Orange

Förändring, optimism och vitalitet

Orange är en energisk färg som stimulerar optimism och förändring. Färgen används ofta av människor som är glada och som trivs i en social samvaro. Den starka färgen kan verka påträngande men den går aldrig obemärkt förbi och om man behöver piggas upp är detta en färg att använda i trädgården. Orange är en färg man kan förlita sig till att den alltid skänker energi oavsett väderlek eller placering i trädgården.

Med energiska orangea nyanser kan man skapa en trädgård som syns alltid syns och får uppmärksamhet. Orangea färgtoner är varma och rör sig mellan rött och gult. Genom att komponera orange, gult och rött tillsammans får man en eldig rabatt. För en riktigt färgstark rabatt kan orange med fördel fungera som en kontrastfärg till lila och blåa toner. I stora sjok kan dock orange bli tröttsam och ta över, varav man bör planera sin användning av orange väl och använda den varsamt, kanske framförallt som en extra krydda för att piffa upp.

När orange placeras i trädgårdens västra sida fångar den solnedgångens gyllene strålar vilket förstärker färgens effekter. I skuggiga lägen eller i krukor kan orange fånga ens blick för att sedan framhäva de andra växterna i planteringen. Utöver de allra skarpaste orangea färgerna kan man inom färgskalan arbeta med mer milda och lugna nyanser som till exempel aprikos.

Åtta orange perenner

Alunrot, Heuchera 'Delta Dawn'

Alunrot, Heuchera ’Delta Dawn’

Trädgårdsnejliksrot, Geum 'Mai Tai'

Trädgårdsnejliksrot, Geum ’Mai Tai’

Rudbeckia, Echinacea 'Joy'

Rudbeckia, Echinacea ’Joy’