Latest Posts

Perenner som vårprimörer eller i sommarsallad

Kalle tipsar – Låt rabatterna bidra till skafferiet

Kalle Grandell är utbildad trädgårdsmästare med stort intresse för växter. Både i yrkeslivet och på fritiden är det odling av, användning av och förstståelse för det levande materialet som är viktigtast.


Att själv få följa en växt från jord till bord är en fin upplevelse. Att odla sina egna grönsaker, frukter och bär i odlingsland är det många som gör. Men känner du till att några av våra vanligaste prydnadsväxter också förtjänar en plats i köket?

Funkia

I Japan är funkia en populär vårprimör som skördas i det vilda. Storvuxna sorter av funkia (Hosta) skickar upp kraftiga skott på våren som kan tillagas som sparris. Skörda skotten när de är ca 10-15 cm höga genom att bryta eller skära av dem i marknivå. Putsa bort de yttersta små bladen, som smakar bittert, och koka sedan skotten i 3-5 minuter. Servera med smör och salt! En etablerad planta tål att alla skotten skördas vid ett tillfälle.

Funkia i kruka

Daglilja

Likt funkia är de tidigaste skotten av daglilja (Hemerocallis) ätliga, och kan tillagas på samma vis. Men mer intressant är kanske att blomknopparna kan stekas i olja eller smör och på så sätt förädlas till ett exotiskt tillbehör till andra rätter. Skörda knopparna för hand när de har vuxit ut till full storlek, men innan de slår ut. Om du planterar flera olika sorters dagliljor, med olika blomningstid, kan du skörda knopparna under större delen av sommaren!

Daglilja ’Corky’

Strutbräken

På våren skjuter strutbräken (Matteuccia struthiopteris) upp sina ”fiolhuvuden” ur marken. Precis som med funkia och daglilja kan skotten tillredas som sparris. Eftersom den här arten gärna sprider sig med utlöpare kan det vara lämpligt att begränsa den genom att skörda skotten till köket.

Strutbräken, Matteuccia struthiopteris

Myskmalva och toppklocka

Myskmalva (Malva moschata) och toppklocka (Campanula glomerata ’Aucaulis’) producerar ätliga blommor och blad under en stor del av sommaren. Blommorna ger färg och glädje till en blandad sommarsallad – toppenbra trick när man ska ha gäster på middag! Bladen kan användas i sallad eller som ett grönt inslag i soppor och grytor.

Myskmalva

Toppklocka

Kärleksört

Unga blad från kärleksört (Hylotelephium telephium) kan ätas råa och har en smak som liknar sockerärt – om plantan har fått tillräckligt med vatten! Om man vill äta sin kärleksört bör man därför vattna den regelbundet, annars blir bladen mycket bittra.

Kärleksört ’Herbstfreude’

Tolv tåliga perenner för humlor

Enkelt, snyggt och bra till vilda humlor och bin

Allt fler intresserar sig för den biologiska mångfalden och en del av det är att plantera blommor som våra vilda pollinerare gillar. Det är väldigt positivt eftersom vi behöver deras hjälp. Vildbin – solitärbin och humlor – är de som till största del pollinerar en tredjedel av den mat som vi äter.

I växtsökfunktionen Perenner A-Ö finns kategorin Perenner för Pollinerare till hjälp att välja rätt perenner. Och listan Hundra härliga humleväxter är ett urval av de vanligaste perennerna som är bra för svenska vilda humlor och bin.

Vi har valt ut några av de mest tåliga perennerna från Hundra härliga humleväxter och presenterar i listan nedan. Det är perenner som är enkla att lyckas med, vilket innebär att de har god övervintringsförmåga, är långlivade och friska. Helt enkelt sorter som alla kan satsa på, oavsett om man är ny eller erfaren på perenner.

Listan är sortspecifik, eftersom det har visat sig att pollinerarna gillar vissa sorter av samma art bättre än andra. Sorterna i listan har olika blomtid och det behöver finnas blommor hela säsongen, från tidig vår till hösten.

