Slottsträdgården, Malmö

Besöksträdgård – Ett sorlande sommarliv och sköna höstpromenader

Tolvtusen kvadratmeter trädgård mitt i Sveriges tredje största stad. Det hittar man intill Malmöhus slott, inte långt från centralstationen, där Slottsträdgården med perennrabatter, köksträdgård, tematrädgårdar, rosträdgård, äng och fruktlund finns. Det är en öppen ekologisk trädgård och där finns något att njuta av alla tider på året.

Besöksträdgårdar slottsträdgården malmö

Vad vore en slottsträdgård utan en paradrabatt! Här är den full av perenner som löser av varandras höjdpunkter under året. Den är kanske som mest maffig senare på säsongen då perennerna vuxit sig stora och höga gräs vajar i vinden.

På våren blommar tulpaner och andra vårlökar och rosträdgården har ett vår- och försommarflor av akleja, iris och klättrande stormhatt. Det finns en plantskola som säljer bland annat perenner och ett kafé och växthus där man kan ta en fika eller lunch. Om man inte väljer att sitta på ängen med egen picknick.

För oss perennälskare finns det mycket att titta på, dels i de olika tematrädgårdarna och inte minst den stora härliga praktrabatten som man kan strosa längs med. Rabatten är fyllig och händelserik med högresta perenner som lämnar vackra fröställningar och vintersiluetter.

Slottsträdgårdsmästaren är John Taylor och kaféet drivs av Tareq Taylor. Läs mer om Slottsträdgården och hur man hittar dit på Malmö Stads egna hemsida.

Tulpanfestival på våren. Ett hav av färglada blommor medan perennerna kommer igång.

Tulpanfestival på våren!

Bakom denna lummiga grönska ligger trädgårdscaféets uteservering.

Bakom denna lummiga grönska ligger trädgårdskaféet uteservering.

En solig dag i maj är det fullsatt på kaféet!

En solig dag i maj är det fullsatt på kaféet!

Slottsträdgården har något fint att visa alla tider på året. Om hösten blommor till exempel många astrar.

Slottsträdgården har något fint att visa alla tider på året. Om hösten blommor till exempel många astrar.

I slutet av maj varje år arrangeras den mycket uppskattade Malmö Garden Show som drar stor publik.

I slutet av maj varje år arrangeras den mycket uppskattade Malmö Garden Show som drar stor publik.

Tematrädgårdarna förändras mer eller mindre varje år. Här är en på temat "Torrt och frodigt" som visar ett stenlandskap som kan tyckas vara torftigt med som har fullt med blommande växter.

Tematrädgårdarna förändras mer eller mindre varje år. Här är en på temat ”Torrt och frodigt” som visar ett stenlandskap som kan tyckas vara torftigt men som har fullt med blommande växter.