Nytt på perenner.se, Smått och gott

Marktäckande perenner mot ogräs

Täck marken med perenner

I naturen strävar alltid växtligheten efter att ta över öppna ytor. Så är det även i trädgården. Bar jord bjuder in ogräs att enklare etablera sig eftersom de slipper konkurrera om näring, vatten och ljus. Bra marktäckande perenner skapar en tuffare konkurrenssituation och kan minska en hel del ogräsrensning.

Marktäckare ska växa tätt och för bästa resultat planteras i en jord fri från flerårigt ogräs. Utöver minskad skötsel ger marktäckande perenner en fin botten i rabatter, buskage eller under träd. Här presenterar vi några tacksamma marktäckare:

Epimedium rubrum, röd sockblomma får en vacker röd höstfärg. Den har en bra höjd och ett tätt växtsätt som försvårar för ogräs att få fäste.

Sockblomma, Epimedium, klarar något så tufft som torra och skuggiga lägen, som få andra marktäckande perenner är rustade för. Detta ger sockblomman en lite extra hög status som marktäckare, men den går även bra i mer gynnsamma lägen. Att den har ett bladverk som får fin höstfärg och ypperligt söta blommor skadar absolut inte heller. Blekgul sockblomma, Epimedium versicolor ’Sulphureum’, är den som är mest motståndskraftig för torka.

Rosenplister, Lamium maculatum, är en snabb marktäckare som passar i woodland och är utmärkt under buskar och träd där den får lov att ta plats.

Rosenplister, Lamium maculatum, är en snabb marktäckare som breder ut sig med utlöpare. Den är utmärkt i buskage och under träd samt passar fint i woodland. Rosenplister fungerar med perenner som tål konkurrens, ömtåliga grannar riskerar att bli undanskuffade av rosenplisterns framfart. Dess blad är silvermelerade och blommorna i maj-juni rosavioletta, vita eller purpur beroende på sort. Rosenplister är tacksam och växer bra i de flesta jordar och klarar såväl sol som skugga.

Vacker vårrabatt med Waldsteinia ternata, gullgröna, och Vinca minor, vintergröna. Båda täcker marken bra och passar som underplantering till andra växter.

Vintergröna och gullgröna är låga marktäckare som trivs i skuggigare lägen. De är anspråkslösa och lättodlade, har de tillräckligt mycket fukt klarar de även en soligare plats. De blommar båda vackert under våren, gullgröna i lysande gult och vintergröna i blåviolett, vitt eller mörkt rödviolett beroende på sort. Som bonus är de båda vintergröna och har en täckande funktion hela året.

Smultron är en tacksam marktäckare lite var som helst i trädgården och bildar en tät friskt grön matta. Eftersom smultron förkommer naturligt passar de också stilmässigt i lite vildare delar av trädgården.

Smultron, Fragaria vesca, odlas främst för bären förstås men är också en riktigt bra marktäckare lite var som helst i trädgården. Det är en tacksam perenn som med hjälp av revor sprider sig snabbt och bildar en tät matta med sitt friskt gröna bladverk. Bären blir sötast i sol men smultron växer bra även i skuggigare lägen såsom under större perenner, buskar och träd. För en stillsammare marktäckare eller kantväxt passar månadssmultron bra eftersom de inte revar sig.

Geranium macr. 'Ingwersen's Variety'

Flocknäva, Geranium macrorrhizum ’Ingwersen’s Variety’, blir 30 cm hög och blommar i juni-juli.

Bland nävor hittar man kanske de allra bästa och mest tåliga marktäckarna för alla typer av lägen. Flocknäva, Geranium macrorrhizum, är suverän, mycket lättodlad och bildar snabbt en täckande matta. Den kommer upp tidigt och ger ogräset en match redan från start. Även liten flocknäva, Geranium cantabrigiense, är utmärkt och liksom flocknävan tål den torka när de är etablerade. Båda har doftande bladverk och får fina höstfärger.

För en solig, torr och mager växtplats är blodnävan lysande. Den växer gärna i sandig jord och passar bra i kustnära rabatter då den tål havets salta vindar.

Blodnäva, Geranium sanguineum 'Max Frei', i framkant bilder runda kuddar och när den växer ihop täcker den marken fint.

Blodnäva, Geranium sanguineum ’Max Frei’, i framkant bildar runda kuddar och när den växer ihop täcker den marken fint.

Här finns fler marktäckare i sökfunktionen Perenner A-Ö.