Tolv tåliga humleperenner

 1. Gullviva, Primula veris ’Cabriollo’. Blomtid vår.
 2. Hybridjulros, Helleborus hybridus ’Pink Lady’ och ’White Lady’. Blomtid vår.
 3. Kantnepeta, Nepeta faassenii ’Walkers Low’ och bergnepeta, , Nepeta racemosa ’Superba’. Blomtid sommar.
 4. Lavendel, Lavandula angustifolia ’Hidcote’ och ’Munstead’. Blomtid sommar.
 5. Löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis och Lamprocapnos spectabilis ’Alba’. Blomtid vår.
 6. Purpurmejram, Origanum ’Herrenhausen’. Blomtid sommar/höst.
 7. Purpurtimjan, Thymus ’Coccineus’ och backtimjan, Thymus serpyllum ’Albus’. Blomtid sommar.
 8. Rosenstav, Liatris spicata och Liatris spicata ’Alba’. Blomtid sommar.
 9. Solhatt, Echinacea purpurea ’Alba’ och ’Magnus’. Blomtid sommar.
 10. Stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Amethyst’, ’Caradonna’, ’Ostfriesland’ och ’Schneehügel’. Blomtid sommar.
 11. Trädgårdskantlök, Allium ’Millenium’. Blomtid sommar.
 12. Trädgårdsnäva, Geranium ROZANNE. Blomtid sommar.

Klicka på bilderna för att läsa mer om varje växt i Perenner A-Ö.

Gullviva, Primula veris ’Cabrillo’

Julros, Helleborus hybridus ’Pink Lady’

Kantnepeta, Nepeta faassenii ’Walkers Low’

Lavendel, Lavandula angustifolia ’Hidcote’

Löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis

Purpurmejram, Origanum ’Herrenhausen’

Purpurtimjan, Thymus ’Coccineus’

Rosenstav, Liatris spicata

Solhatt, Echinacea purpurea ’Alba’

Stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Amethyst’

Trädgårdskantlök, Allium ’Millenium’

Trädgårdsnäva, Geranium ROZANNE

Behöver man rensa ogräs redan nu?

Rensa tidigt och ta det lugnare senare

Svaret är JA! Så fort ogräsen kommer igång är det dags att bekämpa dem. Ogräs som får försprång tar gärna för sig och sprider sig som… ogräs! Genom att börja plocka tidigt minskar man skötselbehovet senare under säsongen. Ogräsplantorna är enkla att ta när de är små. När sen perennerna växer ihop försvårar det också för ogräs att ta plats.

Ogräs som går i frö och sprider sig till många fler plantor vill vi inte ha. Börja plocka i tid och håll efter regelbundet så undviker du det!

Även om man gillar den mer vilda och fria trädgården vinner man på en tidig insats mot ogräset. Rensa dock försiktigt och håll ett öga på om det är perenner som har frösått sig som man vill behålla. Dem kan man antigen gräva upp och flytta dit man vill. Eller låter man dem stå där de själva valt plats och på så sätt får man en naturlig vildhet i trädgården.

Läs mer om ogräsrensning här!

 

Gullviva till trädgård och vildbin

Fridlyst vårblomma finns att köpa

Gullviva, Primula veris, är en av våra vårblommande favoriter som förekommer vildväxande i delar av landet, dess naturliga utbredning är Syd- och Mellansverige.

Förutom att gullvivan är vacker där den växer så är blommorna ljuvliga i buketter och håller länge i vas. Men innan man lockas att plocka ska man veta att gullvivan är fridlyst i hela landet, på olika sätt. I Skåne, Halland och Örebro län är den helt fredad och får inte röras alls. I hela landet gäller att man inte får gräva upp plantor.

Gullviva, Primula veris, växer gärna i ängslik natur i det vilda och sprider sina lysande gula blommor. I handeln hittar man ofta sorten Primula veris CABRILLO, vilken är en odlad gullviva som är mycket blomvillig.

Tur då att denna lysande blomma finns att köpa i butik och går utmärkt att plantera i trädgården. Gullviva är härdig, långlivad och lättskött, och visst är de kvalitéer som man önskar av en bra perenn. Gullviva klarar att växa lite torrare än andra Primula. Odlad gullviva gör sällan någon besviken och i trädgården är man är fri att njuta av den i buketter, kruka och rabatt precis som man vill.

Även våra vilbin uppskattar gullvivans gula blommor mycket. Dess blomtid i maj gör den extra viktig eftersom det är avgörande att övervintrade humledrottningar hittar mat på våren, så att de kan bygga upp nya samhällen.

Gullviva är fin i såväl rabatter tillsammans med andra perenner, som i lövfällande mer naturlika buskage.

