Skymningstid i pastell

Rabattförslag – Drömmar om sensommarskymning

Denna rabatt är inspirerad av sensommarens skymning. Då när den blå himlen färgas i stråk av lila, rosa, vitt och guld och allt på jorden färgas i dimmiga pasteller. Gränser suddas ut och allt får en mjuk form. Rabatten har en mjuk njurform som gör den vacker att beskåda från alla håll. Höjdpunkten för rabatten infaller under hög- och sensommar då blomningen är som ihärdigast.

Skymningstid med text

Perennerna är valda dels för dess färger men även för dess former. Mjuka perenner som kantnepeta ’Walkers Low’, stenkyndel ’Blue Cloud’ och stäppsalvia ‘Pink Friesland’ bildar fluffiga stråk i blålila och rosa toner. Tuvtåteln ‘Goldschleier’s skira ax mognar i en glänsande guldton och bildar stråk likt solens sista strålar. Ur ett moln av vit brudslöja sticker sedan rosa och vita rudbeckia upp i rabattens mitt och ger lite höjd i planteringen. På två ställen flätar den fantastiskt rikblommande trädgårdsnävan ROZANNE ‘Gerwat’ in sig med sina stora blå blommor. Som kantväxt löper de mjuka silvriga lamöronen ‘Silver Carpet’ och den rosa-grönbrokiga revsugan ‘Burgundy Glow’ tillsammans med den redan nämnda stenkyndeln runt rabatten.

Skymningstid planteringsplan med textRabattkompositionen passar bra i soliga lägen, desto soligare och varmare desto lättare blommar t.ex. rudbeckian. Rabatten vill också planteras i en väldränerad men fuktighetshållande trädgårdsjord. Med andra ord vill den inte ha det torrt, men inte heller blött! Ritningen är gjord för en rabatt som är ca 20 m från kant till kant. Detta innebär att planteringsfälten för vardera sort är ca 1 m breda. För denna plantering kan man räkna på ett ungefärligt genomsnitt av 10 plantor/m2, då får man en rabatt som snabbt växer ihop. För att se exakt hur många plantor som är rekommenderat att använda per kvadratmeter – klicka på bilden av växten.