Latest Posts

Plantera perenner för ett rikare småfågelliv

Småfåglar gillar också perenner!

Under vintern är det viktig att vi hjälper våra småfåglar med mat. Men utöver fågelbord kan vi genom växtval skapa trädgårdar som småfåglar gillar att vara i. Är man i planeringsstadiet inför årets trädgårdsprojekt kan detta vara tankar att ha med sig och det finns flera fina perenner som fåglarna uppskattar lite extra mycket.

Viktiga egenskaper för fågelvänliga perenner är att de lockar insekter, har frö eller bär som fåglarna tycker om, eller att de skapar skydd och gömmor. Mångfald är viktigt och detta är bara ett litet urval av småfåglarnas favoriter: röllika, stjärnflocka, smultron, rudbeckia, höstgullris, rosenflockel och vit skogsaster.

Privata trädgårdar har stor betydelse för småfåglarna. I gengäld mot att vi planterar fågelvänliga perenner är småfåglarna effektiva och helt miljövänliga skadedjursbekämpare mot vissa sniglar, larver och löss!

Nya sorter av äkta gammeldags mormorsperenner

Grönt kulturarv®

Många är vi som gillar den gammaldags stilen i våra trädgårdar. Och vad passar bättre då än äkta mormorsperenner!

Grönt Kulturarv® är varumärket som marknadsför gamla sorter av perenner som odlats i Sverige sedan innan 1940. Växterna är insamlade i Perennupproret som Programmet för odlad mångfald, POM, genomförde 2003-2010.

Sedan 2013 har nya Grönt Kulturarv®-perenner lanserats varje år. Nu har skaran utökats med ytterligare två sorter och under 2018 kommer Bergenia cordifolia ‘Möja’ och Hemerocallis fulva ‘Frösvidal’ finnas i handeln.

Här finns mer info alla sorter.

Bergenia cordifolia ‘Möja’ – Hjärtbergenia. Vackert ljust rosa blommor. Breda, lite buckliga blad med vågiga kanter. Milda röda höstfärger. Insamlad på ön Möja i Stockholms skärgård.

Hemerocallis fulva ‘Frösvidal’ – Brunröd daglilja. Fyllda varmt orange blommor och frodigt grönt bladverk, blommar rikligt juli-augusti. Insamlad i Frösvidal, Närke.

Vintergröna marktäckande perenner

Tre räddare i den bruna vinterrabatten!

Att perenner vissnar ner och övervintrar under jord under vintern betyder inte att alla försvinner och lämnar tomrum, utan många har vacker form även som vissen och ger struktur till vinterträdgården. Men så finns det också de perenner som är gröna året runt. Som en välsignelse till våra sovande i övrigt bruna perennrabatter, kanske speciellt värdefullt där det inte kommer så mycket snö.

Här är tre marktäckande perenner som istället för barmark eller vitt snötäcke ger oss gröna mattor under vintern. Plantera dem gärna i rabatten mellan andra perenner som vissnar ner eller under lövfällande buskar och träd

Sockblomma är en fantastisk marktäckare för skuggigare lägen. Detta är taggig sockblomma, Epimedium perralchicum ‘Frohnleiten’ som är så här grön en mild januari när annat runt omkring är brunt. Sockblomma är lättodlad och trivs i mullrik fuktig väldränerad jord. Blommar i maj till juni.

En av våra vanligaste marktäckare är den som i sammanhanget har det mycket lämpliga namnet vintergröna, Vinca minor. En utmärkt och mycket skuggtålig perenn som täcker marken med en grön matta året runt. Vintergröna går bra att odla i de flesta jordar men föredrar humusrikt. Blommar i maj till juni.

En annan välkänd marktäckare är Waldsteinia ternata, waldsteinia eller gullgröna på svenska. Den bildar snabbt en täckande matta med sina smultronlika gröna blad. Vacker med frostnupna bladkanter vintertid. Tacksam i vanlig bra trädgårdsjord. Blommar ljuvligt i gult i maj till juni.

