Nytt på perenner.se, Planera trädgården

Planera din trädgård

Påbörja trädgårdens projekt i vår!

Nu är det hög tid att planera säsongens trädgårdsprojekt. När dagarna blir längre och ljusare börjar det klia i fingrarna efter att göra fint i trädgården. Men innan utflykten går till närmaste handelsträdgården eller spaden sätts i marken kan det vara bra att göra en planering.

Här kommer några handfasta tips att tänka på när ni planerar er trädgård:

• Dröm! Att förverkliga sina idéer är lättare om man har en målbild. Med hjälp av böcker, bilder, färgprover eller annat material kan man skapa collage eller lista av drömmar att utgå från i sin planering.

• Vad passar i trädgården? Innan perenner och andra växter inhandlas är det bra att se till att de kommer trivas där de ska planteras. Vad är det för läge? Blåser det eller är det sol hela dagen? Är jorden lerig eller sandig? Behöver jorden förbättras på något sätt? Vilken årstid spenderas mest i trädgården? Vad syns från husets olika fönster och uteplasten? Ju fler av den här sortens frågor det går att svara på desto större chans är det att få en hållbar trädgård med långlivade perenner.

• Ta hjälp av litteratur. Det finns en uppsjö av böcker och digital information som berör det breda ämnet trädgård. Läs på för att få större kunskap och praktiska tips i arbetet. Vid plantering av växter kan det vara bra att läsa om c/c-avstånd för att veta hur många växter som får plats på en viss yta.

• Färg och form. Kanske finns det någon speciell färg eller form bland all inspiration som är en favorit eller några utvalda favoritväxter som ska finnas i trädgården. I detta steg är det dags att ta den hopsamlade inspirationen och kunskapen, gå ut i trädgården, sätta pennan mot pappret och göra en konkret plan på var växter och annat material faktiskt ska vara. Mer information om färg- och formlära kan du läsa HÄR!