Latest Posts

Julros vårvinterns vackraste smycke

Underbar perenn för rabatt och förvildning

Nu kanske de flesta julrosor som vi ser står i kruka och arrangemang tillsammans med andra blommor som hör julen till, antingen inomhus eller vid entrén där vi ser den ofta.

Men julrosen, Helleborus, är också en fantastisk rabattperenn som under vårvintern blommar nästan magiskt när det mesta andra ännu sover. Den är lika fin som ett vackert smycke i rabatten som den är underbar som ett förvildat flor under buskar och träd i ljusa lundar.

Läs gärna växtporträttet om julrosens mångfald och hur man bäst lyckas med dem i trädgården.

Julros vårvinterns vackraste smycke

Perenner med stort vintervärde

Anna tipsar – Vacker perennrabatt även vintertid

Med perenner vars vissna blad, stjälkar och fröställningar är vackra mesta delen av vintern kan man få en perennrabatt som är intressant och vacker året om. Utan att det är på bekostnad av frodighet och härlig blomning under sommarmånaderna, som vi ju gärna önskar i första hand.

Det finns perenner som är extra tjusiga och hållbara som vissna. Och även till vinterrabatten kan man tänka färg, visst är färgskalan snäv men det finns många nyanser av brunt, beige och guld som ger variation.

Anna Sjölin är Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne, med stor erfarenhet av såväl egen trädgård som till yrket. Gå in här och läs hur Anna skapar en perennrabatt som är fin hela vintern och vilka perenner man kan välja!

Vackra vinterrabatter!

Plantera perenner med vinteregenskaper

När man ska planera en ny rabatt är alltid rådet att välja växter så att det finns något fint hela säsongen, från tidig vår till sen höst. De sista perennerna som blommar brukar ge sig när frosten kommer. Vad händer sen i perennrabatten? Är det vackra över då? Absolut inte!

Perenner som vissnar kan lämna otroligt fina vinterståndare efter sig, alltså att de står kvar torkade i rabatten med dekorativa fröställningar. De är vackra bland höstlöv och inte minst när de glittrar av frost eller med snötäcke på.

Blå bolltistel, Echinops bannaticus

Solhatt, Echinacea

När man läser på om perenners egenskaper kan dessa som är fina vintertid beskrivas med ord som dekorativa fröställningar eller vintersiluetter, till exempel. Se gärna till att det finns några av dem i rabatten, det förhöjer vinterträdgården.

Praktröllika Achillea filipendulina, anisört Agastache, solhatt Echinacea, blå bolltistel Echinops bannaticus, kärleksört Hylotelephium, temynta Monarda, strålrudbeckia Rudbeckia fulgida och kransveronika Veronicastrum är ett urval av perenner med vackra vinteregenskaper. Bland prydnadsgräs finns Miscanthus och tuvrör Calamagrostis acutiflora som står fina hela vintern.

Prydnadsgräs Miscanthus

Kransveronika, Veronicastrum

Växtporträtt om Martorn, Eryngium

Vackra och användbara tistellika Eryngium

Martorn, Eryngium, är en riktig tuffing som överlever naturligt vid magra förhållanden och torka ger starka plantor med kraftfulla färger. Det är alltså en perenn för utsatta lägen som full sol, torrt och vindutsatta platser.

Att den dessutom är vacker med sina bladkanter som tornar likt tistlar och karaktäristiska blågrå blommor som uppskattas av humlor och bin gör den till en riktigt bra perenn. Läs mer i växtporträtt här!

Årets perenn 2020

Gillenia trifoliata Årets perenn 2020!

Perennagruppens val av Årets perenn 2020 presenterades sedvanligt under Elmia Garden, en branschmässa som går av stapeln varje höst.

Med motiveringen: För sin ljuvliga, skira blomning, sin anslående höstskrud och sin förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar har gillenia, Gillenia trifoliata, utsetts till Årets Perenn 2020.

Läs mer om gillenia här!

Gillenia trifoliata Årets perenn 2020. Foto: Marie Andersson


Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård/Plantskola. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad. Mer info: Perennagruppens hemsida

Mångfald av höstfina krukor med perenner

Inspiration till höstfina krukor

En komposition med perenner i kruka kan vara vacker för en kortare period om sorterna byts ut vartefter säsongen växlar. Då gör det inte så mycket om perennerna har olika krav på vatten och utrymme, eftersom de inte ska stå tillsammans så länge. En utbytt perenn kan få nytt liv i en rabatt i trädgården.

Man kan också satsa på att låta perenner övervintra i kruka om man vill följa dem där under hela säsongen. Och då är det bäst att välja perenner som har liknande konkurrenskraft och ståndortskrav.

För den utan trädgård, men tillgång till balkong eller uteplats, är krukor med perenner en stor källa till glädje. På hösten när vi vistas mindre och mindre utomhus är det extra trevligt att ha krukor vid platser som dagligen passeras som till exempel vid entrén.

Här får ni en kavalkad av inspirerande förslag på kompositioner!

