Gökblomster, Lychnis ’Petite Jenny’

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Artikeln publicerades i nr 4 av tidningen 2016.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Gökblomster ’Petite Jenny’ – En lovande nyhet

Vildväxande men ändå kompakt och stabil. Med sin ljusrosa färg och stora blomrikedom drar den till sig blickar på långt håll. Lychnis flos-cuculi ’Petite Jenny’ har allt en bra nyhet ska ha.

Letar du efter något helt nytt som lyser upp i rabatten? Varje år kommer det en uppsjö av nya spännande perenner. För alla oss som gärna ser nya färger och kombinationer av planteringar finns det alltid mycket nytt att våga prova, men det är inte enkelt att välja. Bra exempel på detta är den färgglada kavalkaden av sorter av Heuchera, Echinacea och Geranium de senaste åren där det blir svårt att sätta gränser för hur många sorter vi vill ha.

Lychnis flos-cucli ’Petite Jenny’ blommar från tidig sommar till långt in på hösten, mycket tack vare att blommorna är sterila.

Då blir det lättare när en nyhet skiljer sig från de övriga. Lychnis ’Petite Jenny’ är utsedd till en av de tio mest intressanta nyheterna i USA 2016. I Europa och Sverige provodlades den förra året och har klarat vintern väl. Eftersom den är mikroförökad finns det möjligheter att snabbt producera ett större antal växter.

Gökblomster ’Petite Jenny’ är otroligt rikblommande, men behåller tack vare sitt kompakta växtsätt strukturen väl utan stöd.

Sirligt växtsätt men tålig

Lychnis flos-cuculi ’Petite Jenny’ är en perenn med ljuvligt ljust lavendelrosa blomflor som blommar från tidig sommar till långt in på hösten, mycket tack vare att blommorna är sterila. Varje år analyserar Pantone mode, design, inredning och vår omvärld för att utse årets färg. En av årets färger är Rose Quartz för att den skapar ett lugn i en turbulent värld.

Precis så är detta gökblomster i trädgårdsvärlden. Med sitt sirliga växtsätt, men ändå stabil, fyller den rabatterna lugnt och fint. Bladen är ljust gröna och de dubbla blommorna fortsätter att bildas hela sommaren utan någon större skötsel. Sortens unika kompakta växtsätt gör att den trots sin växtvillighet inte blir högre än 35 centimeter.

Den passar bra i mindre trädgårdar och i urnor, men också i ängskanten. Plantera den gärna i fronten av rabatter där den villigt ger färg och form men ändå låter andra växter synas. Den passar också bra tillsammans med pioner och iris eller andra tidigblommande perenner. Trivs i fullt soliga till halvskuggiga lägen. Gökblomster är tåliga och växer bra på de flesta jordar men gärna lite fuktigt.

Nyhet från Blooms

De ljust lavendelrosa fluffiga blommorna attraherar bin och fjärilar men inte rådjur.

Från det anrika trädgårdsföretaget Blooms of Bressinghams har det kommit över 200 nya intressanta perenner genom åren. Den oförglömliga Geranium ROZANNE ’Gerwat’ är en av dem. Inför våren 2016 är Lychnis flos-cuculi ’Petite Jenny’ en av deras nyheter. Den upptäcktes av Paul Gooderham i en odlingsomgång av deras egen sort Lychnis ’Jenny’. Mer kompakt och längre blomningsperiod har gjort att även om den är helt ny är den redan med på listan av Blooms egna tio favoritsorter.

De tror att trädgårdsvärlden kommer att älska Lychnis ’Petite Jenny’ för de rosa fluffiga blommorna och att den attraherar bin och fjärilar. En annan bra egenskap är att den inte är smaklig för rådjur. Nu är det lätt att tro att detta är en skör skönhet men släktet Lychnis har 35 arter varav tre finns vilda i Sverige. Lychnis flos-cuculi är en av dem, vilket bådar gott med tanke på övervintringsförmåga.