Latest Posts

Behöver man rensa ogräs redan nu?

Rensa tidigt och ta det lugnare senare

Tyvärr så blir svaret JA. Så fort ogräsen kommer igång är det dags att bekämpa dem. Ogräs som får försprång tar gärna för sig och sprider sig som… ogräs! Med en kraftansträngning redan tidigt minskar man skötselbehovet senare under säsongen.

Även om man gillar den mer vilda och fria trädgården vinner man på en tidig insats mot ogräset. Rensa dock försiktigt och håll ett öga på om det är perenner som har frösått sig som man vill behålla. Genom att låta frösådda perenner stå kvar där de själva har satt sig får man en naturlig vildhet i trädgården.

Lökflor i perennrabatten förlänger vårsäsongen

Härlig vår med lökar och perenner!

Att vara förutseende nog att plantera lökar på hösten har man igen många gånger om när vårsäsongen väl kommer. När de första lökarna börjar sticka upp, trots snö och frost, kan man rysa av glädje av att våren snart är på ingång!

De vårlökar som är allra först kommer innan man ser tecken på annat liv i trädgården. Snödroppar och vintergäck är vackert bland bruna vissna blad som ännu inte städats undan i perennrabatten. Och när sedan krokus, våriris och pärlhyacint syns mellan de bruna bladen infinner sig ännu mer vårlycka.

Vårsäsongen får en riktigt lång blomning om man kombinerar lökar med perenner. Och precis som perenner så finns det lökar som passar i rabatt och de som blir vackra omfångsrika vildflor. En liten tumregel när man planterar lökar i rabatt är att de får en perenn granne med ett bladverk som kan dölja den nedvissnade blasten. Funkia, jättedaggkåpa, nävor, pion och daglilja är till exempel utmärkta att kombinera med lökar.

I en naturlik rabatt eller i ett ljust buskage är ormbunkar, julrosor, kaukasisk förgätmigej och gräs mycket vackert tillsammans med lökar som balkansippa, blåstjärna, låga förvildade tulpaner, cyklamen och hundtandslilja.

Blommande lökar i perennrabatten

Gul krokus sticker igenom de bruna löven. Ett så fint vårtecken! Krokus finns i många olika färger, ofta är det korsningar av flera sorter. En lök av krokus blommar en gång men lever vidare med hjälp av sidolökar och med tiden kan de bilda stora bestånd.

Blommande lökar i perennrabatten

Våriris med sina stora blommor i förhållande till dess bladverk tittar upp redan i månadsskiftet februari-mars en mild vinter i Skåne. De tjusiga blommorna känns nästan för exklusiva i den i övrigt bruna rabatten.

En explosionen av blåstjärna (Scilla) är bland det finaste som finns tidigt på våren. Medan blåstjärnan står för huvudnumret startar brunnävan ‘Samobor’ som så småningom kommer att ta över showen med sitt snygga bladverk och mörkt röda blommor.

Blommande lökar i perennrabatten

En rabatt med en av vårens vackrast perenner kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, får ännu en dimension när man kompletterar med vita narcisser och tulpaner. De blommar tillsammans i april. I en offentlig rabatt som denna är det guld värt att använda sig av lökväxter, då den har många ögon på sig från allmänheten som önskar ett högt prydnadsvärde under lång tid av säsongen.

Blommande lökar i perennrabatten

I maj är perennrabatterna mer fylliga och sommarperenner börjar komma upp med sitt bladverk. Då är lite högre tulpaner utsökta som komplement. Då kan det vara dags att tänka på att man får den färgkombination man vill ha eftersom tulpanerna kommer blomma samtidigt som en del perenner. Här blommar gulltörel, vårtörel och mörkviolett näva i bakgrunden och praktröllikans syns under de röd-aprikosfärgade tulpanerna.

Gör fint till påsk med frosttåliga växter i kruka

Perenner, påskliljor och säsongsblommor

Perenner, lökar, penséer och andra vårväxter som finns tidigt i butik på säsongen är utmärkt att mixa i krukor att ställa utomhus. Även om det fortfarande finns risk för nattfrost kan man göra tjusiga arrangemang som man inte behöver passa på om prognosen visar kalla nätter. Här är några tips på påskfina kombinationer med växter som klarar lite kyla och frost. Glad påsk!