Plantera gullviva i framkant av rabatten på platser där du ser den ofta under dess blomning. Gullviva är även given i lövfällande buskage som är ljusa på våren när den blommar. Och finns det plats så låt den gärna förvilda sig. För precis som i det vilda kan gullvivan skapa vackra gula vårängar även i trädgården.

Lökflor i perennrabatten förlänger vårsäsongen

Härlig vår med lökar och perenner!

Att vara förutseende nog att plantera lökar på hösten har man igen många gånger om när vårsäsongen väl kommer. När de första lökarna börjar sticka upp, trots snö och frost, kan man rysa av glädje av att våren snart är på ingång!

De vårlökar som är allra först kommer innan man ser tecken på annat liv i trädgården. Snödroppar och vintergäck är vackert bland bruna vissna blad som ännu inte städats undan i perennrabatten. Och när sedan krokus, våriris och pärlhyacint syns mellan de bruna bladen infinner sig ännu mer vårlycka.

Vårsäsongen får en riktigt lång blomning om man kombinerar lökar med perenner. Och precis som perenner finns det lökar som passar i rabatt och andra som blir omfångsrika vildflor. Lökar i rabatt planteras med fördel intill en perenn vars bladverk kan dölja blasten när den vissnar ner. Funkia, jättedaggkåpa, nävor, pion och daglilja är till exempel utmärkta att kombinera med lökar.

I en naturlik rabatt eller i ett ljust buskage är ormbunkar, julrosor, kaukasisk förgätmigej och gräs vackert tillsammans med lökar som balkansippa, blåstjärna, låga förvildade tulpaner, cyklamen och hundtandslilja.

Blommande lökar i perennrabatten

Gul krokus sticker igenom de bruna löven. Ett så fint vårtecken! Krokus finns i många olika färger, ofta är det korsningar av flera sorter. En lök av krokus blommar bara en gång. Men lever vidare med hjälp av sidolökar och med tiden kan de bilda stora bestånd.

Blommande lökar i perennrabatten

Våriris med sina stora blommor i förhållande till dess bladverk tittar upp redan i månadsskiftet februari-mars en mild vinter i Skåne. De tjusiga blommorna känns nästan för exklusiva i den i övrigt bruna rabatten.

En explosionen av blåstjärna (Scilla) är bland det finaste som finns tidigt på våren. Medan blåstjärnan står för huvudnumret startar brunnävan ’Samobor’, som så småningom tar över showen med sitt snygga bladverk och mörkt röda blommor.

Blommande lökar i perennrabatten

En rabatt med en av vårens vackrast perenner kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, får ännu en dimension när man kompletterar med vita narcisser och tulpaner. De blommar tillsammans i april. I en offentlig rabatt som denna är det guld värt att använda sig av lökväxter. Den har många ögon på sig från allmänheten som önskar ett högt prydnadsvärde under lång tid av säsongen.

Blommande lökar i perennrabatten

I maj är perennrabatterna mer fylliga och sommarperenner börjar komma upp med sitt bladverk. Då är lite högre tulpaner utsökta som komplement. Då kan det vara dags att tänka på att man får den färgkombination man vill ha eftersom tulpanerna kommer blomma samtidigt som en del perenner. Här blommar gulltörel, vårtörel och mörkviolett näva i bakgrunden och praktröllikans syns under de röd-aprikosfärgade tulpanerna.

Krukor i skugga

Att odla perenner i krukor är allt mer populärt, som ett hållbarare val jämfört med ettåriga säsongsväxter. De flesta perenner går att ha i kruka, men det är inte alla som är lika snygga. En perenn i kruka måsta ofta vara snygg helt i sig själv, jämfört med i rabatten där den har många grannar som tar vid efter varandra.

Perenner med fina blad och sparsam blomning är många gånger de som trivs bäst i skugga. Variationen av blad är stor i form, färg och storlek. I den mörkare skuggan gör sig blad med inslag av vitt bra, där de lyser upp. I ljusare skugga kan man välja perenner som beskrivs att trivas i sol till halvskugga. Blomning kan komma igång senare i halvskugga men å andra sidan håller blommorna längre.

Här kan du lära dig med om att odla perenner i kruka! Perennerna som föreslås här nedan trivs i halvskugga till skugga. Läs mer om sorten genom att trycka på bilden.

