Nytt på perenner.se, Smått och gott

Snygga blad i perennrabatten

Variera med perenners bladverk

Blommor i all ära. Visst är det lätt att drömma om perennrabatter som prunkar av blommor helst hela säsongen. Men vackra blad i olika färger och former kan göra rabatten minst lika nyanserad, spännande och vacker som blommor.

Tittar man närmare på perenners bladverk upptäcker man snart att där finns stor variation i utseende, struktur, storlek och färger. Gräsens långa smala, funkians stora hjärtformade, ormbunkarnas fräscha grönska, fläcklungörtens vitprickiga och mörka kärleksörters rödlila tjocka blad är bara några exempel.

Många bladverk är värdefulla för att de håller sig fina längre än blommorna, både innan och efter blomningen. Och en del perenner använder man främst för just dess blad, som funkia, alunrot och ormbunkar.

Perenner som blommar på våren eller försommaren kan lämna efter sig ett dekorativt bladverk resten av säsongen, som kaukasisk förgätmigej, rosenplister och lungört. Och höstflox, höstsilverax och höstanemon som blommar först senare pryder sin plats med fina blad innan det är deras tur att blomma.

Om man tänker på hur bladen ser ut, när de startar på våren, hur de beter sig under säsongen och om det får en fin höstfärg har man alla förutsättningar att skapa vackra perennrabatter.

Enbart blad kan bli jättesnygga rabatter men de kan också komplettera blommor så det tillsammans blir en balanserad helhet. Genom att satsa på perenner med vackra blad skapar man en bas som är snygg hela säsongen i trädgården!

Läs mer om perenners bladformer.

Spetsmössa Tiarella ‘Sugar & Spice’, rosenplister Lamium maculatum ‘Beacon Silver’ och funkia Hosta ‘Wide Brim’.

Översta bilden: Alunrot Heuchera FOREVER PURPLE är det färgstarka blickfånget som framhäver den ljusrosa nävan. Tillsammans med funkia Hosta fortunei ‘Patriot’ och träjon Dryopteris filix-mas.