Brunt

Moder Jord, ursprung och näring

Du har säkert någon gång provat att blanda alla färger på en palett och insett att det blev brunt. Och det är just vad brunt är, en blandning av alla färger i färgcirkeln. Passande nog är brunt Moder Jords färg, dit vi alla återvänder och samlas. Brunt symboliserar den näringsgivande jorden och stabilitet. Den påminner oss om vårt ursprung och gör oss medvetna om våra rötter.

Brunt är, precis som grönt, en av de färger som vi omges av i Sverige störst utsträckning, speciellt på vinterhalvåret då bruna trädstammar framträder efter bladfallet och perennerna vissnar och lämnar kvar sina bruna fröställningar. Färgen är effektiv för att lindra stress och få oss att varva ner. Därför är det en bra färg att använda sig av på platser där man söker rehabilitering och lugn, men mindre bra på platser där man vill aktivera sig och komma igång med projekt.

Förutom fröställningar och vissnande blad återfinns de bruna tonerna i en del perenners blommor och blad. Tonerna av brunt kan skifta mycket och innehålla allt från rödbrunt, gulbrunt, gråbrunt och svartbrunt. En rabatt som är helt brun på sommarhalvåret och inte bara på vinterhalvåret är ganska svårt att åstadkomma och kan dessutom kännas tråkig och tung. Men genom att kombinera de bruna tonerna med andra färger kan man skapa en vacker rabatt där det bruna blir ett samtalsämne. Att kombinera brunt med aprikos och vita eller puderrosa blommor är väldigt vackert och ger ett milt uttryck. Vill man skapa en varmare känsla som kanske för tankarna till prärier är gult och brunt en lyckad kombinationsfärg.

Åtta bruna perenner

Alunrot, Heuchera Little Cuties 'Blondie'

Alunrot, Heuchera Little Cuties ’Blondie’