Grönt

Växtlighet, balans och harmoni

Färgen grönt ligger mittemellan de varma och de kalla färgerna i färgcirkeln och står för balans och utveckling. Grönt för tankarna till natur och växtlighet och det är få färger som människan har omgivits av i samma utsträckning. Eftersom färgen är neutral snarare än passiv eller aktiv är grönt den färg som vi kan ta in störst mängd av innan den blir påfrestande. Tack vare detta har grönt en rogivande och lugnande effekt. Grönt är också en förtroendeingivande och hoppfull färg som ger oss mod att förverkliga våra drömmar och under våren väcker de skirt gröna i naturen en vilja och längtan i oss att vistas utomhus.

Eftersom grönt gör oss lugna och harmoniska passar färgen utmärkt för att skapa en oas för sköna pauser. Grönt kan dominera en hel trädgård utan att den känns obalanserad. Mycket grönt ger snarare skön lummighet och en behagligt ombonad känsla. I en grön trädgård får bladverken stå i centrum och blomningen är underordnad. Perenner med väldigt blygsam blomning som inte behöver tas i beaktning kan användas. Använd annars gärna vita blommor då de ger samma lugn och harmoni som ensamt grönt gör. Det finns också ett fåtal perenner som har gröna blommor som kan vara roliga att använda.

Bara för att man låter en rabatt eller trädgård gå helt i grönt behöver det absolut inte bli tråkigt och intetsägande. Det är enkelt att skapa variation i en grön rabatt eller trädgård genom att använda olika nyanser av grönt, till exempel grågrönt, blågrönt, mossgrönt eller rödgrönt.

Åtta gröna perenner

Echinacea purpurea 'Green Jewel'

Rudbeckia, Echinacea purpurea ’Green Jewel’

Mer om grönt

Bland gräs finns många gröna sorter som är fina att använda i en grön rabatt, se här i Perenner A-Ö.
Se här för ett grönt rabattförslag! En skugglund – Vila i det gröna.