Latest Posts

Julros vårvinterns vackraste smycke

Underbar perenn för rabatt och förvildning

Nu kanske de flesta julrosor som vi ser står i kruka och arrangemang tillsammans med andra blommor som hör julen till, antingen inomhus eller vid entrén där vi ser den ofta.

Men julrosen, Helleborus, är också en fantastisk rabattperenn som under vårvintern blommar nästan magiskt när det mesta andra ännu sover. Den är lika fin som ett vackert smycke i rabatten som den är underbar som ett förvildat flor under buskar och träd i ljusa lundar.

Läs gärna växtporträttet om julrosens mångfald och hur man bäst lyckas med dem i trädgården.

Julros vårvinterns vackraste smycke

Nyanser av brunt i natur och perennrabatter

Hur påverkas vi av årstidens bruna färger?

November innebär definitivt att eran av brunt har börjat, om den inte avbryts av den vita snön vill säga! Brunt är förutom grönt en av de färger som vi i Sverige omges av i störst utsträckning, speciellt på vinterhalvåret då bruna trädstammar framträder tydligare och perennernas blad och blommor vissnar till olika bruna nyanser. Samtidigt ligger åkrarna nakna och blottar sin mörkt bruna jord.

Du har säkert någon gång provat att blanda alla färger på en palett och insett att det blev brunt. Och det är just vad brunt är, en blandning av alla färger i färgcirkeln.

Inlägg - brunt - Geranium  Inlägg - brunt - Achillea 'Parker's Variety'  Inlägg - brunt - Echinacea  Inlägg - Brunt - jord

Passande nog är brunt Moder Jords färg. Brunt symboliserar den näringsgivande jorden och stabilitet, påminner oss om vårt ursprung och gör oss medvetna om våra rötter. Brunt är effektiv för att lindra stress och få oss att varva ner. Därför är det en bra färg att använda sig av på platser där man söker rehabilitering och lugn, men mindre bra på platser där man vill aktivera sig och komma igång med projekt.

Inlägg - brunt - Echinacea  Inlägg - brunt - fröställningInlägg - brunt - Liatris spicata  Inlägg - brunt - Carex buchananii

Förutom fröställningar, vissna blad och fallna löv återfinns bruna toner i en del perenners blommor och blad. Brunt kan dock skifta mycket och innehålla allt från rödbrunt, gulbrunt, gråbrunt och svartbrunt. Fokusera på de olika nyanserna som samspelar i naturen och trädgårdarna just nu och gläd dig åt den bruna färgens positiva inverkan när du tittar ut genom fönstret och längtar efter våren!

Inlägg - brunt - fröställning  Inlägg - brunt - H. Matrona  Inlägg - brunt - Actaea simplex  Inlägg - brunt - Miscanthus

Pynta med perenner och pumpor

Helgfina krukarrangemang i höst

Nu pågår vinterförberedelser för fullt i många trädgårdar. Krukor töms på växter eller flyttas in för övervintring och den tidigare så dekorerade entrén kan kännas lite tom. Men i butik finns nu mycket pumpor och växter som tål lite kyla och frost.

Färgglada pumpor i olika former och perenner med höstkvalitéer är utmärkta att skapa stämningsfulla arrangemang med till Halloween och Alla helgons dag.

Om man har plats är det snyggt att ha många krukor tillsammans. Krukor är lätta att flytta runt och komponera på olika sätt. Här är mahognyröd alunrot, ljung, cyklamen, gräs, ormbunkar och höstaster.

Spetsmössa i höstfärger, fjällkåpa och det svarta gräset mörkt ormskägg tillsammans med färgglada pumpor passar såväl vid entrén som på gravplatsen med tända ljus.

Vinterstäda försiktigt i trädgårdens perennrabatter

Dags att ställa undan trädgårdsredskapen

På vintern vilar perennerna, de vissnar efter säsongen för att övervintra under marken. Och liksom perennerna kan även vi ta det lugnt i rabatterna inför vintern. Anledningarna att vänta till våren med att klippa ner perennerna är nämligen flera. Förutom av estetiska skäl som att de ger fin struktur till vinterträdgården, så ger de vissna delarna skydd för de skott som ska bli till blad och blommor nästa år.

Prydnadsgräs är särskilt viktiga att låta stå. Inte bara för att de håller sig vackra under vintern, utan för att det försämrar övervintringen då risken är att de fryser sönder av vatten som lätt kan komma in i plantan om de är nyklippta.

Även småfåglar är tacksamma om perennerna lämnas kvar, en del har fröställningar som de gillar och andra ger skydd och gömmor. Man behöver heller inte räfsa bort alla löv ur rabatterna, om det inte är för blött under och täcket alltför tjockt. De ger annars ett gott skydd, speciellt om man bor där det oftast är barmark. Om man lägger löven i högar med lite grenar kan det bli fina bon åt igelkottar.

Bästa tipset nu är därför att ställa undan trädgårdsredskapen, väl rengjorda så de är redo att ta nya tag till våren och pynta med vintergrönt och köldtåliga växter!

Ta vara på perenner från krukor

Perenner är inga säsongsväxter, plantera ut dem i rabatten!

Har du perenner kvar i kruka som du tycker har gjort sitt för den här säsongen? Och vill du kanske göra plats för växter som är snyggare nu och piffar upp höst- och vinterträdgården? Det förstår vi, det finns gott om härliga säsongsväxter med både tjusiga blad och blommor som håller sig fina länge än.

