Nytt på perenner.se, Planera trädgården

Planera din trädgård i påsk

Påbörja trädgårdens projekt i vår!

Nu är det hög tid att planera säsongens trädgårdsprojekt. När solen tittar fram och dagarna blir längre börjar det klia i fingrarna efter att göra fint i trädgården. Men innan utflykten går till den närmsta handelsträdgården eller spaden sätts i marken kan det vara bra att göra en planering.

Här kommer några handfasta tips att tänka på när ni planerar er trädgård:

• Dröm! För att kunna förverkliga sina idéer kan det vara bra att ha en målbild. Med hjälp av böcker, bilder, färgprover eller annat material kan man skapa ett collage, eller en lista, av drömmar att utgå från i sin planering.

• Vad passar i trädgården? Innan perenner och andra växter inhandlas är det bra att se till att de faktiskt kommer att trivas där de ska planteras. Vad är det för läge? Blåser det eller är det sol hela dagen? Är jorden lerig eller sandig? Behöver jorden förbättras på något sätt? Vilken årstid spenderas mest i trädgården? Vad syns från den inglasade altanen/vardagsrummet/köksfönstret? Ju fler av den här sortens frågor det går att svara på desto större chans är det att få en hållbar trädgård med långlivade perenner.

• Ta hjälp av litteratur. Det finns en uppsjö av böcker och digital information som berör det breda ämnet trädgård. Läs på för att få en större kunskap och för att få praktiska tips i arbetet. Vid plantering av växter kan det vara bra att läsa om c/c-avstånd för att veta hur många växter som får plats på en viss yta.

• Färg och form. Kanske finns det någon speciell färg eller form bland inspirationsbilderna som är en favorit eller några utvalda favoritväxter som ska finnas i trädgården. I detta steg är det dags att ta den hopsamlade inspirationen och kunskapen, gå ut i trädgården, sätta pennan mot pappret och göra en konkret plan på vart växter och annat material faktiskt ska vara. Mer information om detta kan du läsa HÄR!