Älväxingar, Sesleria

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Artikeln publicerades i nr 8 av tidningen 2016.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Användbara älväxingar

Kärleksörten Hylotelephium ’Matrona’s färg framhävs fint av Sesleria autumnalis eleganta ax på hösten.

Fler och fler får upp ögonen för gräsen älväxingar av släktet Sesleria. Det är vackra, långlivade och robusta gräs som passar perfekt i hållbara planteringar med minimal skötsel.

Det är mycket tack vare landskapsarkitekt Ulf Nordfjell och Piet Oudolf som vi insett hur användbara de olika arterna av älväxingar är i urbana miljöer. Släktet Sesleria innefattar 27 arter varav fyra odlas som trädgårdsväxter och där Sesleria caerula, älväxing, är vildväxande i Sverige.

De andra tre arterna, som är de vanligast förekommande i planteringar, är Sesleria autumnalis höstälväxing, Sesleria heufleriana vårälväxing och Sesleria nitida glansälväxing. De trivs bäst i halvskuggiga lägen på torra och magra jordar och är härdiga i hela Sverige. Älväxing växer i tuvor och när de vuxit i många år kan det bildas ett tomrum i mitten av tuvan. Enligt folktron tyckte man sig se att älvor dansat i ring just där älväxingen växte.

I naturlika rabatter

Den världskända trädgårdsdesignern Piet Oudolf står för en naturalistisk stil med mycket prydnadsgräs och senblommande perenner. I hans Drömparken i Enköping som planterades på 1990-talet, fanns både höstälväxing, vårälväxing och glansälväxing med.

De kommer ursprungligen från södra Europas kargare områden och det sägs att det är plantor som i nästintill kan växa på en sten. De tål torka bra och är lätta att etablera. Med sin höjd på runt 50 cm är användningsområdena många. De kan vara marktäckare i vilda partier eller solister tillsammans med gröna marktäckare som Waldsteinia.

Piet Oudolf använder gärna älväxingar. Redan i Enköping fanns de med och här i De fyra årstidernas park i Sölvesborg pryder Sesleria nitida fint sin plats i oktober med intakta ax.

Kombinationerna med höstblommande perenner är oändliga i rabatter med stor mångfald eller med få växtslag. Ta gärna Sesleria autumnalis och plantera med Hylotelephium ’Matrona’ så blir det en klassisk kombination som gräsexperten, Overdams Plantskola, varmt rekommenderar. Med sin eleganta ax som kommer i augusti blir det väldigt vackra kontraster. Höstälväxingen kan ha benägenhet att dela sig något om förhållanden blir för goda och de står i glesa bestånd.

Älväxingar med stil

Sesleria heufleriana utsågs 2014 till årets perenn. Med de svartglänsande tidiga axen passar den perfekt med lökväxter och blommande perenner. Här håller axen på att övergå till grått.

Sesleria heufleriana och Sesleria nitida får båda sina ax tidigt på våren och bibehåller dem långt in på hösten. Hos vårälväxingen Sesleria heufleriana står de karaktäristiska svarta axen i blom redan i mars-april och ljusnar sedan. De spiralvridna vanligtvis gröngrå bladen skapar ett härligt färgspel tidig vår då de kan bli skirt lysande ljusgröna.

Vårälväxingen klarar blåsiga lägen, saltstänk och till och med sur jord. Den tål torka men utvecklas extra bra med lite mer näring och vatten. År 2014 utsågs den till årets perenn med motiveringen – En skir tuffing som inte invaderar sina grannar.

För urbana miljöer

Sesleria nitida får sina gråvita ax lite senare i maj-juni. De gråblåmetalliskt färgade bladen är starka och kan nästan beskrivas som stickiga. Glansälväxingen bildar stora tuvor som kan bli upp till en meter i diameter och behåller formen bra.

Ulf Nordfjell menar att enkelhet och minimal skötsel är en nödvändighet för bra växter i urbana miljöer. När Nordfjell skapade Linnéträdgården 2007 och när han 2009 vann Best in Show på Chelsea Flower Show, fanns Sesleria nitida med. I engelska tidningar nämndes Seslerian som en Festuca ’Elijah Blue’ fast bättre. Med mer stålgrått, elegantare och med fluffiga blomax.

Ulf Nordfjells Linnéträdgården deltog 2007 på Chelsea Flower Show i London där den vann guldmedalj. Den är uppförd i Växjö permanent och Sesleria nitida syns här i framkanten som solitär.