Rött

Hetta, passion och en varning

Den röda färgen drar enkelt uppmärksamheten till sig och är ofta den färg som ögat snabbast uppfattar. Något som förklarar varför rött används till varningsskyltar. Men faktumet att blicken automatiskt fastnar vid rött har även länge använts inom konsten. Detta trick är också användbart i trädgården! Det är en bra strategi att plantera rödblommande perenner på den plats dit man vill att besökare snabbt ska rikta blicken.

Det röda färgspektrumet är aktivt och stimulerande. Det för tankar till hetta och passion samt väcker känslor som mod, styrka, framgång och sexualitet. Det är även kärlekens färg så satsa på röda perenner för att stimulera kärlekslivet. Rött i trädgården kan också vara positivt för att ge livet en knuff framåt. Röda blommor passar bra på den plats dit man går för att vara aktiv och få energi.

En röd rabatt skapar värme och piggar upp sinnet, men enbart röda perenner kan bli allt för intensivt. Man ser sällan några större mängder av röda blommor samlade i naturen. Följ naturens exempel och plantera en eller att par ensamma röda blommor i ett hav av i övrigt enfärgade växter. På så vis får de fungera som en uppiggande accent. Den glöd som röda blommor ger försvinner lätt i skuggiga lägen och betraktas då bäst på närmare håll. I ljus blir rött lysande och drar blickar till sig även på håll.

Rött passar för att skapa spännande detaljer i trädgården. Stora röda blommor är svulstiga och skapar dramatik i rabatten, medan små röda blommor ger ett lugnare intryck. Klara nyanser av rött tillsammans med lime är en häftig kombination. Och med varma röda blommor ihop med blått och violett får man en mer harmonisk komposition. Rött hittar man inte bara i blommor utan även i röda bladverk som är mycket användbart för kontraster.

Åtta röda perenner

Mer om rött

Hitta fler eldiga och varma röda perenner i sökfunktionen Perenner A-Ö.