Låt julrosorna leva vidare efter jul

Plantera julrosor från kruka i rabatten

Under jul och hela vårvintern är julrosor vackra att ha i kruka och de pryder då mångas trapp, uteplats och julgrupper inomhus. Men så ska julen ut ur huset och när vårkänslorna småningom kryper sig på vill man byta i krukorna ute till något som blommar i säsong.

När det är dags ta då vara på dina plantor av julros och plantera ut dem i rabatten! Julrosor är en exklusiv perenn som kan bli långlivad.

Läs om hur du lyckas med julrosen utomhus i vårt växtporträtt här!

Trädgårdsmyller – en given julklapp till trädgårdsvännen

En bok om de små djuren i trädgården

Småkrypen i våra trädgårdar får nu se dagens ljus genom alla fina bilder som Christina har med i boken Trädgårdsmyller. Passa på att beställ denna fina fakta och inspirationsbok till nära och kära.

Redan när Christina Winter precis hämtat boken Trädgårdsmyller från tryckeriet fick vi möjlighet att läsa den. Förutom de helt fantastiskt fina bilderna är det en fröjd att njuta av hennes flödande text som ändå är så faktabaserad.

I Trädgårdsmyller beskriver Christina detaljerat och kärleksfullt om alla våra kära små vänner i trädgården som betyder så mycket men som vi inte alltid lägger märke till. De gynnar dig som trädgårdsodlare och genom att du lär dig mer om dem kan du gynna dem ännu mer. Så förstärks det naturliga kretsloppet.

I många år har Christina varit rådgivare inom ekologisk trädgårdsodling och hennes praktiska erfarenhet genomsyrar texten som är både lätt att ta till sig och jordnära. De många vackra bilderna är helt fantastiska och ger oss inblick i våra välkända favoriter humlor och bin men även mindre publikfriande insekter som rödbent bärfis, Pentatoma rufipes, får vara med.

För alla vetgiriga trädgårdsvänner finns det nu äntligen en bok att fördjupa sig i inför vårens trädgårdsplanering. För genom mer kunskap kan trädgårdens växter bidra till mat och boplatser som gör våra trädgårdar mer levande.

Särskilt glada är vi för fokuset på humlor och bin. I tider när världen börjar få upp ögonen för pollinerares betydelse är det perfekt att få praktiska råd och rön hur vi alla till mans kan tänka till och få en bättre skörd på köpet.

På författarens hemsida, christinawinter.se, finns mer att läsa om boken och det går fortfarande att beställa den inför julen.

Julros vårvinterns vackraste smycke

Underbar perenn för rabatt och förvildning

Nu kanske de flesta julrosor som vi ser står i kruka och arrangemang tillsammans med andra blommor som hör julen till, antingen inomhus eller vid entrén där vi ser den ofta.

Men julrosen, Helleborus, är också en fantastisk rabattperenn som under vårvintern blommar nästan magiskt när det mesta andra ännu sover. Den är lika fin som ett vackert smycke i rabatten som den är underbar som ett förvildat flor under buskar och träd i ljusa lundar.

Läs gärna växtporträttet om julrosens mångfald och hur man bäst lyckas med dem i trädgården.

Julros vårvinterns vackraste smycke

Nyanser av brunt i natur och perennrabatter

Hur påverkas vi av årstidens bruna färger?

November innebär definitivt att eran av brunt har börjat, om den inte avbryts av den vita snön vill säga! Brunt är förutom grönt en av de färger som vi i Sverige omges av i störst utsträckning, speciellt på vinterhalvåret då bruna trädstammar framträder tydligare och perennernas blad och blommor vissnar till olika bruna nyanser. Samtidigt ligger åkrarna nakna och blottar sin mörkt bruna jord.

Du har säkert någon gång provat att blanda alla färger på en palett och insett att det blev brunt. Och det är just vad brunt är, en blandning av alla färger i färgcirkeln.

Inlägg - brunt - Geranium  Inlägg - brunt - Achillea 'Parker's Variety'  Inlägg - brunt - Echinacea  Inlägg - Brunt - jord

Passande nog är brunt Moder Jords färg. Brunt symboliserar den näringsgivande jorden och stabilitet, påminner oss om vårt ursprung och gör oss medvetna om våra rötter. Brunt är effektiv för att lindra stress och få oss att varva ner. Därför är det en bra färg att använda sig av på platser där man söker rehabilitering och lugn, men mindre bra på platser där man vill aktivera sig och komma igång med projekt.

