Katrinetorp Landeri, Malmö

Besöksträdgård – Perenner och grönsaker i historisk miljö

Katrinetorp är en gård med gamla anor och en historia ända tillbaka till slutet av 1700-talet. Den ligger vid Svågertorp i Malmös utkant, Malmö Stad har ägt gården sedan 1937 och började varsamt att restaurera byggnader och parkens historiska miljö i början av 1990-talet.

Grönsaker, sommarblommor, kryddor och perenner odlas tillsammans i de historiska trädgårdarna. Platsen är öppen och solig så lavendel och oregano trivs bra och är snygga som häckar.

På Katrinetorp kan man promenera genom den engelska landskapsparken på lättillgängliga gångstråk i lummighet från träd och buskar. De historiska trädgårdarna är symmetriska på franskt vis med rektangulära kvarter och central damm. Här odlas grönsaker, varav mycket tillagas i trädgårdskaféet, sommarblommor, kryddor och perenner.

Parken och trädgårdarna har fri entré. Här finns mer info om öppettider, hur man hittar dit och annat bra inför besöket.

I den engelska landskapsparken promenerar man i lummig miljö på lättillgängliga gångar. Men även där stöter man på perenner, som till exempel plymspirea, Aruncus dioicus, vilken passar fint i miljön vid vattnet. Och den har gott om utrymme att växa till sin fulla storlek.

I kryddlandet växer lavendel och stäppsalvia som är vanliga även i traditionella perennrabatter tillsammans med andra sorters kryddor. Runt om landet växer jättedaggkåpa och kärleksört.