Det svarta gräset, mörkt ormskägg, har blivit en stor favorit hos oss på perenner.se att ha med i krukarrangemang! Så läckert och användbart tillsammans med många andra växter. I denna kruka har mörkt ormskägg, rosenbräcka och spetsmössa övervintrat och till våren piffats upp med penséer.

Japansk starr av sorten ‘Ice Dance’ är vintergrönt och riktigt fint i början av säsongen. Minipåsklijor är bland de tidigaste och frosttåligaste narcisserna, tillsammans med penséer ger de vårkänsla och härlig färg till kompositionen. När säsongsväxterna har gjort sitt kan man byta ut dem mot sommarblommor eller perenner.

Gula påsklijor till påsk såklart! Gult är tyvärr inte en så populär färg på perenner men på våren är gult perfekt. Det lyser upp precis som man behöver efter den mörka årstiden. Penséer finns i en uppsjö av färger och klarar några minusgrader. Tillsammans med perennerna mörkt ormskägg, taklök och rosenbräcka blir det supertjusiga påskkrukor att ställa på trappen!

Planera din trädgård

Påbörja trädgårdens projekt i vår!

Nu är det hög tid att planera säsongens trädgårdsprojekt. När dagarna blir längre och ljusare börjar det klia i fingrarna efter att göra fint i trädgården. Men innan utflykten går till närmaste handelsträdgården eller spaden sätts i marken kan det vara bra att göra en planering.

Här kommer några handfasta tips att tänka på när ni planerar er trädgård:

• Dröm! Att förverkliga sina idéer är lättare om man har en målbild. Med hjälp av böcker, bilder, färgprover eller annat material kan man skapa collage eller lista av drömmar att utgå från i sin planering.

• Vad passar i trädgården? Innan perenner och andra växter inhandlas är det bra att se till att de kommer trivas där de ska planteras. Vad är det för läge? Blåser det eller är det sol hela dagen? Är jorden lerig eller sandig? Behöver jorden förbättras på något sätt? Vilken årstid spenderas mest i trädgården? Vad syns från husets olika fönster och uteplasten? Ju fler av den här sortens frågor det går att svara på desto större chans är det att få en hållbar trädgård med långlivade perenner.

• Ta hjälp av litteratur. Det finns en uppsjö av böcker och digital information som berör det breda ämnet trädgård. Läs på för att få större kunskap och praktiska tips i arbetet. Vid plantering av växter kan det vara bra att läsa om c/c-avstånd för att veta hur många växter som får plats på en viss yta.

• Färg och form. Kanske finns det någon speciell färg eller form bland all inspiration som är en favorit eller några utvalda favoritväxter som ska finnas i trädgården. I detta steg är det dags att ta den hopsamlade inspirationen och kunskapen, gå ut i trädgården, sätta pennan mot pappret och göra en konkret plan på var växter och annat material faktiskt ska vara. Mer information om färg- och formlära kan du läsa HÄR!

Ormbunkar – Blad med variation för olika lägen

Nytt växtporträtt om ormbunkar

Ormbunkar är naturligt mest kända för sina stora gröna blad i skuggigare miljöer, men det finns variation i såväl storlek, färg och form. Och beroende på sort kan de tillföra struktur både i skugga och mer soliga lägen.

Det finns alltså ormbunkar för de flesta trädgårdar och i takt med att vi önskar allt vildare och mer lättskötta rabatter passar de mycket bra in.

Läs mer här i vårt växtporträtt om ormbunkar!

Rar perenn först ut

Växtporträtt om backsippa

När våren anländer är det dags att spana ner i backen efter en av de första perennerna som blommar tidigt på våren. Backsippan brukar visa sina blommor i april i södra Sverige och sedan följer den våren norrut allteftersom.

Backsippan är en mycket omtyckt trädgårdsperenn som även finns sällsynt och fridlyst vild i södra och mellersta landet. Läs mer om denna underbara lilla blomma i vårt växtporträtt här!