Sofiero Slottsträdgård, Helsingborg

Besöksträdgård – Kunglig blomsterprakt och inspirerande festplats

Denna sydligt belagda park är en av Sveriges vackraste parker och har funnits sedan slutet av 1800-talet. Sofiero slott och  slottsträdgård har röstats in som Travellers’ Choice topp 10 över Sveriges mest populära besöksmål enligt Tripadvisor. Och parken har utsetts både till Sveriges vackraste Trädgård och till Europas vackraste park.

Besöksträdgårdar Sofiero slottsträdgård

Sofiero slott och Slottsträdgård ligger strax norr om Helsingborg med utsikt över sundet. Där finns restaurang och kafé som serverar mat och fika, om man inte föredrar att ta med sig egen picknick. För öppettider och mer information se Sofieros egen hemsida.

Parken rymmer bland annat en jubileumsträdgård med stora perennrabatter, växthus, lustträdgård från slutet av 1990-talet och en köksträdgård som förr i tiden var trädgårdens nav. Under somrarna står kronprinsessan Margaretas Blomstergata i full blom, vilken är en rekonstruktion från år 1910. Gustaf VI Adolfs magnifika rhododendronblomning på våren tillhör fortfarande en av parkens absoluta höjdpunkter.

Kronprinsessan Margaretas blomstergata står i full blom år efter år!

Det är trevligt att promenera in genom rosenbågen till kronprinsessan Margaretas blomstergata som står i full blom år efter år! Perenner och sommarblommor i en härlig kombination.

Besöksträdgårdar Sofiero slottsträdgård

Storslagna perennrabatter. Här har man planterat enligt devisen mycket och i stora omgång, det är härlig höjd i rabatten och perennerna lämnar inga tomma hål. Vackert!

Besöksträdgårdar Sofiero slottsträdgård

Den årligen återkommande trädgårdsfesten på Sofiero går av stapeln i augusti. Då fylls parken av utsällningsträdgårdar, marknad, massa inspiration och glada besökare.

Sofiero slottsträdgård besöksträdgård

Lustträdgården är en av de nyare delarna från slutet av 90-talet. Stommen består av taxushäckar, buxbom och fruktträd. Och innanför dessa ramar skiftar utseendet från år till år. På våren blommar lökväxter och därefter sommarblommor. Här finns också stora sjok av härlig grön funkia.