Alunrot, Heuchera

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades i nr 8 av tidningen 2015.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 


Alunrot – en mångfald av färger

Idag finns det Heuchera med blad i nästintill alla färgpalettens färger. Stora, runda, krispiga eller flerfärgade. Möt City Serien som bjuder på en intressant blomning.

I takt med att temperaturen sjunker på hösten förstärks färgskalan av silver och purpur hos Heuchera ’Shanghai’. En bonus är dess vita blommor.

När den rödbladiga Heuchera villosa ’Palace purple’ dök upp för drygt 25 år sedan blev den snabbt en favorit. Ingen hade sett något liknande och succén lät inte vänta på sig.

Det dramatiska mörkröda bladverket som skiftar i brons lyfte fram andra växters nyans lite extra. Den passade bra i rabatter med favoriter som Stachys byzantina ’Silver Carpet’, Echinacea purpurea ’Magnus’ och tillsammans med många gräs.

Rödbladig alunrot var dessutom en tålig och frisk växt som trivdes i såväl full sol som halvskugga. Så när den utsågs som årets perenn 2003 var det ingen överraskning. Medan Heuchera villosa ’Purple Palace’ är en fröförökad perenn började det samtidigt komma flera vegetativt förökade sorter på marknaden och det innebar starten på en fantastisk utveckling av mångfald.

Blomstrande alunrot

Heuchera är hemmahörande i Nordamerika där de växer i skog och klippig mark. Jorden får gärna vara mullrik men de flesta väldränerade jordarna duger, både de normalt fuktiga och de lite torrare. Många av de nyare sorterna är framförädlade i USA genom ett noggrant urval av egenskaper.

Från att ha fokuserat på fantastiska bladverk är det nu på väg in en ny generation av Heuchera där blomningen är iögonfallande tack vare förädling med H. sanguinea och H. cylindrica. För fem år sedan provade vi Heuchera ’Shanghai’ som med sitt silverröda bladverk och ett generöst blomflor av vitrosa blommor långt in på hösten gav mersmak.

Alunrot är fin i rabatter och passar bra som kantväxt, gärna i väldränerad jord.

Åtta sorter i serien

I en helt motsatt färgskala är Heuchera ’Paris’ med mörkrosa blommor i mycket riklig mängd och det kompakta grönvitmarmorerade bladverket. Båda tillhör City Serien där snygga kompakta sorter i många färger gör dem intressanta både som kantväxter, i rabatter och givetvis i krukor.

Heuchera är tacksamma i stora krukor och urnor. Här är det sorten ’Rio’ med sitt eldigt röda bladverk.

Växtsättet är kompakt och bladverket skiftar fint efter årstiderna. Det finns totalt åtta sorter i City Serien och den senaste är Heuchera ’Tokyo’ med helt röda blommor i skarp kontrast mot de grönlimefärgade bladen som dessutom visat sig vara tolerant mot heta somrar. I en omröstning av favoriter bland alunrotens många skepnader genomförd på Elmia Garden 2015, kom Heuchera ’Paris’ och Heuchera ’Rio’ på andra respektive tredje plats.

En framgångssaga

De är få perenner som på så kort tid har etablerat så många storsäljande sorter. Även om det finns flera förädlare är det främst Dan Heims från Oregon med företaget Terra Nova som vi har att tacka för mångfalden. Mikroförökning har gjort detta möjligt.

Redan i slutet av 1990-talet fick han utmärkelser för sorter som H. ’Chocolate Ruffles’, H. ’Strawberry Swirl’, H. ’Can Can’ och tio år senare kom sorterna H. ’Amber Waves’ och H. ’Marmelade’. Och utvecklingen har fortsatt samtidigt som Terra Nova förädlat på flera andra växtslag parallellt.

Det sägs att över 700 sorter har lanserats från detta framgångsrika trädgårdsföretag. Dan Heims har också skrivit böcker och ger föreläsningar förutom att resa jorden runt för att hitta nya spännande växter som går att förädla vidare till otroliga trädgårdsväxter.

Få Heuchera blommar så praktfullt som sorten ’Paris’ i City Serien.