Latest Posts

Växtporträtt – Gullviva är guld på våren

Välkända vårperenn att plantera i trädgården

Gullviva, Primula veris, är en av våra vårblommande favoriter som förekommer vildväxande i delar av landet, dess naturliga utbredning är Syd- och Mellansverige. Men innan man tar med sig av det gula vårguldet hem bör man observera att den kan vara fridlyst. Gullviva får inte lov att plockas i Halland, Skåne och Örebro län.

Tur då att denna vackra lysande blomma finns att köpa i butik! Gullviva är härdig, långlivad, lättskött och går utmärkt att plantera i trädgården. Och visst är det kvalitéer som man önskar av en bra perenn.

Odlad gullviva gör sällan någon besviken och i trädgården är man är fri att njuta av den i härliga buketter, kruka och rabatt precis som man vill. Liksom i det vilda kan gullvivan skapa vackra gula vårängar även i trädgården om den tillåts sprida sig.

Läs mer om gullviva här i vårt växtporträtt.

Planera din trädgård i påsk

Påbörja trädgårdens projekt i vår!

Nu är det hög tid att planera säsongens trädgårdsprojekt. När solen tittar fram och dagarna blir längre börjar det klia i fingrarna efter att göra fint i trädgården. Men innan utflykten går till den närmsta handelsträdgården eller spaden sätts i marken kan det vara bra att göra en planering.

Här kommer några handfasta tips att tänka på när ni planerar er trädgård:

• Dröm! För att kunna förverkliga sina idéer kan det vara bra att ha en målbild. Med hjälp av böcker, bilder, färgprover eller annat material kan man skapa ett collage, eller en lista, av drömmar att utgå från i sin planering.

• Vad passar i trädgården? Innan perenner och andra växter inhandlas är det bra att se till att de faktiskt kommer att trivas där de ska planteras. Vad är det för läge? Blåser det eller är det sol hela dagen? Är jorden lerig eller sandig? Behöver jorden förbättras på något sätt? Vilken årstid spenderas mest i trädgården? Vad syns från den inglasade altanen/vardagsrummet/köksfönstret? Ju fler av den här sortens frågor det går att svara på desto större chans är det att få en hållbar trädgård med långlivade perenner.

• Ta hjälp av litteratur. Det finns en uppsjö av böcker och digital information som berör det breda ämnet trädgård. Läs på för att få en större kunskap och för att få praktiska tips i arbetet. Vid plantering av växter kan det vara bra att läsa om c/c-avstånd för att veta hur många växter som får plats på en viss yta.

• Färg och form. Kanske finns det någon speciell färg eller form bland inspirationsbilderna som är en favorit eller några utvalda favoritväxter som ska finnas i trädgården. I detta steg är det dags att ta den hopsamlade inspirationen och kunskapen, gå ut i trädgården, sätta pennan mot pappret och göra en konkret plan på vart växter och annat material faktiskt ska vara. Mer information om detta kan du läsa HÄR!

 

Låt julrosorna leva vidare

Plantera julrosor från kruka i rabatten

Under jul och hela vårvintern är julrosor vackra att ha i kruka och de pryder då mångas trapp och uteplats. Men så småningom vill man kanske byta ut dem mot något som blommar i säsong. När det är dags så ta då vara på dina plantor och plantera ut dem i rabatten! Julrosor är en exklusiv perenn som kan bli långlivad.

Läs om hur du lyckas med julrosen utomhus i vårt växtporträtt här!

Premiär av klimatcertifierade perenner

Svenska klimatcertifierade perenner i butik!

Även i år har våren kommit tidigt och försäljningen av svenska perenner ut till garden center startade redan i mitten av mars. Wändels Trädgård i Skåne jobbar för fullt för att förse butiker i hela landet med klimatcertifierade perenner. Efterfrågan är stor när solen kommer fram.

Redan har över 100 000 perenner åkt iväg och efter påsk kommer den stora vårruschen igång på allvar. Vanligtvis brukar de första leveranserna endast gå till butiker i södra Sverige men i år har perenner redan skickats till Mellansverige och så långt upp som till Sundsvall. De första vårprimörerna som vivor, backsippor och bräckor är gröna och en del till och med i knopp.

-Det är alltid lika spännande när vi tar av väven från fälten som skyddar våra perenner under vintern. Fast det varit kallt i februari spirar och grönskar många sorter för fullt, säger Magnus Wändel.

-Plantering av perenner och penseér brukar gå hand i hand eftersom båda tål nätter med några frostgrader. Svenska perenner klarar vårt klimat bättre eftersom de är odlade här och börjar växa precis i rätt tid när våren kommer. Nu är aklejor och tovsippa perfekta som små bladrosetter som när de planterats i hemträdgårdarna kommer blomma fint i april-maj, berättar Marie Wändel.