Perenner är ju fleråriga växter och det är helt normalt att de blir vissna och fula nu, de övervintrar i sina underjordiska delar. Men de är fortfarande friska och starka plantor så ta till vara på dem istället för att låta dem gå till komposten. Plantera ut dem i rabatten så har du glädje av dem flera säsonger till.

Har man ingen plats själv så ge bort dem. Hör med grannar, vänner och bekanta, ofta är det någon som har ett passande hål i sin trädgård och blir glad att ta över en perenn. Återvinning är bra för både miljö och plånbok!

Årets perenn 2018

Höstsilverax, Actaea simplex

Perennagruppen har gjort sitt val och Årets perenn 2018 är höstsilverax!

Actaea simplex är grönbladig i sin ursprungliga form, men det är de mörkbladiga sorterna som Perennagruppen har valt. Det är framför allt de som är utsökta i form och färg samtidigt som de är friska, härdiga och lättodlade på det sätt som krävs av en Året Perenn. Läs mer här!

Foto huvudbild Marie Andersson

Fina krukor efter säsong

Perenna säsongskrukor med vårlök

Vid den här tiden på året är det trevligt att uppdatera sina krukor med härliga höstperenner. Det finns ett stort urval av perenner som passar utmärkt i kruka och som är bra komplement till säsongsväxter just nu.

En egenskap man önskar av en perenn för att den ska vara extra bra till kruka är ett långt prydnadsvärde, såsom lång blomning eller ett vackert bladverk. Det är också bra om den håller en fin form och har man planterat flera växter i samma kruka vill man inte ha en alltför starkväxande sort. Finns det däremot utrymme så är det riktigt snyggt med perenner som tillåts häva sig över kanten och välla ner.

I den vänstra krukan hittar du bergenia, vintergröna, alunrot, kärleksört och japanskt blodgräs. I den högra står liten höstanemon, funkia, julros, kaukasisk förgätmigej, jungfrunäva och lampborstgräs.

I våra krukor har vi satt ihop en mix av perenner med olika bladformer och färger. Vi har planterat en perenn för höstfägring, en som håller sig grön hela vintern och en annan som ger tidig vårblom – en riktig säsongskruka med andra ord!

I varje kruka sattes en mix av tulpanlökar som kompletterar växterna fint i färg och form.

Pricken över i-et blir tulpanlökarna vi stoppade ner i krukorna samtidigt som perennerna planterades. I många delar av landet behöver krukor med lök sättas in frostfritt och isoleras mot kylan på vinterhalvåret. I Skåne kan det räcka med att klä in dem i juteväv och täcka med ett lager löv eller granris över vintern, men även här kan det variera.

Lycka till med era höstkrukor!

Anna tipsar – Perenner med stort vintervärde

Plantera för en vacker perennrabatt även vintertid

Genom att planera sin växter och välja perenner vars vissna blad, stjälkar och fröställningar är vackra mesta delen av vintern kan man få en perennrabatt som är intressant och vacker året om. Utan att det är på bekostnad av frodighet och härlig blomning under sommarmånaderna, som vi ju gärna önskar i första hand.

Det finns perenner som är extra tjusiga och hållbara som vissna. Och även till vinterrabatten kan man tänka färg, visst är färgskalan snäv men finns det många nyanser av brunt, beige och guld som ger variation.

Anna Sjölin är Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne, med stor erfarenhet av såväl egen trädgård som till yrket. Gå in här och läs hur Anna skapar en perennrabatt som är fin hela vintern och vilka perenner man kan välja!

Höstblommor i perennrabatten

Inspireras att plantera höstblommande perenner

En blommande rabatt med perenner i härliga färger är en självklarhet för många att ha i trädgården under sommaren. Men glöm inte bort att det finns många fina perenner som blommar en bra bit in på sensommaren och under höstens första månader. Genom att plantera in perenner som blommar lite senare förlängs säsongen och trädgården blir trevligare att njuta av när hösten gör sig påmind.

Inspireras av förslagen nedan och skapa din egen blommande höstrabatt!

Harmonisk trio

Den vita höstanemonen ‘Honorine Jobert‘ är en riktig skönhet. Tillsammans med sköldpaddsörten Chelone obliqua och strålrudbeckian ‘Goldsturm‘ bildar de en harmonisk trio i rabatten.

Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’

Chelone obliqua

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

Färgglada favoriter

Vill man ha mer färg i höstrabatten är detta den rätta kombinationen! Anisörten ‘Black Adder’ samspelar fint med den röda solhatten ‘Magnus’ och solbruden ‘Moerheim Beauty’.

Agastache ‘Black Adder’

Echinacea purpurea ‘Magnus’

Helenium ‘Moerheim Beauty’

 

 

 

Mörka kontraster

Skapa djup i rabatten med hjälp av mörka detaljer. Höstsilveraxet ‘Brunette’ har ett vackert mörkt bladverk som samspelar fint med kärleksörten ‘Matrona’s mörka stjälkar och glansmiskantusen ‘Ferner Osten’s rödrosa ax.

Actaea simplex ‘Brunette’

Hylotelephium ‘Matrona’

Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’

 

 

 

 

En av våra bästa höstblommande perenner

Växtporträtt om kärleksört

Kärleksört, Hylotelephium, är en gammal välkänd och mycket omtyckt perenn. Den finns vildväxande i Europa och fanns att köpa i plantskolor redan i början av 1930-talet.

Idag finns det massor av vackra sorter att välja av på den svenska marknaden och i detta växtporträtt ligger fokus på tre av dem, nämligen ‘Herbstfreude’, ’Matrona’ och ’Jose Aubergine’. Läs växtporträttet här!