Nytt på perenner.se

Trädgårdsdesigner Sara Bratt

#höstplanteramera på Sofiero Den Stora Trädgårdsfesten

Sara Bratt är trädgårdsdesigner på Sofiero sedan 2011. Just nu är det bråda dagar för att förbereda för Den Stora Trädgårdsfesten. Under årets Trädgårdsfest finns det möjlighet att ta del av uppropet #höstplanteramera, ett initiativ i samarbete med Skånes plantskolor för att sprida kunskap om höstplantering och för att en gång för alla slå hål på myten om att trädgårdssäsongen slutar i augusti.

Hur började ditt intresse för trädgård Sara?

Jag är uppvuxen i en villaförort och hade en morfar som var intresserad av trädgård. Jag började pilla så smått och sen bara sögs jag in det här med växter. Jag har alltid varit estetiskt lagd och när den första kursen för Trädgårdsingenjörer på Alnarp startade med inriktning design hoppade jag på direkt.

Vad gjorde du innan du började på Sofiero?

Jag har både haft eget företag och haft förmånen att arbeta tillsammans med engelsmannen Daniel Bell när han var verksam i Skåne. Det känns som jag haft en enorm tur som fått ha så här roliga jobb.

Hur är det att jobba på ett äkta kungligt slott som Sofiero?

Sofiero är en fantastiskt inspirerande plats med en trädgårdshistoria som är väl dokumenterad. Drottning Margaretas många skisser för den stora blomstergatan finns alla sparade och jag känner igen mig i hennes stora växtintresse och önskan att varje år få göra nya rabatter. Sofiero har så många olika miljöer och för oss är det viktigaste att få inspirera besökarna. Det ska vara vackert men också i ständig förändring, som en trädgård alltid är. Jag har stora möjligheter att hela tiden utveckla och prova nya idéer.

Vad gör du just nu?

Jag jobbar för fullt med att planera och bygga en av året inspirationsträdgårdar på temat höstplantering. #höstplanteramera är ett initiativ för att sprida kunskap om fördelarna med att plantera på hösten. Så det kommer att bli sensommarens och höstens praktexemplar av perenner, buskar och träd i rabatterna. Just nu finns det så mycket roligt att välja på och det är det som vi vill visa våra besökare. Så det är full fart som gäller.

På Malmö Garden Show i början av juni flyttade en liten bit av Sofiero till Malmö då de ställde ut med trädgården Ravinens hemlighet. En hyllning till att den första rhododendronplantan i Sofiero Slottspark fyller 110 år i år.

Hur var det att vara med på Malmö Garden Show tidigare i år?

Väldigt roligt. Och väldigt spännande. Vi byggde upp en miniravin för att hylla att de första rhododendron planterades på Sofiero för 110 år sedan. Den trädgården manifesterar tanken om den lilla hemliga trädgården som ett privat litet paradis.

Vad är Sara Bratts typiska stil?

Det är svårt att själv se en tydlig röd tråd även om andra kanske kan göra det. Jag gillar förändringar och vill gärna fortsätta att utvecklas. Jag har alltid haft ett starkt grundintresse i växterna och det kommer säkert inte att ändras. Sen är jag lite svag för vissa färger som lila och gärna med inslag av lite orange eller så.

Sara har alltid haft ett starkt grundintresse i växterna som hon ser kommer hålla i sig. Hon är svag för vissa färger som lila och gärna med inslag av lite orange eller så.