Latest Posts

Årets perenn 2020

Gillenia trifoliata Årets perenn 2020!

Perennagruppens val av Årets perenn 2020 presenterades sedvanligt under Elmia Garden, en branschmässa som går av stapeln varje höst.

Med motiveringen: För sin ljuvliga, skira blomning, sin anslående höstskrud och sin förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar har gillenia, Gillenia trifoliata, utsetts till Årets Perenn 2020.

Läs mer om gillenia här!

Gillenia trifoliata Årets perenn 2020. Foto: Marie Andersson


Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård/Plantskola. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad. Mer info: Perennagruppens hemsida

Mångfald av höstfina krukor med perenner

Inspiration till höstfina krukor

En komposition med perenner i kruka kan vara vacker för en kortare period om sorterna byts ut vartefter säsongen växlar. Då gör det inte så mycket om perennerna har olika krav på vatten och utrymme, eftersom de inte ska stå tillsammans så länge. En utbytt perenn kan få nytt liv i en rabatt i trädgården.

Man kan också satsa på att låta perenner övervintra i kruka om man vill följa dem där under hela säsongen. Och då är det bäst att välja perenner som har liknande konkurrenskraft och ståndortskrav.

För den utan trädgård, men tillgång till balkong eller uteplats, är krukor med perenner en stor källa till glädje. På hösten när vi vistas mindre och mindre utomhus är det extra trevligt att ha krukor vid platser som dagligen passeras som till exempel vid entrén.

Här får ni en kavalkad av inspirerande förslag på kompositioner!

Mörk skönhet

Krukkompositionernas mångfaldFina krukplanteringar med höga och låga kärleksört. I den högre krukan är kärleksört ‘Blue Pearl’ planterad tillsammans med penningblad som så småningom kommer hänga över kanten. Och i den lägre står liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, snyggt ihop med blodtopp Sanguisorba officinalis ‘Tanna’.

Färglada blad

Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald
Fokus på bladväxter och gräs av olika slag kan vara lika färgglatt som blommor. Olika sorter av alunrot lyser upp tillsammans med ljust grön pärlbräken. Gräs finns i varierande utseende. Här är vit- och grönrandiga japansk starr ‘Ice Dance’ som är vintergrönt och lite högre svävar lampborstgräs ‘Hameln’ med sina mjuka ax. Det som står för blomningen är säsongsväxten bollkryss.

Energikick!

Krukkompositionernas mångfaldNär höstsolen skiner lyser denna kruka som guld. Strålrudbeckia ‘Little Goldstar’ gör skäl för sitt namn och passar med sitt kompakta växtsätt perfekt i kruka. Höstögat blommar länge med sirliga gula blommor. Svart ormskägg ‘Nigrescens’ och gulgrönt penningblad skapar en snygg kontrasterande botten i krukan.

Torktåliga skönheter

Krukkompositionernas mångfaldEn mix av fetbladiga växter som den här klarar både sol och torka. Dessutom ger den vacker höstfägring och håller sig snygg tills vinterkylan kommer. Om planteringen står med lite skydd för regn och snö övervintrar dessa perenner bra i krukan. Här är taklök, gul fetknopp ‘Yellow Queen’, rosablommande mongoliskt fetblad och mörkbladig kärleksört ‘Bertram Anderson’.

Uppåtsträvande

Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald
Vill man arbeta på höjden är hösten en tacksam tid att använda sig av läckra gräs. Blåtåtel och japanskt blodgräs ‘Rubra’ blir tillsammans med grekisk vädd en uppåtsträvande och sirlig kombination. I basen tar kärleksört ‘Chocolate Drop’ och rödbladig revsuga ‘Braunherz’ upp de mörka tonerna som återfinns i de högre perennerna.

Skimrande rosa
Krukkompositionernas mångfald

En kombination söt som socker med fjäderastilbe ‘Sprite’, höstanemon ‘Pocahontas’, brokbladig revsuga ‘Burgundy Glow’ och ettårig silvernjurvinda. Höstanemon ‘Pocahontas’ är en låg och kompakt sort som därför passar utmärkt att planteras i kruka. Vanligtvis börjar låg fjäderastilbe blomma tidigare än höstanemonen, men den blommar gärna en andra gång om man är duktig på att klippa bort överblommade stänglar.

Mustig höstgryta

Krukkompositionernas mångfaldAtt låta färgerna rött, purpur och rosa samspela med silvrigt grönt ger en varm och fyllig kruka. Det är ingen klassisk färgkombination, vissa kanske till och med har lärt sig att det är “fel” med rött och rosa tillsammans, men nej! Våga testa och överraskas av hur färgerna lyfter varandra. Här finns också växter med olika struktur och textur. I krukan står liten kärleksört, rödbladig alunrot ‘Palace Purple’ och backtimjan ‘Pink Chintz’. Röllika ‘Red Vevelt’ sticker upp i mitten. Blodtopp ‘Tanna’ och silverfrylens böjda silvriga blad gör planteringen spretig och livfull.

