Violett

Högtidlig, rikedom, kvinnlighet och kreativitet

Violetta nyanser beskrivs som andliga och de lugnar och dämpar vårt sinne. När man beskriver blommors färg använder man ofta violett som ett gemensamt namn för violett och lila, vilket vi har valt att göra på perenner.se. I många kulturer förknippas violett med högtidlighet där färgen återspeglar värdighet. Den violetta färgen ger en känsla av rikedom och ledarskap och violett har genom tiden burits av kungligheter. Violett speglar också kvinnlighet och egenskaper som ambitiös, kreativ och allvarlig. Man kan med fördel omge sig med violetta perennrabatter för att bli mer disciplinerad eftersom violett skänker lugn och trygghet.

Violett ligger mellan rött och blått i färgskalan och är en färg med många olika toner. Med alla nyanser inom violett finns en problematik att färgen kan tolkas på väldigt skilda sätt beroende på betraktaren. Det finns violetta blommor som är så ljusa att de upplevs vita i solljus och de allra mörkaste violett går mot purpur och kan ses som nästan svart. Det är även vanligt att blommor som beskrivs som blå uppfattas som violetta. Så man bör vara uppmärksam när man väljer violetta perenner så man får nyans som man är ute efter.

I trädgården är violett en färg som passar in i de flesta sammanhang och den är fin att kombinera med många andra färger. De flesta har en positiv inställning till violett. Med violetta nyanser kan man skapa en rabatt som blir skimrande vacker i skymningen. Om man sätter samman violetta, vita och rosa perenner får man en klassisk mild komposition som kommer till sin rätt såväl i gammeldags trädgårdar som i mer avskalat moderna. Med violett, lime och cerise får man ett tuffare utryck som sticker ut mer. Violett och gult är kontrastfärger och genom att använde dem tillsammans kan de förstärka varandra.

Åtta violetta perenner

Viol, Viola 'Martin'

Viol, Viola ’Martin’

Krypflox, Phlox stolonifera 'Purpurea'

Krypflox, Phlox stolonifera ’Purpurea’

Mer om violett
Se fler perenner i alla nyanser av violett i sökfunktionen Perenner A-Ö.