Latest Posts

Sandra tipsar – Plantera prydnadsgräs

Addera prydnadsgräs till trädgårdens rabatter

Många är dem – prydnadsgräsen, och med en växande popularitet börjar de leta sig in i våra svenska trädgårdar och trädgårdshjärtan. Utbudet är stort och varje gräs har sin plats och sin egen karaktär.

Sandra Ehrsköld är trädgårdsdesigner med kunskap om växter och känsla för färg och form. Hon tipsar om hur du kan använda prydnadsgräs i trädgårdens rabatter och nämner några favoriter värda att plantera. Välkommen in och läs!

Stora Planteringsveckan i september

Höstplantera perenner!

Hösten är en härlig planteringstid. På flera sätt den allra bästa, både för växterna och för dig som planterar. Stora Planteringsveckan är ett årligt event som trädgårdshandeln bjuder in till, med start första lördagen i september.

Över två helger, i år den 7-15 september, arrangerar medverkande trädgårdsbutiker veckan på sitt eget sätt men med de gemensamma ledorden inspiration, kunskap och odlarglädje. Mer än 130 butiker över hela landet deltog premiäråret 2018. Projektledare Berit Haggren räknar med minst lika stor uppslutning i år.

Bäst växtkvalitet

Bakgrunden till Stora Planteringsveckan är att handeln i trädgårdsbutikerna successivt ökat under vår och sommar men minskat under hösten, trots att det är den bästa planteringstiden för nästan alla buskar, träd och perenner. Växternas kvalitet är på topp under hösten när årets produktion i odlingsplantskolorna är färdig. För att fler ska upptäcka hösten som trädgårds- och planteringstid utvecklade branschen konceptet Stora Planteringsveckan.

Foto bild ovan och bild sidhuvud: Micke Persson

Succé 2018

Flyinge Plantshop har arrangerat ett höstevent i många år och bidrog med viktiga erfarenheter i utvecklingsarbetet. I den skånska trädgårdsbutiken är de nöjda med Stora Planteringsveckan så här långt.

– Förra året var en succé. Det kändes verkligen som konsumenterna tog till sig budskapet, det vill säga att hösten är en perfekt tid att plantera och att det finns väldigt mycket fina växter då, säger Bobby Seger, VD på Flyinge Plantshop.

Se Stora Planteringsveckans egen hemsida för mer information, storaplanteringsveckan.se. Där kan du också se om din favoritbutik är med!

Anna tipsar – Hosta är snyggt i kruka!

Frodig grönska i alla lägen med Hosta i kruka

Hosta, funkia, passar utmärkt att ha i generösa krukor eller andra odlingskärl året om. De flesta sorter är härdiga och klarar vårt klimat bra även i kruka. Att de flesta föredrar en halv- eller helskuggig plats gör dem än mer användbara på mörkare platser där man kan ha svårt att hitta annan grönska som fungerar.

Anna Sjölin är Hortonom med stor erfarenhet av såväl egen trädgård som yrken inom området, gå in här och läs hennes tips om hur man lyckas med Hosta i kruka!

Svårt att välja perenner?!

Perenner A-Ö är en hjälp på vägen

Att stå inför valet att välja perenner till en tänkt rabatt är jätteroligt, men kan å andra sidan vara svårt med alla faktorer som spelar in. Ett kärt problem är att det finns så himla många att välja bland. Förutom att en vill ha en vacker rabatt så spelar läget stor roll för vilka perenner som ger det bästa resultatet.

Första steget är att bestämma stil på rabatten och sätta en färgskala, då har man börjat att rama in inför växtvalet. Sedan behöver man scanna av läget, miljön eller ståndorten som man säger när man pratar om växter, där perennerna ska planteras. Rätt växt till rätt miljö är kärnan för att få en rabatt som utvecklas bra och håller i många år.

När det gäller ståndorten handlar det om tillgången till ljus, alltså hur mycket sol eller skugga det är, om det är skyddat eller blåsigt, fuktigt, torrt eller blött samt vad det är för jord. Det finns perenner för alla lägen även om vissa är enklare eller svårare att hitta växter till.