Måla med perenner

Färgernas betydelse i perennrabatten

Perennernas värld rymmer ett nyansrikt färgspektrum som är roligt att arbeta med då man planerar sina växtlistor. Man kan sätta olika färger på enskilda rabatter eller varför inte välja ett enda färgschema för hela trädgården!

Ännu roligare att sätta ihop växter färgmässigt blir det om man lär sig färgcirkeln och vad de olika färgerna betyder. Här finns ett kapitel om just det! Färgerna beskrivs var och en för sig, dess betydelse, egenskaper i trädgården och där finns växtförslag för varje färg. Gå gärna in och läs mer via länken!

Därför är det så bra med höstplantering!

Plantera perenner sensommar och höst

I slutet av sommaren är plantskolorna fyllda med växter som odlats fram under året. Sortimentet är stort och kvaliteten är på topp – det är bästa tiden att få tag på de växter man längtat efter, och den bästa tiden för växterna att planteras!

Innan man började odla perenner i krukor odlades de direkt i marken och grävdes upp när de skulle säljas. Eftersom rötterna skadades vid grävningen behövde växterna perioder med svalare och fuktigare väder för att klara sig, och därför planterade man då bara på våren och på hösten.

Idag kan vi köpa och plantera krukodlade perenner under hela säsongen. Men vädret och växternas behov har inte ändrat sig. I svalt och fuktigt väder slipper växterna kämpa för sin överlevnad, och kan fokusera all energi på det vi vill att de ska göra – bilda mycket nya rötter.

En växt som planteras på sensommaren eller hösten får särskilt lång tid på sig att anpassa sig till sin nya växtplats innan nästa sommar kommer med värme och torka. Även om tillväxten ovan jord saktar in så är rötterna aktiva och växer så länge jordtemperaturen tillåter.

När är det då dags för höstplantering? I vårt långa land är det skillnader så klart när årstiderna skiftar, men september är generellt den bästa månaden. Oktober kan också vara en bra planteringsmånad i den nedre delen av landet.

Fördelar med höstplantering:

 • Det är lätt att få tag på rätt växter av bra kvalitet
 • På hösten är jorden lätt att gräva i och det är naturligt fuktigare vilket sparar mycket vatten.
 • Växternas rotsystem får ett stort försprång mot nästa säsong
 • Det är skönt väder att arbeta i, och när våren kommer är arbetet klart
 • Passa på att plantera vårblommande lökar samtidigt som perennerna!

Tänk på:

 • Välj rätt perenn till din plats! Utgå från klimatet där du bor, växtplatsen och jorden du odlar i. Fråga gärna om råd i plantskolan.
 • Perenner bör planteras senast i oktober, så de hinner få fäste i jorden
 • Om du vill fynda på rea: Kolla plantans rötter innan köp. Är rötterna fina gör det inget om plantans ovanjordiska delar inte är så snygga.
 • Plantera så gott du kan i jord som är fri från fleråriga ogräs.
 • Vattna ordentligt vid plantering även om jorden är fuktig, så får rötterna bra kontakt med jorden i rabatten.
 • Näring behöver inte tillföras vid höstplantering, perennerna ska snart påbörja sin avmognad inför vintervilan och har större glädje av gödsel på våren.
 • Städa inte i rabatterna på hösten. Låt de vissna växtdelarna vara kvar som skydd för de övervintrande växterna och som gömmor och mat för bland andra småfåglar. Satsa på att vårstäda istället.

Ta hjälp av sökfunktionen Perenner A-Ö innan du gör dina inköp. Du kan enkelt söka bland perenner och filtrera efter dina önskemål!

Lycka till i era höstträdgårdar!

Vinn tid i trädgården med höstplantering

För din egen, växternas och trädgårdens skull – plantera på hösten!

Uppmaningen kommer från Gunnel Carlson, välkänd trädgårdsjournalist, programledare och trädgårdsexpert.
– Det här är gammal kunskap. Förr var höstplantering en självklarhet, säger hon.

Fördelarna med att plantera buskar, träd och perenner på hösten är uppenbara menar Gunnel Carlson.

Gunnel Carlson Foto: Pernilla Bergdahl

– Du vinner tid och får en större planta för pengarna redan första säsongen. Det är lätt att plantera på hösten när jorden är mjuk och fuktig, och det är bra för växterna. När våren kommer finns allt på plats, tillväxten drar igång tidigt och den där känslan av ”wow, nu börjar det” infinner sig utan att du behöver göra något.

