Nyheter 2018

Det finns så otroligt mycket perenner på marknaden som passar alla stilar, lägen och funktioner. Alla kan hitta sin favorit! Flödet på nya sorter avstannar inte och vi älskar nyheter. Varje år är det lika roligt att få presentera en del av vad vi kommer att se kommande säsong i svenska butiker.

Detta är ett axplock inför 2018!

De högupplösta bilderna och texten går bra att använda, så länge som perenner.se anges som bildkälla.

Coreopsis TWINKLEBELLS PINK ’Uritw02’. Ögonblom. Ingår i en serie lekfulla Coreopsis med otrolig blomvillighet med många små klara blommor. TWINKLEBELLS PINK är ljust rosa, kompakt buskig och blir 30 cm hög. Blommar juni till september. Fin i mixade rabatter, som kantväxt och i kruka.

Rudbeckia hirta pul. ’Sunbeckia Olivia’. Sommarrudbeckia. Blommar så länge som från juni till oktober med härligt stora gula blommor med grön mitt. Upprätta stammar och blir 50 cm hög. Passar bra i rabatter och naturlika planteringar och mycket fin som snittblomma i buketter. Uppskattas av fjärilar.

Gaillardia grandiflora ’Fanfar Blaze’. Kokardblomster. Blommor i varma brända orange toner. Värdefull för sin långa blomtid under sommaren, från juni till september. Den har ett kompakt växtsätt och blir 40 cm hög. ’Fanfar Blaze’ är en färgstark sort för rabatt och kruka. Även fina långa stammar till snitt.

Heuchera ’Rex Lime’. En annorlunda alunrot i en ny serie med mer storvuxna sorter av Heuchera. ’Rex Lime’ har gröngula ludna blad och blommar länge med ljusa blommor, från juni till augusti. Den är robust, blir 50 cm hög och är mycket bra i rabatt med dekorativa blad. I serien finns även sorter i rödbruna och tegelfärgade nyanser.

Euphorbia amygdaloides ’Frosted Flame’. Mandeltörel. Effektfull sort som har något värde hela säsongen. Bladverket är varierat i gulgrönt och rosarött och när det blir kallare temperatur antar ’Frosted Flame’ en eldigt röd höstfärg. I maj till juni blommar den med ljust gula blommor. Snygg som kantväxt och i kruka. Blir 40 cm hög.

Phlox paniculata ’Early White’. Höstflox. En av sorterna i serien Early som blommar tidigare än andra traditionella sorter av Phlox paniculata. Redan i juni till juli. ’Early White’ blommar rikligt med små rent vita väldoftande blommor. Den är kompakt, 40 cm. Ett av sommarens blickfång.

Lychnis flos-cuculi ’Petit Henri’. Gökblomster. Sedan tidigare känner vi omtyckta PETITE JENNY, ’Petit Henri’ är en vit sort med samma fina egenskaper. Med sitt upprätta sirliga växtsätt är den ljuvlig fyllnad i rabatter. Blommar rikligt och länge från juni till augusti. 40 cm hög. Älskas av fjärilar.

Thalictrum delavayi SPLENDIDE WHITE ’FR21034’. Violruta. En gracil perenn med vita yviga vippor. Violrutan har ett sirligt växtsätt och ger höjd till rabatter och woodland utan att bli för tät. Violruta SPLENDIDE WHITE blir ståtliga 150 cm hög och blommar juli till augusti. Fint aklejalikt bladverk.

 

Delphinium Elatum-Gruppen ’Moon Light’. En romantisk dröm med stora fluffiga spiror i ljust violett och ljusblått i dubbla blommor. Blommar juli till augusti. Denna trädgårdsriddarsporre är kompakt och stabil, blir knappt 90 cm hög och klarar sig utan stöd.

Delphinium Elatum-Gruppen HIGHLANDER FLAMENCO ‘Coadelfla’. En ny trädgårdsriddarsporre som med rödvioletta spiror med dubbla blommor har både den gammeldags charmen och modern touch. Den är kompakt och stabil, blir knappt 90 cm hög. Blomtid juli till augusti.