Inlägg - brunt - Echinacea  Inlägg - brunt - fröställningInlägg - brunt - Liatris spicata  Inlägg - brunt - Carex buchananii

Förutom fröställningar, vissna blad och fallna löv återfinns bruna toner i en del perenners blommor och blad. Brunt kan dock skifta mycket och innehålla allt från rödbrunt, gulbrunt, gråbrunt och svartbrunt. Fokusera på de olika nyanserna som samspelar i naturen och trädgårdarna just nu och gläd dig åt den bruna färgens positiva inverkan när du tittar ut genom fönstret och längtar efter våren!

Inlägg - brunt - fröställning  Inlägg - brunt - H. Matrona  Inlägg - brunt - Actaea simplex  Inlägg - brunt - Miscanthus

Pynta med perenner och pumpor

Helgfina krukarrangemang i höst

Nu pågår vinterförberedelser för fullt i många trädgårdar. Krukor töms på växter eller flyttas in för övervintring och den tidigare så dekorerade entrén kan kännas lite tom. Men i butik finns nu mycket pumpor och växter som tål lite kyla och frost.

Färgglada pumpor i olika former och perenner med höstkvalitéer är utmärkta att skapa stämningsfulla arrangemang med till Halloween och Alla helgons dag.

Om man har plats är det snyggt att ha många krukor tillsammans. Krukor är lätta att flytta runt och komponera på olika sätt. Här är mahognyröd alunrot, ljung, cyklamen, gräs, ormbunkar och höstaster.

Spetsmössa i höstfärger, fjällkåpa och det svarta gräset mörkt ormskägg tillsammans med färgglada pumpor passar såväl vid entrén som på gravplatsen med tända ljus.

Vinterstäda försiktigt i trädgårdens perennrabatter

Dags att ställa undan trädgårdsredskapen

På vintern vilar perennerna, de vissnar efter säsongen för att övervintra under marken. Och liksom perennerna kan även vi ta det lugnt i rabatterna inför vintern. Anledningarna att vänta till våren med att klippa ner perennerna är nämligen flera. Förutom av estetiska skäl som att de ger fin struktur till vinterträdgården, så ger de vissna delarna skydd för de skott som ska bli till blad och blommor nästa år.

Prydnadsgräs är särskilt viktiga att låta stå. Inte bara för att de håller sig vackra under vintern, utan för att det försämrar övervintringen då risken är att de fryser sönder av vatten som lätt kan komma in i plantan om de är nyklippta.

Även småfåglar är tacksamma om perennerna lämnas kvar, en del har fröställningar som de gillar och andra ger skydd och gömmor. Man behöver heller inte räfsa bort alla löv ur rabatterna, om det inte är för blött under och täcket alltför tjockt. De ger annars ett gott skydd, speciellt om man bor där det oftast är barmark. Om man lägger löven i högar med lite grenar kan det bli fina bon åt igelkottar.

Bästa tipset nu är därför att ställa undan trädgårdsredskapen, väl rengjorda så de är redo att ta nya tag till våren och pynta med vintergrönt och köldtåliga växter!

Ta vara på perenner från krukor

Perenner är inga säsongsväxter, plantera ut dem i rabatten!

Har du perenner kvar i kruka som du tycker har gjort sitt för den här säsongen? Och vill du kanske göra plats för växter som är snyggare nu och piffar upp höst- och vinterträdgården? Det förstår vi, det finns gott om härliga säsongsväxter med både tjusiga blad och blommor som håller sig fina länge än.

Perenner är ju fleråriga växter och det är helt normalt att de blir vissna och fula nu, de övervintrar i sina underjordiska delar. Men de är fortfarande friska och starka plantor så ta till vara på dem istället för att låta dem gå till komposten. Plantera ut dem i rabatten så har du glädje av dem flera säsonger till.

Har man ingen plats själv så ge bort dem. Hör med grannar, vänner och bekanta, ofta är det någon som har ett passande hål i sin trädgård och blir glad att ta över en perenn. Återvinning är bra för både miljö och plånbok!