Nyföretagare Malin Hirdman

Om att finna viljan och modet att starta eget

Fotograf: Lisa Carlsson

Namn: Malin Hirdman

Ålder: 33 år

Ort: Genarp/Lund

Arbete: Trädgårdsingenjör, växtkonsult och florist på Hirdman & Carlsson Trädgårdsbyrå

Favoritårstid: Höst

Drömperenn: Iris germanica


Malins liv som egenföretagare

Malin startade sitt företag i mars 2015.  Hon och hennes vän och kollega Lisa hade länge pratat om att de ville göra något tillsammans, Lisa hade haft egen firma i över tio år och var van men för Malin kändes det nytt och skrämmande. Men de visste att deras sammanlagda kompetens var bred och att deras personligheter kompletterade varandra utmärkt.

”Så lite hybris på det så var det bara att köra”.

Malin och Lisa bestämde sig för att arbeta under gemensamt namn så de startade Hirdman & Carlsson Trädgårdsbyrå. Här kan de ha ett gemensamt ansikte utåt samtidigt som de skapar sina egna uppdrag. En del projekt gör de tillsammans men eftersom de bor på olika ort blir det mest projekt på varsitt håll. De erbjuder formgivning av gröna ytor inne och ute – allt från konsultation till färdig produkt. Deras kunder är privatpersoner, föreningar och företag.

Utöver detta har Malin med sin floristbakgrund på ett hörn. Här gör hon större jobb på uppdrag såsom bröllop, prisutdelningar och företagsblommor. Dessutom är vintersäsongen högsäsong i blomsterbranschen så Malin hoppas att det ska bli ett bra sätt att fylla vintermånaderna med arbete.

Varför driva eget företag?

På frågan varför Malin valde att starta eget svarar hon: ”Det fanns inget alternativ för mig”. Under hennes utbildning på SLU Alnarp jobbade hon två säsonger på Malmö stad med A-park och perenner. Det var väldigt lärorikt och intressant på många sätt. Det gav henne massor av praktisk kunskap om staden som ståndort och hur perenner kan, bör och inte bör användas i olika sammanhang: i allt från park- till trafikmiljö. Det gav henne en trygghet, en grundförståelse för hela arbetskedjan – analys, planering, anläggning, etablering och underhåll.

Men det blev också en grogrund till frustration. En frustration över brister i hur processen från idé till handling brast på så många ställen. Hur pengar gick före kvalitet och hur resurser formligen kastades i sjön genom brist på långsiktigt, hållbart tänkande i hela händelsekedjan. En frustration som till slut blev en trötthet. En trötthet som inte gick över. Så Malin blev utsliten. Sjukskriven.

”Efter det lovade jag mig själv att aldrig mer slita ihjäl mig för någon annan.”

Så Malin började göra upp en plan där hon själv och hennes familj var i fokus. Hon ville ha kul på jobbet, göra det hon visste att hon var bra på, på hennes villkor och i den utsträckning hon orkade. Så då startade Malin helt enkelt sitt egna företag! Bolagsformen föll på den som helt enkelt kändes enklast. Malin hade inga pengar att stoppa in i företaget så Enskild Firma blev valet. Då kunde hon köra på i den takt hon ville. Hon såg dessutom till att ha en FA-skattsedel om hon skulle få kalla fötter och behöva söka extrajobb.

Malin Hirdman - inspirationsresa

En bonus med att vara egen företagare är att man kan åka på inspirationsresor! Här besöker Malin och kollegan Lisa Villa Lante i Italien. Foto: Hirdman & Carlsson Trädgårdsbyrå.

Uppstartsfasen

Flera av Malins vänner som hade eget företag peppade henne. De fanns där under hela uppstarten och svarade på hennes frågor och kunde berätta om sina erfarenheter. Malin var inskriven på arbetsförmedlingen och där rekommenderade de henne att besöka verksamt.se. Sidan var till mycket stor hjälp, där kunde hon läsa på, jämföra och ta sig runt bland olika myndigheter på ett smidigt sätt. Vid hennes första möte med en handläggare på AF hade hon styltat upp en enklare affärsidé och sen var det bara att köra. ”Strunta i Jantelagen!” är Malins råd.

”Nu har jag kört i snart ett år och efter det får jag väl utvärdera hur det gått, vad som funkat bra och vad som gått mindre bra. Jag lär mig hela tiden. Men det känns gött att det faktiskt går!” säger Malin. Hon har hittills gjort flera rituppdrag, en omfattande anläggning och hon har kontinuerligt beställningsjobb på florsitsidan. Utöver det har hon flera jobb på skrivbordet i vinter, några av dem ska även anläggas i vår.
På frågan om vad som varit roligast med att starta och driva eget företag svarar Malin; ”En klassiker: friheten! Att kunna disponera min tid”. Det jobbigaste såhär i uppstarten har varit att man är så ekonomiskt skör. Malin säger att det är väldigt lätt att bli nedslagen och besviken när  man lägger ner tid på något som sedan inte leder någonstans.

