Nyheter 2020

Här är ett är en del av de nyheter bland perenner som vi kan se fram emot 2020!

Att det redan finns så otroligt mycket perenner att välja på, påverkar knappast intresset för nya sorter! Det är ett ständigt flöde på nyheter som man kan prova och förhoppningsvis hitta nya och fler favoriter. Även vi tycker att det är så roligt att varje höst se vad som kommer till nästa säsong!

De högupplösta bilderna och texten går bra att använda, så länge som perenner.se anges som bildkälla.


Phlox paniculata ’Jeana’, en höstflox med doftande lavendelrosa blommor. ’Jeana’ blommar juli till september och blir 100 cm hög. Sorten är känd för sitt friska bladverk. Varje enskild blomma är mindre än på andra höstflox, men det verkar inte påverka fjärilar, utan de älskar blommorna på ’Jeana’.

Aster ’Little Carlow’, en iögonfallande hjärtaster i höstträdgården som översållas av blommor i blåviolett med gyllengul mitt under september till oktober. ’Little Carlow’ har tilldelats priset Award of Garden Merit av brittiska RHS. Växtsättet är buskigt, den blir 80 cm hög och kan behöva stöd. Aster ’Little Carlow’ gillas mycket av våra pollinatörer och fåglar.

Echinacea purpurea ’Green Twister’, en fröförökad solhatt med ovanlig läcker färgkombination. Blommorna är stora med purpurrosa, smala kronblad med gröna spetsar. Stjälkarna är stabila och plantan blir runt 90 cm hög. ’Green Twister’ blommar från juli till september. Och liksom många solhattar gillas blommorna mycket av fjärilar, bin och humlor.

Miscanthus sinensis ’Red Chief’, en elegant sort av glansmiskantus med smala välvda blad. ’Red Chief’ gör skäl för sitt namn och blommar med vackra rödbruna plymer under tidig höst, från september. Bladen är gröna och får mycket fin bronsröd höstfärg. Sent på säsongen bleknar plymerna och står kvar som ett dekorativt smycke hela vintern. Blir omkring 120 cm hög.

Anemone hupehensis var. japonica ’Bressingham Glow’, en gammal sort av höstanemon som står sig än idag och lyser i sensommarens rabatter och in på höstkanten. ’Bressingham Glow’ är förädlad av Alan Bloom år 1968. Blommorna är många, halvfyllda och djupt rosa svävande ovan ett mörkgrönt bladverk. Den blir 80 cm hög och blommar mycket villigt och länge från augusti till oktober.

Lamprocapnos spectabilis ’Cupid’. Löjtnantshjärta är en välkänd och mycket omtyckt gammaldags perenn. ’Cupid’ är en ny sort som utmärker sig med sin eleganta ljust rosa blomfärg som aldrig setts tidigare hos löjtnantshjärta. Bladbverket är friskt grönt och blir 60 cm, ’Cupid’ blommar från maj till juni.

Hosta Tardiana-Gr. ’El Niño’, en vacker blåfunkia med hjärtformade blad i blågrått och gräddvita kanter. Bladverket blir täta, 40 cm höga, rosetter som håller en fin form. De ljust violetta blommorna i juli-augusti blir ca 60 cm. ’El Niño’ passar med sin lite mindre storlek bra i kruka, men givetvis även i halvskuggiga rabatter och woodland.

Verbena officinalis ’Bampton’. En ovanlig, dekorativ Verbena med det svenska namnet järnört. Stjälkar och blad är mörkt lila och blommorna är rosa. ’Bampton’ har ett buskigt, luftigt växtsätt och passar utmärkt i kruka med sin långa blomtid från juli till september. Den är även fin som vävare i rabatt och grusträdgård. 80 cm hög. Frösår sig.

Allium ’Medusa’s Hair’, prydnadslök, döpt efter den grekiska legenden om Medusa, efter sina vridna blad och nickande knoppar likt huvuden på en kobraorm. Sorten bildar en grågrön tuva och blommar länge, juli-sept, med violetta blombollar. 50 cm hög. Gillas av fjärilar och bin. ’Medusa’s Hair’ har blommat något senare än Allium ’Millenium’, samt att blommorna är mörkare.