Klassisk perennrabatt med populära sorter

Rabattförslag – Komponera på klassiskt vis

En perennrabatt kan komponeras hur som helst efter tycke och smak men det finns en del tekniker som gör att man lättare lyckas med resultatet. Oavsett vilken stil och uttryck man är ute efter så innehåller en välkomponerad perennrabatt olika former och färger som framhäver varandra på ett balanserat sätt.

Detta förslag är en rabatt på det mest klassiska viset, där de högsta perennerna står längst bak och sedan i fallande höjd för att avslutas med låga perenner i framkant som ett snyggt avslut. Det är enkelt att placera ut perennerna efter denna ordning och det passar till rabatter som är placerade mot någonting, som en häck, staktet eller vägg, och endast ska betraktas från ett håll.

Sorterna i förslaget är några av våra mest populära och användningsbara perenner. De är värdefulla byggstenar som passar i många sammanhang och enkla att lyckas med i trädgården. Rabatten är ca 3,80 m lång och 1,8 m bred och passar i ett soligt läge med eventuellt lite lätt skugga under dagen.

Ett tips för stora rabatter är att plantera perennerna i rejäla grupper samt att upprepa sorter, färger och former över ytan. På så vis undviker man att det ser plottrigt ut och rabatten bli istället behaglig att se på.

Växtförslag

Solhatt – Echinacea purpurea ’Magnus’

Solhatt – Echinacea purpurea ’Alba’

Trädgårdsriddarsporre – Delphinium Elatum-Gr. ’Blue Bird’

Trädgårdsriddarsporre – Delphinium Elatum-Gr. ’Black Knight’

Stäppsalvia – Salvia nemorosa ’Caradonna’

Kantnepeta – Nepeta faassenii ’Walkers Low’

Kärleksört – Hylotelephium ’Matrona’

Kärleksört – Hylotelephium ’Herbstfreude’

Akleja – Aquilegia ’Spring Magic White’

Jättedaggkåpa – Alchemilla mollis

Aubrietia – Aubrieta cultorum ’Blaumeise’

Koreansk plymspirea – Aruncus aethusifolius

Läs mer om färg- och formlära och få tips på hur man kan skapa den perennrabatt man önskar!