Delphinium Elatum-Gruppen HIGHLANDER BOLERO ’Coadelbo’ jättelika fluffiga spiror med dubbla blommor i blåviolett och vitt. Svenskt namn är trädgårdsriddarsporre. Blir knappt 90 cm hög, är stabil och blommar juli till augusti. Är ståtlig att ta in som snittblomma.

Echinacea ’Rainbow Marcella’. Uppseendeväckande stora tvåfärgade enkla blommor i rosa med ockragula spetsar. ’Rainbow Marcella’ blommar länge och har ett stabilt växtsätt trots sin höjd på 80 cm. Den behåller sin färg till frosten kommer och vissna blomställningar ger struktur till vinterträdården och gillas av övervintrande fåglar.

Echinacea ’Sunseekers Pink’ En av flera sorter i serien Sunseekers. ‘Sunseekers Pink’ är välförgrenad och har ett kompakt växtsätt, blir 50 cm. Sorten är blomrik med ljust rosa blommor. Blommorna i serien Sunseekers är färgstarka i säsongen. Fin i rabatter, naturlika prärieplanteringar och till snitt. Blommorna gillas av fjärilar.

Echinacea ’Sunseekers Orange’. Varma rödorange blommor på stabila stjälkar. ’Sunseekers Orange’ blir 50 cm hög och som andra sorter i serien har den ett buskigt växtsätt och riklig blomning. I serien Sunseekers finns även färgerna röd, vit och gul. Att regelbundet plocka bort vissna blommor gynnar ny knoppsättning.

Echinacea DELICIOUS CANDY ’Noortdeli’. Läcker solhatt i mörkt rödrosa med halvfylld pom-pom mitt. Kompakt och blir 50 cm hög. DELICIOUS CANDY är iögonfallande och en av de bästa nyheterna av solhattar med stor blomvillighet och trevligt kompakt växtsätt. Fin i rabatter och naturlika prärieplanteringar. Blommorna gillas av fjärilar.

Echinacea ’Sunseekers Magenta’. En av flera solhattar i serien Sunseekers. ’Sunseekers Magenta’ är välförgrenad och blomrik i rosarött. Ca 50 cm hög, buskigt växtsätt. Fin i rabatter, naturlika prärieplanteringar och till snitt. Blommorna gillas av fjärilar. I samma serie finns också färgerna orange, röd, vit och gul.

Heuchera ’Boysenberry’. Alunrot med varmt mahognyröda lite krispiga vågiga blad som är tät i växtsättet. Blommar i vitt juni till augusti. Dekorativ större delen av året i rabatt och kruka. Utmärkt kantväxt och marktäckare. Bladverket blir 30 cm högt och håller sin fina färg oavsett väderlek.

Heuchera ’Blackberry Jam’ är en tålig och långlivad alunrot. Det finns många sorter med silvrigt bladverk men med sitt mörka svagt silverskimrande bladverk, som övergår i ett violettrosa skimmer, är detta en av de bästa. Sparsam blomning. Blir 30 cm hög och håller sin fina runda form bra.

Årets nyhet? Heuchera ’Black Pearl’ har redan rönt stort intresse då alla har längtat efter en riktigt svart alunrot. Bladen är blanka, svarta med rosaviolett undersida och lite vågiga kanter och bildar täta tuvor. ’Black Pearl’ håller sin svarta färg även i solsken. Sparsamt med vita blommor i juni till augusti. Blir 30 cm hög.

 

 

 

Salvia nemorosa ’Caramia’ är så mycket som en ny stäppsalvia med mörkvioletta blomstänglar. Den populära sorten ’Caradonna’ får härmed en utmanare som bryter bättre och är mycket blomvillig. Den är kompakt och blir 40 cm och blommar i juni till september.

Salvia nemorosa ’Salute Ice Blue’ är ett trevligt tillskott med sin ljusblå färg i en ny serie av stäppsalvior. De ljusblå blomstänglarna är jämna och den har ett kompakt växtsätt. Höjden är 40 cm och de blommar i juni till september. En favorit hos humlor och bin.

Salvia nemorosa ’Salute Light Pink’  är vacker med sin ovanligt ljusrosa färg bland stäppsalvior. Blomstänglarna är jämna och den har ett kompakt växtsätt. Höjden är 40 cm och blomtid juni till september. Tål torka bra och användbar i rabatter och grusträdgård. Älskas av fjärilar och bin.