Sommarrabatt med snittblommor

Rabattförslag – Perenner i sommarbukett

Färska blommor i vas är en enkel men underbar lyx. Men den är också förgänglig då även de mest hållbara snittblommorna är tillfälliga. Att ha ett eget skafferi av blommor att plocka ofta av är därför om möjligt än mer fantastiskt. Så varför inte planera in snittblomsfavoriter i trädgården som man inte behöver snåla på!

Sommarrabatt med snittblommor

I denna bukett samsas alla blommor från rabatten! För extra spret och liv står blad av japansk starr ’Ice Dance’ och blad av blomsterfunkia ’Hyacinthina’ ramar in. Här används bara blommorna från jättedaggkåpan men även dess blad passar bra till snitt.

Det finns ett stort utval av perenner som passar till snitt. Här är ett förslag på sorter som blommar under sommaren och som är lika fina tillsammans i rabatten som när de plockas och ställs i vas. Det är perenner med färgstarka blommor i olika former och vackra blad som passar i generösa sommarbuketter.

I rabatten är de högsta perennerna placerade längst bak och i fallande storleksordning så att man ser alla blommor. Men i buketten blandar man givetvis precis som man vill. Ofta är trädgårdsbuketten mer vild och fri, men det gör inget. Kanske känns det till och med befriande med krockande färger och spret? Vill man trots allt lugna ner intrycket är det effektivt att rama in buketten med lugna gröna blad, som till exempel av funkia.

Plocka blommorna med en vass sax och ställ buketten i ljummet vatten i en ren vas. Ta bort blad som sitter långt ner på stjälken så att inga hamnar i vattnet. Och ge stjälkarna nytt snitt med en vass kniv efter någon dag för att förlänga hållbarheten.

En snittblomsrabatt kan givetvis ha vilken form som helst, denna är rektangulär med måtten 2,5×4 m. Det man bör tänka på är att inte göra rabatten för bred, så man når att plocka av alla blommor. Här är det också en smal gång genom blomhavet så man extra enkelt ska komma åt alla växter. De flesta sorter återkommer på mer än en plats så man kan plocka friskt till buketter samtidigt som det finns blommor kvar i rabatten.

Växtplats

Perennerna i denna rabatt trivs i soligt läge men det gör inget om det är lätt skugga vissa delar av dagen, och det går bra att odla dem i vanlig bra väldränerad trädgårdsjord.

Rabattförslag färg med namn

Växtförslag

Agastache hybrid 'Blue Fortune'

Anisisop – Agastache ’Blue Fortune’

Daglilja - Hemerocallis 'Happy Returns'

Daglilja – Hemerocallis ’Happy Returns’

Astilbe - Astilbe 'Brautschleier'

Astilbe – Astilbe ’Brautschleier’

Röd rudbeckia - Echinacea purpurea 'Magnus'

Röd rudbeckia – Echinacea purpurea ’Magnus’

Praktröllika - Achillea filipendulina 'Parker´s Variety'

Praktröllika – Achillea filipendulina ’Parker´s Variety’

Höstflox - Phlox paniculata 'Ingeborg från Nybro'

Höstflox – Phlox paniculata ’Ingeborg från Nybro’

Jättedaggkåpa - Alchemilla mollis

Jättedaggkåpa – Alchemilla mollis

Jätteprästkrage - Leucanthemum superbum 'Bröllopsgåvan'

Jätteprästkrage – Leucanthemum superbum ’Bröllopsgåvan’

Kransveronika - Veronicastrum virg. 'Fascination'

Kransveronika – Veronicastrum virg. ’Fascination’

Japansk starr - Carex morrowii 'Ice Dance'

Japansk starr – Carex morrowii ’Ice Dance’

Blå bolltistel - Echinops bannaticus

Blå bolltistel – Echinops bannaticus

Blomsterfunkia - Hosta fortunei 'Hyacinthina'

Blomsterfunkia – Hosta fortunei ’Hyacinthina’