Mörk skönhet

Krukkompositionernas mångfaldFina krukplanteringar med höga och låga kärleksört. I den högre krukan är kärleksört ‘Blue Pearl’ planterad tillsammans med penningblad som så småningom kommer hänga över kanten. Och i den lägre står liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, snyggt ihop med blodtopp Sanguisorba officinalis ‘Tanna’.

Färglada blad

Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald
Fokus på bladväxter och gräs av olika slag kan vara lika färgglatt som blommor. Olika sorter av alunrot lyser upp tillsammans med ljust grön pärlbräken. Gräs finns i varierande utseende. Här är vit- och grönrandiga japansk starr ‘Ice Dance’ som är vintergrönt och lite högre svävar lampborstgräs ‘Hameln’ med sina mjuka ax. Det som står för blomningen är säsongsväxten bollkryss.

Energikick!

Krukkompositionernas mångfaldNär höstsolen skiner lyser denna kruka som guld. Strålrudbeckia ‘Little Goldstar’ gör skäl för sitt namn och passar med sitt kompakta växtsätt perfekt i kruka. Höstögat blommar länge med sirliga gula blommor. Svart ormskägg ‘Nigrescens’ och gulgrönt penningblad skapar en snygg kontrasterande botten i krukan.

Torktåliga skönheter

Krukkompositionernas mångfaldEn mix av fetbladiga växter som den här klarar både sol och torka. Dessutom ger den vacker höstfägring och håller sig snygg tills vinterkylan kommer. Om planteringen står med lite skydd för regn och snö övervintrar dessa perenner bra i krukan. Här är taklök, gul fetknopp ‘Yellow Queen’, rosablommande mongoliskt fetblad och mörkbladig kärleksört ‘Bertram Anderson’.

Uppåtsträvande

Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald
Vill man arbeta på höjden är hösten en tacksam tid att använda sig av läckra gräs. Blåtåtel och japanskt blodgräs ‘Rubra’ blir tillsammans med grekisk vädd en uppåtsträvande och sirlig kombination. I basen tar kärleksört ‘Chocolate Drop’ och rödbladig revsuga ‘Braunherz’ upp de mörka tonerna som återfinns i de högre perennerna.

Skimrande rosa
Krukkompositionernas mångfald

En kombination söt som socker med fjäderastilbe ‘Sprite’, höstanemon ‘Pocahontas’, brokbladig revsuga ‘Burgundy Glow’ och ettårig silvernjurvinda. Höstanemon ‘Pocahontas’ är en låg och kompakt sort som därför passar utmärkt att planteras i kruka. Vanligtvis börjar låg fjäderastilbe blomma tidigare än höstanemonen, men den blommar gärna en andra gång om man är duktig på att klippa bort överblommade stänglar.

Mustig höstgryta

Krukkompositionernas mångfaldAtt låta färgerna rött, purpur och rosa samspela med silvrigt grönt ger en varm och fyllig kruka. Det är ingen klassisk färgkombination, vissa kanske till och med har lärt sig att det är “fel” med rött och rosa tillsammans, men nej! Våga testa och överraskas av hur färgerna lyfter varandra. Här finns också växter med olika struktur och textur. I krukan står liten kärleksört, rödbladig alunrot ‘Palace Purple’ och backtimjan ‘Pink Chintz’. Röllika ‘Red Vevelt’ sticker upp i mitten. Blodtopp ‘Tanna’ och silverfrylens böjda silvriga blad gör planteringen spretig och livfull.

Måla med perenner

Färgernas betydelse i perennrabatten

Perennernas värld rymmer ett nyansrikt färgspektrum som är roligt att arbeta med då man planerar sina växtlistor. Man kan sätta olika färger på enskilda rabatter eller varför inte välja ett enda färgschema för hela trädgården!

Ännu roligare att sätta ihop växter färgmässigt blir det om man lär sig färgcirkeln och vad de olika färgerna betyder. Här finns ett kapitel om just det! Färgerna beskrivs var och en för sig, dess betydelse, egenskaper i trädgården och där finns växtförslag för varje färg. Gå gärna in och läs mer via länken!

Därför är det så bra med höstplantering!

Plantera perenner sensommar och höst

I slutet av sommaren är plantskolorna fyllda med växter som odlats fram under året. Sortimentet är stort och kvaliteten är på topp – det är bästa tiden att få tag på de växter man längtat efter, och den bästa tiden för växterna att planteras!

Innan man började odla perenner i krukor odlades de direkt i marken och grävdes upp när de skulle säljas. Eftersom rötterna skadades vid grävningen behövde växterna perioder med svalare och fuktigare väder för att klara sig, och därför planterade man då bara på våren och på hösten.

Idag kan vi köpa och plantera krukodlade perenner under hela säsongen. Men vädret och växternas behov har inte ändrat sig. I svalt och fuktigt väder slipper växterna kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En växt som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

När är det då dags för höstplantering? I vårt långa land är det skillnader så klart när årstiderna skiftar, men september är generellt den bästa månaden. Oktober kan också vara en bra planteringsmånad i den nedre delen av landet.

