Akleja, Aquilegia vulgaris

Växtporträtt om akleja, Aquilegia vulgaris, i tidningen landskap

Öppna porträttet som en PDF.

Detta växtporträtt har skrivits till en artikelserie i Tidskriften Landskap. Det publicerades som det andra porträttet i serien i nr 3 av tidningen 2014.

Tidskriften Landskap är en branschtidning som skriver om inspiration, kunskap och design i utemiljöer.

 

 

Aklejan – En mångfasetterad perenn

Det är svårt att tro att stjärnaklejan, Aquilegia vulgaris stellata ’Nora Barlow’, med sina delikata dubbla blommor med många kronblad i vitgröna och rosaröda nyanser, är släkt med den vanliga blå aklejan Aquilegia vulgaris. Men här finns det en stor mångfald.

Aquilegia vulgaris 'Nora Barlow', stjärnakleja

Den tvåfärgade ’Nora Barlow’ sticker ut med sina dubbla blommor i vitgröna och rosaröda nyanser och är döpt efter Charles Darwins barnbarn.

Det finns många gammeldags perenner som odlats länge men akleja är en av de mest älskade. Aquilegia är ett stort släkte som omfattar över 100 arter med ursprung från norra halvklotet. Vanlig blåviolett akleja, A. vulgaris, växer vild i Sverige, främst kring gamla gårdar och kloster. Den kan vara kortlivad som perenn men självsår sig ymnigt, så där det någon gång har funnit aklejor finns de för ”alltid” kvar. Idag avnjuter vi akleja främst för de skira vackra klockformade blommorna som finns i en mängd olika färger och former.

Förr användes den mot skabb och sår och i folkvisan ”Uti vår hage” kan man ana att akleja ingår i ett hemligt recept på kärleksdryck. När Grönt Kulturarv gjorde insamlingen av perenna kulturväxter fanns aklejor med bland de växter som skickades in.

Nora Barlow en tuff skönhet

Aklejans blad är vackra, dubbelt trepariga med små rundade, flikiga småblad som pryder sin plats även när växten inte blommar. Blommorna är oftast nickande och sitter var för sig eller i små klasar på skira men robusta stjälkar. Och fast blommorna på Aquilegia ’Nora Barlow’ ser spröda och sofistikerade ut är detta inga känsliga sorter som behöver klemas med utan de tål vårt kalla klimat bra.

Akleja Aquilegia 'Nora Barlow'

Aquilegia ’Nora Barlow’ blommar rikligt på försommaren i juni och juli.

I Barlow-Serien finns det sorter i hela färgskalan från vitt, rosa och rött, till mörkt blått och till och med purpursvart. Men den tvåfärgade sorten stjärnakleja ’Nora Barlow’ sticker ut både med sitt utseende och sin egen historia. 1885 föddes Charles Darwins barnbarn Nora Barlow. Hon var en formidabel kvinna, som dog vid en ålder av 104. Då hade hon uppfostrat sex barn, studerat genetik vid Camebridge, förädlat växter och skrivit böcker. I sin trädgård hittade hon denna unika färgsammansättning på en akleja och gav några frön till trädgårdsmästare Alan Bloom som namngav den efter henne.

Modern vårperenn i vilda rabatter

När Chelsea Flower Show för två år sedan visade upp en vildare sida i sina rabatter fanns givetvis stjärnaklejan ’Nora Barlow’ med. Aklejor är mycket förnöjsamma när det gäller växtplats, men idealet är solig eller halvskuggig plats med lätt, näringsrik och fuktighetshållande jord. När vi tänker oss rabatter med ängskaraktär klarar Aquilegia vulgaris-typerna det förhållandevis bra, bara inte läge är för torrt. De startar tidigt på våren och har bra konkurrenskraft gentemot andra perenner och mot ogräs. De tål att klippas och eftersom de gärna självsår sig rikligt blir planteringen naturligt vild när man har med Aquilegia vulgaris som islag. De dyker upp lite här och var precis som i naturens egen hage. Efter blomning skapas dekorativa frökapslar som står kvar under en längre tid. Bra grannar i rabatten är Geranium phaeum.

Akleja passar bra i lite friare rabatter med mellanhöga perenner som pioner, kattmynta, törel och nävor. Här ser vi en röd dubbelblommig stjärnakleja som blir 60-80 cm höga.

Akleja passar bra i lite friare rabatter med mellanhöga perenner som pioner, kattmynta, törel och nävor. Här ser vi en röd dubbelblommig stjärnakleja som blir 60-80 cm höga.

Lämna ett svar