Gult

Sol, glädje och energi

Färgen gul är solens och ljusets färg som gör oss alerta och klartänkta. Gult talar om optimism och framtidstro. Den sägs även öka kreativiteten och arbetskapaciteten. I trädgården står gult för det enkla, glada och vardagliga. Men färgen har inte alltid varit populärt. Alla har vi väl hört uttrycket ”gult är fult”? I de gammeldags trädgårdarna och mormorsrabatterna var gult ett givet inslag, men i perioder har gult varit helt bannlyst från trädgårdarna. Numera används gult dock med fördel för att skapa lekfulla, glada och pigga rabatter, men även mer sobra planteringar i krämiga gula toner.

Även när solen lyser med sin frånvaro kan man få rabatten att lysa med hjälp av gula blommor. En rabatt med gula perenner i trädgårdens mörka hörn gör platsen ljusare. Vid en plats som är tänkt för lugn och ro är gult en färg att undvika eftersom den ger en uppiggande effekt. Dock kan gult i för stor mängd stimulera oss så mycket att vi istället blir trötta, irriterade och överladdade. Försök därför att inte ha för stora sjok med gula perenner i planteringar, precis som med rött och orange.

Eftersom gult simulerar solsken är det en fördel att använda sig av perenner som blommar i klaraste gult under våren och hösten. På våren är vi svältfödda på solljus och värme, och på hösten önskar vi att solen vill stanna kvar så länge som möjligt. Under högsommaren kan man istället satsa på sorter som blommar i mildare gula eller gröngula toner. Dessa uppfattas som fräschare och svalare i sommarens hetta. Gröngult eller lime återfinns i en del blommor men oftare hittar man nyansen i bladverk hos till exempel alunrot och funkia. Den kraftigaste gula färgen som närmar sig orange passar kan bilda en häftig färgkombination tillsammans med kontrastfärgen violett.

Åtta gula perenner

Mer om gult

Se fler perenner i gult i sökfunktionen Perenner A-Ö.