Fördelar med höstplantering:

 • Det är lätt att få tag på rätt växter av bra kvalitet
 • På hösten är jorden lätt att gräva i och det är naturligt fuktigare vilket sparar mycket vatten.
 • Växternas rotsystem får ett stort försprång mot nästa säsong
 • Det är skönt väder att arbeta i, och när våren kommer är arbetet klart
 • Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

Tänk på:

 • Välj rätt perenn till din plats! Utgå från klimatet där du bor, växtplatsen och jorden du odlar i. Fråga gärna om råd i plantskolan.
 • Perenner bör planteras senast i oktober, så de hinner få fäste i jorden
 • Om du vill fynda på rea: Kolla plantans rötter innan köp. Är rötterna fina gör det inget om plantans ovanjordiska delar inte är så snygga.
 • Plantera så gott du kan i jord som är fri från fleråriga ogräs.
 • Vattna ordentligt vid plantering även om jorden är fuktig, så får rötterna bra kontakt med jorden i rabatten.
 • Näring behöver inte tillföras vid höstplantering, perennerna ska snart påbörja sin avmognad inför vintervilan och har större glädje av gödsel på våren.
 • Städa inte i rabatterna på hösten. Låt de vissna växtdelarna vara kvar som skydd för de övervintrande växterna och som gömmor och mat för bland andra småfåglar. Satsa på att vårstäda istället.

Ta hjälp av sökfunktionen Perenner A-Ö innan du gör dina inköp. Du kan enkelt söka bland perenner och filtrera efter dina önskemål!

Lycka till i era höstträdgårdar!

Vinn tid i trädgården med höstplantering

För din egen, växternas och trädgårdens skull – plantera på hösten!

Uppmaningen kommer från Gunnel Carlson, välkänd trädgårdsjournalist, programledare och trädgårdsexpert.
– Det här är gammal kunskap. Förr var höstplantering en självklarhet, säger hon.

Fördelarna med att plantera buskar, träd och perenner på hösten är uppenbara menar Gunnel Carlson.

Gunnel Carlson Foto: Pernilla Bergdahl

– Du vinner tid och får en större planta för pengarna redan första säsongen. Det är lätt att plantera på hösten när jorden är mjuk och fuktig, och det är bra för växterna. När våren kommer finns allt på plats, tillväxten drar igång tidigt och den där känslan av ”wow, nu börjar det” infinner sig utan att du behöver göra något.

För Gunnel handlar trädgård om växter och sköna, gröna miljöer där människor i alla åldrar, insekter och andra levande varelser mår bra. Hon har inte mycket till övers för stora stenläggningar i små trädgårdar eller trädäck som täcker halva tomten.

– Satsa istället på träd som skuggar, du kan till och med sätta ett stort träd på en liten tomt. Kronan fungerar som parasoll och rumsbildare. Under den får du en härlig uteplats.

En plats för livet

Gunnel har reflekterat över att dagens nyanlagda trädgårdar ofta är möblerade som finrum istället för vardagsrum. Hon hoppas att trenden snart vänder till förmån för trädgårdar att leva i, med bärbuskar, lekvänliga buskage och mjukt gräs till barnen, och utan dagens överanvändning av hårda material.

– Det finns också många unga familjer som har slut på pengarna när hus och möbler är betalda. Spara in på en möbel och köp ett träd istället, säger jag då. Trädet kommer att ge så mycket glädje och ska gärna komma på plats tidigt. Lägger du sedan till några fina buskar och en vacker häck runt tomten så har du en trädgård. Möbeln du avstod ifrån kan du köpa senare.

Foto: Micke Persson

Fråga proffsen om växtval

När det gäller val av växter råder Gunnel att hämta inspiration i omgivningen. Det som blir fint och trivs i grannskapet kommer sannolikt att bli fint och trivas även hos dig.

– Men sitt inte hemma och bestäm. Ta vara på den kunskap som fackfolk besitter. Handla dina växter hos proffs och fråga om de tycker att dina idéer är bra. Om inte kommer de att ge dig bättre tips som du inte tänkt på själv.

Lättaste vägen till en härlig trädgård – Gunnels sju bästa tips

1. Plantera på hösten! Det sparar både tid och pengar.
2. Inred trädgården som ett vardagsrum att leva och trivas i.
3. Prioritera växter. Det är de som gör en trädgård skön att vara i.
4. Plantera träd, minst ett, även på en liten tomt.
5. Rama in tomten med en vacker häck och plantera några väl valda buskar.
4. Lekvänliga buskage, bärbuskar och gräs att springa i gör barnen glada.
7. Handla växter hos trädgårdsproffs och lyssna på deras råd om växtval.

Foto sidhuvudbild: Pernilla Bergdahl


Stora Planteringsveckan är ett branschgemensamt event i landets trädgårdsbutiker med start den första lördagen i september. Syftet är att sprida inspiration och kunskap om hösten som planteringstid.

För ytterligare information och pressbilder, se storaplanteringsveckan.se eller kontakta projektledare Berit Haggren: 0470-692 00, 073-046 97 99, berit@storaplanteringsveckan.se