Daglilja, Hemerocallis

Växtporträtt – Mer än en dagslända!

Hemerocallis 'Happy Returns'

Hemerocallis ’Happy Returns’

Dagliljor har länge varit en klassiker i svenska trädgårdar. Varje enskild blomma må leva endast en dag, men dagliljan är så mycket mer än en dagslända, den bjuder på skönhet under hela säsongen!

Dagliljans blad är liljeliknande och kommer tidigt på våren och under sommaren bildar bladen täta, dekorativa bladruggar som skapar fina former i trädgården. Under sommaren blommar de sedan rikligt med något trattformade blommor där de vanligaste färgerna är gul, orange, vinröd, rosa och vit.

Blommorna kan variera i storlek men gemensamt för alla är att knoppen tidigt på morgonen spricker upp för att under dagen veckla ut sina kronblad. Under eftermiddagen når den sin höjdpunkt, för att sedan under natten vissna ner. Tack vare att dagliljan sätter mycket knopp upplevs blomningen inte som kortvarig, tvärt om, dagliljan bjuder på blomsterprakt under lång tid. Hur länge de blommar varierar något från sort till sort men två som blommar oerhört länge är sorterna ’Stella de Oro’ och ’Happy Returns’ som har en blomningsperiod mellan maj till september!

Att välja rätt

Det finns en oerhörd mångfald inom dagliljans släkte då den är en av våra mest förädlade perenner. Det finns sex olika arter inom släktet samt tiotusentals namnsorter och fler tillkommer hela tiden. Man skulle enkelt kunna fylla hela trädgården med vackra sorter i olika färger och det stora utbudet kan ge stor beslutsångest.

När du väljer, utgå från egenskaper du uppskattar såsom doft, lång blomning, sirligt växtsätt eller favoritfärg. Tänk även på att höjden varierar mycket mellan sorterna. Det finns allt från de långväxande som ‘Stella de Oro’ (25 cm) och ’Mauna Loa’ (45 cm) till de högväxande ’Pink Damask’ (70 cm) och H. citrina (80 cm). Tänk även på läget du vill ha den i. Gamla sorter trivs nämligen bäst i halvskugga, medan nyare varianter blommar bäst i sol. Om du vill ha hjälp att välja kan du läsa mer här om de sju sorters daglilja som tillsammans utsågs till årets perenn 2013.

Hemerocallis 'Stella d'Oro'

’Stella d’Oro’ 25 cm

'Mauna Loa' 45 cm

’Mauna Loa’ 45 cm

'Pink Damask' 70 cm

’Pink Damask’ 70 cm

Lättodlad perenn med många goda grannar

Dagliljan kommer ursprungligen från berstrakterna och skogsgränsområdena i Kina, Japan och Korea. Där kan man även hitta den vildväxande på ängsmarker och sumpiga floddalgångar. Här i Sverige behöver de ha lite mer väldränerat. Dagliljan är härdig i hela landet och är en av de mest lättodlade perennerna. Den är inte kräsen med växtplatsen men trivs i väldränerad, lätt fuktig jord, man bör dock undvika extrema lägen som helskugga eller blöt jord. Plantera gärna i soligt till halvskuggigt läge och tänk på att blomman vänder sig mot solen så att du inte bara får se baksidan på blommorna.

'Moment of Truth' tillsammans med Hosta 'Francee'

’Moment of Truth’ tillsammans med Hosta ’Francee’

Dagliljan är fin att kombinera med många olika växter. På våren är daglilja en utmärkt kamrat till vårblommande lökväxter. Efter att lökarna blommat klart och dess blad börjar vissna dyker dagliljans fräscha ljusgröna blad upp och döljer dem. Bergenia och olika former av Hosta utgör med sina stora blad en snygg kontrast till dagliljans smala långa blad. Välj gärna en färg på Hosta som framhäver färgen på dagliljans blomman, till exempel blådaggig Hosta till orangea-röda sorter och gulgröna Hosta till vinröda. Kontrasterna får dagliljans färg att vridas upp ytterligare ett snäpp. Vill man ha en mer avskalad färgskala i rabatten går det givetvis att matcha milda vita och gräddgula sorter med förslagsvis Hosta ’Francee’ som har vackra vita kanter. De tjusiga ormbunkarna strutbräken, olika sorters prydnadsgräs och bambu är även de snygga till. De skapar höjd och rörelse i kompositionen och bambun knyter an till dagliljans ursprung i öst.

Gott för både öga och gom

Dagliljan gör sig dock inte bara vackert i en rabatt, utan även i maten! En tämligen bortglömd fördel med dagliljorna är att dess knoppar och blommor är ätbara. En sallad blir snabbt mycket vackrare med några färgglada blomblad och knopparna kan man gärna använda som grönsak i soppor och kycklingrätter så som de gör i det asiatiska köket. Du kan till och med frysa in knoppar och blomblad för att spara till hösten och vintern då dagliljan för längesedan har vissnat ner.

Växtporträtt Daglilja rabatt

Gräddgul daglilja tillsammans med blå kantnepeta och violett stäppsalvia.

Lämna ett svar