Magnus och Marie Wändel driver Wändels Trädgård i Skåne. Som första svenska plantskola som är klimatcertifierad enligt Svenskt Sigill förser Wändels Trädgård butiker i hela landet med klimatcertifierade perenner.

-Vi blev klimatcertifierade av Svenskt Sigill förra året som första plantskola och är stolta över att kunna säga att vi har energi till 100% från förnyelsebara energikällor, använder biologiskt växtskydd i stor utsträckning och eltruckar för interna transporter, berättar Magnus och Marie Wändel. Vi arbetar hela tiden långsiktigt för att få ett företag med bästa möjliga arbetsmiljö.

OBS att Wändels inte har någon hemförsäljning till privatpersoner. Men perennerna finns att hitta i välsorterade butiker över hela landet.

Jordförbättra i perennrabatter med egen kompost

Anna tipsar – Komposten är kompis med perennerna

En egen kompost är en stor tillgång till trädgården. Då har man plats att göra av med trädgårdsavfall och man får varje år fint material att jordförbättra med.

Våren är en bra tid att tömma komposten och lägga kompostjorden i sina perennrabatter. Och det är inte alls svårt att ha kompost! Anna som är Hortonom med många års erfarenhet av trädgård såväl som hobby och yrke har skrivit om hur man enkelt skapar sitt eget kretslopp. Välkommen in här och läs!

Årets första trädgårdsmässa!

Vår Trädgård i Malmö nu till helgen, 2-5 mars

På torsdag slår årets första trädgårdsmässa upp sina portar och det är Vår Trädgård i Malmö som har den äran. Sedan är säsongen för mässor igång och det finns många tillfällen för den som vill frossa i inspiration, tips och råd kring trädgårdsprojekt, nyheter och trender på växtmarknaden. Att köpa hem en och annan planta, fröpåse eller bok brukar också göra oss trädgårdsälskare glada!

Här finns en lista över några av alla de trädgårdsmässor som finns att välja på!

Samla till en vissen men vacker bukett!

Vårtecken att klippa ner vissna perenner

Ett säkert vårtecken är att klippa ner alla torra perenner för att ge plats åt nya skott och knoppar. De vissna delarna har då gjort sitt såsom att skydda de övervintrande delarna, ge skydd och mat åt småfåglar och inte minst prytt vinterträdgården.

Men innan växtresterna åker på komposten kan man ta tillvara på dem en sista gång i en vacker vissen bukett. Många av fröställningar är fortfarande fina i sina bruna nyanser. Man kan enkelt tillföra lite mer färg med vintergrönt gräs, röda kvistar av till exempel kornell eller färska köpta tulpaner. Det blir urtjusigt!

Denna bukett innehåller rödbrun kärleksört, rund bolltistel, smala blomax av prakveronika, vippor av glansmiskantus, vit skogsaster och gröna blad av storfryle.

Vintergröna marktäckande perenner

Tre räddare i den bruna vinterrabatten!

Att perenner vissnar ner och övervintrar under jord under vintern betyder inte att alla försvinner och lämnar tomrum, utan många har vacker form även som vissen och ger struktur till vinterträdgården. Men så finns det också de perenner som är gröna året runt. Som en välsignelse till våra sovande i övrigt bruna perennrabatter, kanske speciellt värdefullt där det inte kommer så mycket snö.

Här är tre marktäckande perenner som istället för barmark eller vitt snötäcke ger oss gröna mattor under vintern. Plantera dem gärna i rabatten mellan andra perenner som vissnar under eller under lövfällande buskar och träd

Sockblomma är en fantastisk marktäckare för skuggigare lägen. Detta är taggig sockblomma, Epimedium perralchicum ‘Frohnleiten’ som är grön i en mild december när annat runt omkring är brunt. Sockblomma är lättodlad och trivs i mullrik fuktig väldränerad jord. Blommar i maj till juni.

En av våra vanligaste marktäckare är den som i sammanhanget har det mycket lämpliga namnet vintergröna, Vinca minor. En utmärkt och mycket skuggtålig perenn som täcker marken med en grön matta året runt. Vintergröna går bra att odla i de flesta jordar men föredrar humusrikt. Blommar i maj till juni.

En annan välkänd marktäckare är Waldsteinia ternata, waldsteinia eller gullgröna på svenska. Den bildar snabbt en täckande matta med sina smultronlika gröna blad. Vacker med frostnupna bladkanter vintertid. Tacksam i vanlig bra trädgårdsjord. Blommar ljuvligt i gult i maj till juni.