Stora planteringsveckan

Plantera perenner sensommar och höst

I slutet av sommaren är plantskolorna fyllda med växter som odlats fram under året. Sortimentet är stort och kvaliteten är på topp – det är den bästa tiden för att få tag på de växter som man längtat efter, och den bästa tiden för växterna att komma ner i marken!

Innan man började odla växter i krukor så odlades perenner i marken, och grävdes upp när de skulle säljas. Eftersom rötterna skadades vid grävningen behövde växterna perioder med svalare och fuktigare väder för att klara sig, och därför planterade man bara på våren och på hösten.

 

Foto: Micke Persson

Idag kan vi köpa och plantera krukodlade växter under hela säsongen – men vädret och växternas behov har inte ändrat på sig. I svalt och fuktigt väder slipper växterna kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all sin energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En växt som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

Fördelar med höstplantering

 • Det är lätt att få tag på rätt växter av bra kvalitet
 • Växternas rotsystem får ett stort försprång mot nästa sommar, och du kan spara mycket vatten
 • Det är skönt väder att arbeta i, och när våren kommer är arbetet klart
 • Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt!

Viktigt att tänka på

 • Välj rätt växt till din plats! Utgå från klimatet, växtplatsen och den jord du odlar i. Fråga om råd i plantskolan, eller läs på själv
 • Plantera i jord som är fri från fleråriga ogräs
 • Vattna ordentligt när du har planterat, även om jorden är fuktig
  Då får rötterna bra kontakt med den nya jorden i rabatten
 • Perenner bör planteras senast i oktober, så de hinner få fäste i jorden
 • Städa inte i rabatterna på hösten. Låt de vissna växtdelarna skydda de övervintrande växterna, och vårstäda istället

Stora Planteringsveckan, som börjar den första lördagen i september, är det nya startskottet för höstsäsongen i landets trädgårdsbutiker. De butiker som deltar satsar på att sprida kunskap om höstplantering, för att alla trädgårdsälskare ska få ett lyckat resultat – på växternas villkor.

Är din favoritbutik med? Kolla här!