För Gunnel handlar trädgård om växter och sköna, gröna miljöer där människor i alla åldrar, insekter och andra levande varelser mår bra. Hon har inte mycket till övers för stora stenläggningar i små trädgårdar eller trädäck som täcker halva tomten.

– Satsa istället på träd som skuggar, du kan till och med sätta ett stort träd på en liten tomt. Kronan fungerar som parasoll och rumsbildare. Under den får du en härlig uteplats.

En plats för livet

Gunnel har reflekterat över att dagens nyanlagda trädgårdar ofta är möblerade som finrum istället för vardagsrum. Hon hoppas att trenden snart vänder till förmån för trädgårdar att leva i, med bärbuskar, lekvänliga buskage och mjukt gräs till barnen, och utan dagens överanvändning av hårda material.

– Det finns också många unga familjer som har slut på pengarna när hus och möbler är betalda. Spara in på en möbel och köp ett träd istället, säger jag då. Trädet kommer att ge så mycket glädje och ska gärna komma på plats tidigt. Lägger du sedan till några fina buskar och en vacker häck runt tomten så har du en trädgård. Möbeln du avstod ifrån kan du köpa senare.

Foto: Micke Persson

Fråga proffsen om växtval

När det gäller val av växter råder Gunnel att hämta inspiration i omgivningen. Det som blir fint och trivs i grannskapet kommer sannolikt att bli fint och trivas även hos dig.

– Men sitt inte hemma och bestäm. Ta vara på den kunskap som fackfolk besitter. Handla dina växter hos proffs och fråga om de tycker att dina idéer är bra. Om inte kommer de att ge dig bättre tips som du inte tänkt på själv.

Lättaste vägen till en härlig trädgård – Gunnels sju bästa tips

1. Plantera på hösten! Det sparar både tid och pengar.
2. Inred trädgården som ett vardagsrum att leva och trivas i.
3. Prioritera växter. Det är de som gör en trädgård skön att vara i.
4. Plantera träd, minst ett, även på en liten tomt.
5. Rama in tomten med en vacker häck och plantera några väl valda buskar.
4. Lekvänliga buskage, bärbuskar och gräs att springa i gör barnen glada.
7. Handla växter hos trädgårdsproffs och lyssna på deras råd om växtval.

Foto sidhuvudbild: Pernilla Bergdahl


Stora Planteringsveckan är ett branschgemensamt event i landets trädgårdsbutiker med start den första lördagen i september. Syftet är att sprida inspiration och kunskap om hösten som planteringstid.

För ytterligare information och pressbilder, se storaplanteringsveckan.se eller kontakta projektledare Berit Haggren: 0470-692 00, 073-046 97 99, berit@storaplanteringsveckan.se

Sandra tipsar – Plantera prydnadsgräs

Addera prydnadsgräs till trädgårdens rabatter

Många är dem – prydnadsgräsen, och med en växande popularitet börjar de leta sig in i våra svenska trädgårdar och trädgårdshjärtan. Utbudet är stort och varje gräs har sin plats och sin egen karaktär.

Sandra Ehrsköld är trädgårdsdesigner med kunskap om växter och känsla för färg och form. Hon tipsar om hur du kan använda prydnadsgräs i trädgårdens rabatter och nämner några favoriter värda att plantera. Välkommen in och läs!

Stora Planteringsveckan i september

Höstplantera perenner!

Hösten är en härlig planteringstid. På flera sätt den allra bästa, både för växterna och för dig som planterar. Stora Planteringsveckan är ett årligt event som trädgårdshandeln bjuder in till, med start första lördagen i september.

Över två helger, i år den 7-15 september, arrangerar medverkande trädgårdsbutiker veckan på sitt eget sätt men med de gemensamma ledorden inspiration, kunskap och odlarglädje. Mer än 130 butiker över hela landet deltog premiäråret 2018. Projektledare Berit Haggren räknar med minst lika stor uppslutning i år.

Bäst växtkvalitet

Bakgrunden till Stora Planteringsveckan är att handeln i trädgårdsbutikerna successivt ökat under vår och sommar men minskat under hösten, trots att det är den bästa planteringstiden för nästan alla buskar, träd och perenner. Växternas kvalitet är på topp under hösten när årets produktion i odlingsplantskolorna är färdig. För att fler ska upptäcka hösten som trädgårds- och planteringstid utvecklade branschen konceptet Stora Planteringsveckan.