”När jag har en sån riktigt jobbig period försöker jag omge mig av människor som ger mig energin tillbaka, vi går promenader i skogen och jag blir överöst med pepp och kärlek. Ofta behöver jag bara bli påmind om vad som verkligen är viktigt, sluta ta allt på sånt dödligt allvar. Skratta. Det ordnar sig.”

Efter det försöker hon vända det dåliga till sin fördel. ”Varför fick jag nej på offerten? Har jag varit otydlig mot kunden? Har vi missförstått varandra?”. Detta har hjälpt henna att bättre definiera sin kompetens och ta betalt för den!

Råd till dig som vill starta eget

Malin säger; ”Alla människor fungerar på olika sätt. För mig var det viktigt att det inte fick kosta för mycket i början”. Hon och kollegan Lisa fixade en bra hemsida själva och fick hjälp av en vän att trycka upp visitkort. Mycket av deras marknadsföring sker via sociala medier, något som är enkelt att hänvisa till när man är ute och träffar folk – och gratis.

Utöver det har olika former av nätverkandet varit viktigt för Malin. Det har blivit ett sätt att bygga upp hennes varumärke. Att visa att hon finns, träffa människor i olika branscher och lära henne att kortfattat förklara vad hon gör. Malin tipsar om att det finns mängder av olika nätverk man kan ansluta sig till. Allt från den lokala egenföretagarföreningen till globala referensnätverk som BNI och liknande.

Malin tillägger att det är en bransch med hård konkurrens, dels är det många som är utbildade och kör eget, dels är det många glada amatörer som erbjuder liknande tjänster till mycket lägre priser. Sen har vi också anläggare som ger sig på att designa med varierande framgång. Så det viktigaste är nog faktiskt att bara VÅGA menar Malin.

”Se dina styrkor och var stolt över det du gör och kan. Sluta förminska och ursäkta dig själv. Våga misslyckas och våga lyckas!”

Malins trädgårdstips

Malin beskriver sin drömträdgård som komplex, föränderlig, subtil. Hennes tips till andra för att lyckas med sin trädgård är; ”FOKUS! LYFT BLICKEN, TÄNK STORT OCH HA EN PLAN!” Hon berättar att det är så lätt att ryckas med i inspirerande trädgårdsreportage med softade bilder på knoppsprickning eller att köpa på sig enstaka plantor på växtrean som skapar ett virrvarr hemma i rabatten. Malin råder kunder att ta ett steg tillbaka och tänka efter.

”Att skapa en trädgård kan liknas med att bygga ett hus – du kan inte börja med att köpa soffkuddar och sänglinne.”

Hon säger att du först måste ha en grund, en stomme att utgå ifrån. Vilka rum vill du ha och vilka funktioner måste få plats? Vilka förutsättningar finns: på platsen/tidsmässigt/ekonomiskt? Ta reda på förutsättningarna din trädgård har och utgå från det. Hur kan det befintliga användas, förstärkas eller omformas? Fundera på vad du verkligen vill ha ut av trädgården, vad tycker du är kul/vackert/nödvändigt osv. Tycker du att det är svårt – ta hjälp av någon för att komma vidare, ibland behövs det bara ett par nya ögon för att se möjligheterna.

Perennernas roll i trädgården

Enligt Malin är perennerna nyanserna i tavlan, skiftande över säsong. Tillsammans med buskar och träd utgör perennerna de grundläggande elementen för att bygga gröna rum. Trädgård för Malin utgår från växter, därefter plockas hårda material in som komplement – inte tvärtom!

När vi frågar vilken perenn hon helst rekommenderar till sina kunder svarar hon; ”Måste jag välja, nej det går inte. En perenn gör ju ingen trädgård. Vårtörel, blodnäva och diamantgräs – något för varje årstid, tåliga och vackra”. Men Vårtöreln (Euphorbia cyparissias) slår hennes hjärta starkt för. Hon använder den gärna istället för jättedaggkåpa som hon tycker används lite för flitigt med tanke på utbudet som finns på marknaden idag. Vårtöreln kommer tidigt på våren med sina daggröna ”barriga” blad och blommar i lime/gult. Under sommaren står den som en vacker grön boll och senare på säsongen kan den till och med blomma igen. När hösten kommer färgas fröställningen rödaktig. ”Helt underbart!”. Den är dessutom vansinnigt enkel att föröka genom delning enligt Malin.

Malins favoritkombination av perenner är just nu julros, sockblomma, träjon, jätterams. Dessa ger en grön bas med vackra bladverk, men med otroligt vackra detaljer för den som tittar nära på blommor, knoppar, fröställningar och årstidsväxling.

Några snabba!

Blommor – Blad

Vilt – Stramt
Modernt – Gammaldags
Solig rabatt – Lummig skugga
Färgglatt – Nedtonat

Funktion – Design (men enligt mig så är god design synonymt med funktion, men med ett mervärde)
Putsa perenner – Häng i hängmattan
Skog – Äng
Knastrande grusgång – Mjuk bark

Publicerad 2015-12-04