Hovdalas bröllopstårta

Rabattförslag – Prunkande tårta av Grönt Kulturarv

Denna rabatt är planterad av slottsträdgårdsmästare Georg Grundsten på Hovdala slott i Skåne, ett slott med mycket gamla anor. I historiska miljöer passar det bra med vackra gammaldags perenner i klassiska rundlar. Och för att riktigt knyta an till trädgårdshistoria är det endast perenner som tillhör Grönt kulturarv i den här rabatten. Det är sorter som har odlats i Sverige minst sedan 1940-talet. (Läs mer om Grönt Kulturarv här.)

Hovdalas bröllopstårta collage

Hovdala bröllopstårta skissMed sin runda form är rabatten vacker att se från alla håll. Den är tjusigt placerad på en liten höjd och krattade grusgångar leder fram och går runt den och här finns vita träbänkar att slå sig ner på.

Perenner med olika höjder har kombinerats för att bilda våningar i denna bröllopstårta. I mitten av planteringen gifter sig höstfloxen den ljust violetta ’Alma Jansson’ och den färgstarka ’Morfar Albert’. Och som grädde på toppen står den högresta jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan.

I våningen nedanför växer kärleksörten ’Granlunda’ och fjädernejlikan ’Marieberg’. Och som en vacker ring ramar sedan bergnepeta ’Linghem’ in planteringen.

Då det är mycket folk som besöker slottet under sommaren har rabatten blomning utspridd över denna tid. Först ut är bergnepeta under tidig sommar. Och medan de höga perennerna i rundelns mitt blommar för fullt är kärleksörten knoppigt grön, för att sedan blomma fint i rosa när hösten närmar sig.

Växtlista

Kombinera med vårblommande lökar

För att förlänga blomningstiden på har perennerna kombinerats med lökväxter som blommar i vackra gul-orangea toner under våren. Det är alltid en god idé att plantera ett lökflor tillsammans med sommarblommande perenner. På så sätt maximeras det estetiska värdet under hela säsongen. Det skapar även spänning i trädgården med färgskalor som varieras starkt mellan vår och sommar. När tulpanerna och narcisserna har blommat över tar en färgskala i rosa, lila och vitt över.

Hovdalas bröllopstårta lökflorPP