundraden eller modern perenn med många nya sorter som skapar färgstarka kompositioner i kruka eller rabatt?

Kärleksört är en gammal välkänd och älskad perenn. Den är vildväxande i Europa och fanns att köpa i plantskolor redan i början på 1930-talet. Därför är det inte konstigt att de finns representerade i perennauppropet som gjordes i Sverige för några år sedan och att en av arterna har lanserats genom Grönt Kulturarv nämligen Hylotelephium ’Granlunda’. Det vetenskapliga namnet var länge Sedum men är idag ändrat till Hylotelephium. Sitt svenska namn, kärleksört, kommer från en gammal tradition att den ansågs kunna sia i olika kärleksangelägenheter.

’Herbstfreude’ – Modern klassiker

Av alla sorters kärleksört är ’Herbstfreude’ med blommor i färgstarkt rostrött den mest välkända. Du hittar den på kyrkogårdar där nästan inga andra perenner syns, i offentliga planteringar och rabatter av alla karaktärer. Den har de kvaliteter en modern klassisk växt ska ha. ’Herbstfreude’ är lättodlad, har stabilt växtsätt, friskt grönt bladverk som sprider prydnad redan under vårsommaren med sitt kompakta växtsätt, står i knopp och blom under lång tid och fröställningen är dekorativ under vintern. Den övervintrar bra i hela landet. ’Herbstfreude’ går utmärkt att ha som solitär i större krukor eller så kan den samplanteras med Heuchera och låga gräs som Festuca ’Elijah Blue’. I den blommande rabatten blir den fin med Bergenia, Anemone och Miscanthus ’Morning Light’.

Hylotelephium 'Herbstfreude' och Sesleria autumnalis

Många kärleksörter är fina tillsammans. Hylotelephium ’Herbstfreude’ omgiven av ’Matrona’ och Sesleria autumnalis.

’Matrona’ – Gjorde storslagen entré

Hylotelephium 'Matrona' Kärleksört

Hylotelephium ’Matrona’ får riktigt mörkt bladverk desto soligareoch torrare den står.

Sorten ’Matrona’ var en relativt ny form av kärleksört som bara funnits på marknaden i några år när den valdes till Årets Perenn 2000 i såväl Sverige som Tyskland, Holland, Belgien och flera andra länder runt om i världen. Det fräscha bladverket, med sina skiftningar i brons och rost, är en tillgång i rabatten hela säsongen. När knopparna under eftersommaren slår ut i blom i sin lysande rosa ton är det en färgmässig fullträff. ’Matrona’ blir en slående kontrast till såväl gråbladiga växter som blommande perenner i färgskalan från vitt, gult, orange och rosa.

Bland de gråbladiga växterna är till exempel Artemisia av olika slag, Stachys byzantina ’Silver Carpet’ och Anaphalis triplinervis utsökt vackra tillsammans med ’Matrona’. Den passar lika väl in i en mormorsrabatt i härliga glada blomfärger i gult och orange tillsammans med perenner som Achillea filipendulina, Coreopsis verticillata, Hemerocallis och Rudbeckia. ’Matrona’ är en robust och tålig sort och ju torrare och soligare den står desto färgstarkare blir bladverket.

’Jose Aubergine’ – En mörk skönhet

Hylotelephium 'Jose Aubergine' Kärleksört

Hylotelephium ’Jose Aubergine’ med sina mörkt rosaröda blommor och auberginelika blad.

En av de nyare mörkbladiga sorterna som nu fått några år på nacken är ’Jose Aubergine’. Med de mörka auberginelika bladen i purpur, i kombination med de mörkt rosaröda blommor som visar färg redan i juli har den visat sig vara en av de bästa mörkbladiga kärleksörterna. Det är en korsning mellan ’Purple Emporer’ och ’Linda Rodney’. Det finns många andra mörkbladiga sorter och intresset är stort. Liksom de andra kärleksörterna passar den ypperligt att planteras tillsammans med mellanhöga gräs som Helictotrichon sempervirens, Agropyron magellanicum i blågrått och med olika sorter av Sesleria.

 

Lämna ett svar