Växtsökfunktion som kan hjälpa till med växtvalet

När en väl är framme till att börja välja perenner finns det hjälpmedel tack och lov. Kunnig personal på garden center är guld värt men det är bra att vara lite förberedd innan man beger sig till butiken.

Här på perenner.se se finns Perenner A-Ö, vilken är en växtsökfunktion med växtinformation och bilder på drygt 700 perenner, vilka odlas i Sverige och ska gå att få tag på i välsorterade garden center.

Perennerna kan filtreras efter läge, färg, höjd, blomtid, jordmån och härdighet. Och de kan sorteras i flera kategorier som till exempel marktäckare, fjärilsväxter, lättskötta och doftande perenner. Förhoppnings vis kan Perenner A-Ö vara en hjälp vid val av perenner och göra det lite enklare! Ta dig direkt till Perenner A-Ö här.

Kryddiga krukor

Härligt och enkelt att odla kryddor i kruka

Kryddväxter är roligt att odla av flera anledningar! Inte minst för att det är enkelt, gott och användbart att skörda och många av dem är vackra att se på. Kryddor kan odlas i det mesta, så klart i köksträdgården, men också i vanliga rabatter och krukor, kärl, baljor och byttor av alla slag. De flesta kryddor trivs bäst i rätt soligt läge i en väldränerad jord som varken är för torr eller blöt.

Oavsett om du planterar kryddor direkt i jorden eller i någon kruka så tänk på att placera dem där en lätt kan gå och plocka. Till exempel nära köksingången, vid uteplatsen, intill grillplats eller utekök.

När man väljer kruka till kryddor kan man låta fantasin flöda, traditionella lerkrukor passar alltid men man kan också odla i gamla hinkar, lådor, korgar eller andra byttor. Se bara till att de har hål i botten så att vatten kan rinna av.

Rosmarin i rostig kruka

Fantasifulla krukor!

Persilja i klassisk lerkruka

Det är fint att samplantera flera sorter i en större kruka. Stora krukor är också lättare att vattna än vad små är. Fyll krukan med näringsrik jord och vattna sedan rikligt direkt vid plantering. Låt sedan inte kryddorna torka ut helt, vattna mycket vid samma tillfälle men inte så ofta.

Blanda gärna flera sorters kryddor i en och samma kruka.

I växtsökfunktionen Perenner A-Ö i kategorin Köksväxter kan en läsa om olika kryddväxter för att hitta dem man vill själv vill ha!

Rabattförslag – Perenner i sommarbukett

Sommarrabatt med snittblommor

Färska blommor i vas är en enkel men underbar lyx och att ha ett eget skafferi av blommor att plocka av är fantastiskt. Denna rabatt innehåller perenner som är hållbara i bukett och som man inte behöver snåla på!

Det finns givetvis ett mycket större urval av perenner som passar till snitt, detta förslag blommar som mest under sommaren med färgstarka blommor i olika former och vackra blad som passar i generösa sommarbuketter.

Gå in här och se hela förslaget!

Plantera perenner vid vatten

Perenner som gillar att ha det fuktigt om fötterna

Vatten blir ett vanligare inslag i våra trädgårdar, allt från ett stilla vattenblänk eller litet porl till naturpool eller damm är att vackert inslag.

Det finns en uppsjö av perenner som växer gott i naturligt frisk till fuktig jord. Och vad ramar in vatten bättre än fuktälskande perenner som mjukar upp med all sin grönska. Här tipsar trädgårdsdesigner Sandra om perenner som trivs vid vatten. Välkommen in och läs!

Vårsymfoni långt i juni!

Spetsmössa – Tiarella ‘Spring Symphony’

Vilken blomning spetsmössan ‘Spring Symphnoy’ levererar! Namnet till trots står den överfull med blommor så här långt in i juni, och den har blommat oförtrutet i halvskuggig rabatt i flera veckor. Hela tiden har den satt nya blommor som håller den fräsch och fin!