Foto bild ovan och bild sidhuvud: Micke Persson

Succé 2018

Flyinge Plantshop har arrangerat ett höstevent i många år och bidrog med viktiga erfarenheter i utvecklingsarbetet. I den skånska trädgårdsbutiken är de nöjda med Stora Planteringsveckan så här långt.

– Förra året var en succé. Det kändes verkligen som konsumenterna tog till sig budskapet, det vill säga att hösten är en perfekt tid att plantera och att det finns väldigt mycket fina växter då, säger Bobby Seger, VD på Flyinge Plantshop.

Se Stora Planteringsveckans egen hemsida för mer information, storaplanteringsveckan.se. Där kan du också se om din favoritbutik är med!

Anna tipsar – Hosta är snyggt i kruka!

Frodig grönska i alla lägen med Hosta i kruka

Hosta, funkia, passar utmärkt att ha i generösa krukor eller andra odlingskärl året om. De flesta sorter är härdiga och klarar vårt klimat bra även i kruka. Att de flesta föredrar en halv- eller helskuggig plats gör dem än mer användbara på mörkare platser där man kan ha svårt att hitta annan grönska som fungerar.

Anna Sjölin är Hortonom med stor erfarenhet av såväl egen trädgård som yrken inom området, gå in här och läs hennes tips om hur man lyckas med Hosta i kruka!

Svårt att välja perenner?!

Perenner A-Ö är en hjälp på vägen

Att stå inför valet att välja perenner till en tänkt rabatt är jätteroligt, men kan å andra sidan vara svårt med alla faktorer som spelar in. Ett kärt problem är att det finns så himla många att välja bland. Förutom att en vill ha en vacker rabatt så spelar läget stor roll för vilka perenner som ger det bästa resultatet.

Första steget är att bestämma stil på rabatten och sätta en färgskala, då har man börjat att rama in inför växtvalet. Sedan behöver man scanna av läget, miljön eller ståndorten som man säger när man pratar om växter, där perennerna ska planteras. Rätt växt till rätt miljö är kärnan för att få en rabatt som utvecklas bra och håller i många år.

När det gäller ståndorten handlar det om tillgången till ljus, alltså hur mycket sol eller skugga det är, om det är skyddat eller blåsigt, fuktigt, torrt eller blött samt vad det är för jord. Det finns perenner för alla lägen även om vissa är enklare eller svårare att hitta växter till.

Växtsökfunktion som kan hjälpa till med växtvalet

När en väl är framme till att börja välja perenner finns det hjälpmedel tack och lov. Kunnig personal på garden center är guld värt men det är bra att vara lite förberedd innan man beger sig till butiken.

Här på perenner.se se finns Perenner A-Ö, vilken är en växtsökfunktion med växtinformation och bilder på drygt 700 perenner, vilka odlas i Sverige och ska gå att få tag på i välsorterade garden center.

Perennerna kan filtreras efter läge, färg, höjd, blomtid, jordmån och härdighet. Och de kan sorteras i flera kategorier som till exempel marktäckare, fjärilsväxter, lättskötta och doftande perenner. Förhoppnings vis kan Perenner A-Ö vara en hjälp vid val av perenner och göra det lite enklare! Ta dig direkt till Perenner A-Ö här.

Kryddiga krukor

Härligt och enkelt att odla kryddor i kruka

Kryddväxter är roligt att odla av flera anledningar! Inte minst för att det är enkelt, gott och användbart att skörda och många av dem är vackra att se på. Kryddor kan odlas i det mesta, så klart i köksträdgården, men också i vanliga rabatter och krukor, kärl, baljor och byttor av alla slag. De flesta kryddor trivs bäst i rätt soligt läge i en väldränerad jord som varken är för torr eller blöt.

Oavsett om du planterar kryddor direkt i jorden eller i någon kruka så tänk på att placera dem där en lätt kan gå och plocka. Till exempel nära köksingången, vid uteplatsen, intill grillplats eller utekök.

När man väljer kruka till kryddor kan man låta fantasin flöda, traditionella lerkrukor passar alltid men man kan också odla i gamla hinkar, lådor, korgar eller andra byttor. Se bara till att de har hål i botten så att vatten kan rinna av.

Rosmarin i rostig kruka

Fantasifulla krukor!

Persilja i klassisk lerkruka

Det är fint att samplantera flera sorter i en större kruka. Stora krukor är också lättare att vattna än vad små är. Fyll krukan med näringsrik jord och vattna sedan rikligt direkt vid plantering. Låt sedan inte kryddorna torka ut helt, vattna mycket vid samma tillfälle men inte så ofta.

Blanda gärna flera sorters kryddor i en och samma kruka.

I växtsökfunktionen Perenner A-Ö i kategorin Köksväxter kan en läsa om olika kryddväxter för att hitta dem man vill själv vill ha!