Rosa

Romantiskt, mjukt och moderlig

Rosa tillhör det röda färgspektrumet men har en mildare framtoning. Ofta tolkas rosa som en romantisk, mjuk och feminin färg som står för mjukhet, kärlek och moderlighet. De rosa tonerna har även sorgdämpande effekter och människor som tillfrisknar från sjukdom påverkas positivt av rosa. Med sin mjukhet skingrar rosa även aggressioner. En del kan tycka att rosa är en mesig färg, men med rätt nyans kan de flesta människor inte låta bli att tycka om blommor i rosa, även om de inte skulle klä sig själva eller sitt hem i denna färg.

Inom den rosa färgen finns en stor bredd som sträcker sig från ljust puderrosa, babyrosa till persikorosa, laxrosa och cerise. Vissa nyanser lutar åt rött och det varma hållet medan andra lutar mot det blåa, vilket gör dem kalla. Den stora mångfalden inom färgen rosa är viktig att ta hänsyn till eftersom det kan uppstå obehagliga krockar mellan de olika färgtonerna. Det lätt att använda rosavioletta och ljusrosa toner ihop, medan rödrosa och laxrosa blir svårare att sammanföra på ett behagligt sätt. Det kan även finnas anledning att vara försiktig med en helt rosa rabatt då enbart rosa blommor kan ge känslan av att fastna i sockervadd. Mycket rosa mår bra av att brytas av med någon annan färg som till exempel lila, blått eller grönt.

Beroende på ljuset utomhus kan rosablommande perenner ge väldigt olika inryck. Rosa upplevs mer rosa om de står i halvskugga till skugga än om det står i full sol eftersom solljuset gör att det rosa bleknar och ser mer vitt ut. Blekrosa blommor passar mycket bra tillsammans med grågröna bladfärger, medan lilarosa och cerise blir effektfullare tillsammans med lila och gulbladiga grannar. Genom att placera rött bakom rosa kan man framhäva de rosa tonerna. Rosa är en färg som man gärna kan leka med och prova sig fram för att hitta färgkonstellationer som man gillar till rabatten.

Åtta rosa perenner

Mer om rosa

I sökfunktionen Perenner A-Ö hittar du fler perenner i härligt rosa nyanser.