När blommorna är nya är de ljust rosa men blir sen mer vita när de slagit ut och blir ett skirt flor över bladverket. Även bladverket är tjusigt på Tiarella ‘Spring Symphony’ i mörkgrönt med mörk mitt.

Spetsmössa är en marktäckare på runt 20 cm för halvskuggiga till skuggiga lägen, den är till exempel fin i lundar och under buskar och träd. Den passar också som en nätt kantväxt. Den växer bäst i humusrik och något fuktig jord.

Fira midsommar med perenner!

Plocka buketter och bind kransar

Midsommar är en av våra mest blomstrande högtider då vi frossar i blommor och det plockas buketter till dekoration, midsommarstången och kransar. Unna dig att plocka av de blommor du har i trädgården. Många gånger så gynnas den fortsatta blomningen av att blommor plockas av.

Blanda gärna olika former på såväl blommor som blad för att få en levande bukett. Man kan också blanda in gräs, ormbunkar eller andra vilda växter om man vill ha ett friare intryck. Några stora blommor som ett par prästkragar, daglilja eller solhatt kan balansera upp så buketten inte blir för rörig.

Njut av din trädgårdsbukett själv eller ta med till sommarfesten som gå-bort present, det är garanterat uppskattat! En riktigt fin midsommar önskar vi!

Sommar med rabarber!

Odla rabarber och skörda rikligt

Rabarbersäsongen har varit igång ett tag nu, rabarber kommer ju upp tidigt på våren som något av de första vi kan skörda. Och det är säkert också en av anledningarna till att den är så uppskattad och efterlängtad!

Rabarber, Rheum rhabarbarum, är en härdig och lättodlad perenn som växer på bra så länge den får tillräckligt med näring. Gamla plantor kan bli riktigt stora och ger rikligt med skörd om den får utrymme att växa.

En somrig klassiker är smulpaj med vaniljsås eller glass! Men rabarber kan användas till mycket mer i såväl efterrätter, bakning och matlagning. Om en inte hinner ta tillvara på skörden direkt går det bra att frysa in och ta fram senare.

Rabarber är en snygg växt så har man inte plats i köksträdgården kan den mycket väl stå i en mer klassisk rabatt eller som en ensam solitär.

Plantera rabarber

 • Välj en växtplats i sol till halvskugga som är tillräckligt stor. Rabarber tar plats med tiden! Runt 1 kvm bör den ha i alla fall.
 • Rabarbern trivs bäst i jord som är fuktig men väldränerad.
 • Rabarber gillar mycket näring. Förbered växtplatsen genom att tillföra gödsel och/eller kraftig kompost.
 • Bästa planteringstid är tidig vår eller sen höst.
 • Planera inte för djupt, utan ungefär i samma höjd som i krukan eller som den stod innan om du flyttar en del av en planta.
 • Vattna ordentligt oavsett väder, så kommer plantans rötter i god kontakt med jorden. Se till att plantan inte torkar ut under första året.
 • Skörda inte första året och bara lite andra året, när plantan är tre år kan en äntligen skörda fullt ut.
 • Rabarber går bra att dela och flytta, har man chansen att få en del av en äldre planta kan den etablera sig lite snabbare än en ny.

Sköta och skörda rabarber

 • En etablerad rabarber kräver inte mycket omsorg utan är mycket lättskött.
 • Rensa eventuellt ogräs på våren innan bladen kommit upp och ge gödsel eller kompost, som sagt rabarber gillar näring.
 • Blommorna är vackra men tar näring, så för bästa skörd bör man plocka bort dem. De håller fint i vas så man kan njuta av dem som snittblomma.
 • Man kan skörda hela sommaren men ta inte alla stjälkar på samma gång utan lämna alltid några blad.
 • Lämna inte heller avbrutna stjälkstumpar eftersom de kan ruttna och skada plantan.

Lycka till med rabarberodlingen!