Nytt på perenner.se

Höstplantera perenner

Hösten är en utmärkt planteringstid!

Nu när sommarvärmen börjar avta är det den bästa tiden för plantering av perenner. Idag är det vanligt att den mesta planteringen sker på våren. Det är inte så konstigt då vi efter långa vintermånader längtar efter att få sticka fingrarna i jorden. Fördelarna med höstplantering är dock flera.

  
Bra markförhållanden

Efter sommaren är jorden uppvärmd och svalare höstväder bidrar till naturligt fuktiga markförhållanden. Jorden bli då lättare att gräva i. Det gör även att växterna har större möjlighet att etablera sig innan vintern och minskar behovet av omsorg. De plantor som hunnit etablera sig under höstmånaderna kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare.

Inspireras i butik

Trots att högsäsongen har passerat finns det perenner kvar i många butiker. Flera perenner är stora och har en annan karaktär till skillnad från på våren när de precis har vaknat. Titta på blommor och blad för att inspireras till den egna trädgården. Det är lättare att få inspiration när man ser färger och blommor i verkligheten.

Kolla rötterna

Vår- och sommarblommande perenner har förstås haft sin vackraste tid men även om själva plantan inte är så snygg kan rötterna fortfarande vara fina. Eftersom man planterar för kommande säsong är rötterna det viktigaste. Därför kan det vara bra att kolla dem lite extra innan köp, med fräscha rötter kan plantan ta upp vatten och näring så etableringen blir god innan vintern.

Det är en bra idé att planera sin rabatter innan man sätter igång att gräva. Fundera på form, stil och funktion på rabatten.

I kapitlet Färg- och formlära finns både matnyttigt och inspiration som kan hjälpa dig att lyckas med din komposition.

I vår sökfunktion Perenner A-Ö kan du enkelt leta efter perenner som passar just dig och din trädgårds förhållanden. Lycka till i era höstträdgårdar!