Snygga perenner i kruka för skugga

Höstsilverax, Actaea simplex ’Chocoholic’

Hjorttunga, Asplenium scolopendrium

Stjärnklocka, Campanula poscharskyana ’E.H Frost’

Hjärtbergenia, Bergenia ’Baby Doll’

Vit skogsaster, Eurybia divaricata

Träjon, Dryopteris filix-mas

Japansk starr, Carex morrowi ’Ice Dance’

Spansknäva, Geranium endressii ’Rose Clair’

Gulbrokigt hakonegräs, Hakonechloa macra ’Aureola’

Sorter av julros, Helleborus

Sorter av funkia, Hosta

Sorter av alunrot, Heuchera

Silverfryle, Luzula nivea

Bukettviol, Viola

Spetsmössa, Tiarella ’Spring Symphony’

Stensöta, Polypodium vulgare

Rosenplister, Lamium maculatum ’Beacon Silver’

Skuggröna, Pachysandra terminalis ’Green Carpet’

Marktäckare för sol

Marktäckare är användbara i alla lägen och resultatet blir bäst om man väljer sorter efter platsen. Till sol finns många blommande alternativ, och revande smultron är en bra marktäckare som ger söta bär i soligt läge.

Förslagen nedan trivs alla i sol men de har olika krav på fukttillgång. Perenner med silvriga, tjocka eller ludna blad är generellt mer torktåliga, eftersom de reflekterar solljus eller kan lagra och reglera vatten till exempel.

Man bör också se till egenskaper såsom höjd, blomtid och färg för att få den marktäckare man är ute efter. En högre marktäckare är bättre på att täcka ut ogräs, medan en låg passar bättre mellan trampstenar till exempel. Läs mer om sorterna genom att klicka på bilderna.

Tolv bra marktäckare i sol

Vårstäda i trädgården

Förbered perennrabatten för vår!

Att vårstäda perennrabatten är ett härligt vårtecken! Men när är det dags? I vårt långa land där våren kommer vid så olika tidpunkt kan man inte säga en viss tid. De gamla växtdelarna och löv som ligger kvar skyddar de nya växtdelarna mot frost, varav man inte vill vara ute för tidigt och riskera att våren får ett bakslag.

Samtidigt blir det svårare att beskära utan att skada nya växtdelar om man väntar för länge. Och plantorna kan bli gängliga och bleka om de göms för ljuset.

Klipp av de vissna perennerna med en vass sekatör eller en häcksax en bit ovanför marken. Var rädd om nya knoppar och tidiga lökväxter.

Ett bra förhållningssätt är att nattemperaturen håller sig till några få minusgrader och man ser nya skott, då är det tid att ge de nyvakna plantorna tillgång till solens stärkande strålar. Använd en ren och vass sekatör eller häcksax för att klippa av stjälkarna en liten bit ovanför marken. Ryck inte upp de vissna stjälkarna eftersom det då lätt kan följa med knoppar upp.

Rensa bort stora grenar, pinnar och tjocka lager med löv men va inte för noggrann med att få undan allt. Jorden mår gott av att en del organiskt material får ligga kvar. Så småningom bryts det ner och tillför näring samt bidrar till en bra struktur i jorden. När perennerna börjar växa döljs det vissna materialet under dem.

Kratta och rör dig försiktigt i rabatten för att inte skada det som kan gömma sig under löven, som små plantor av perenner eller lökväxter på väg upp.

Passa på att gödsla med naturgödsel, kompost eller ett lager barkmull i samband med vårstädningen. Så får perennerna en riktigt god start på växtsäsongen.

Entréträdgård Ett varmt välkomnande

Rabattförslag – Välkommen hem året runt

Entréträdgården är en del av trädgården som man passerar varje dag, oavsett årstid. Därmed är det viktigt att den är vacker och välkomnande året runt. Stor vikt bör därför läggas vid vintergröna perenner och buskar samt perenner med vackra vinterståndare som får vara kvar som prydnad till våren.

Denna entréträdgård vetter mot nordost och utöver morgonsolen är detta en skuggig plats under större delen av dagen. Jorden är skånsk lerjord och håller en god fuktnivå.

Klot av buxbom på vardera sida om huvudingången ger entrén en fin inramning. I hörnet av rabatten finns en gruppering av tre buxbomsklot i olika storlekar som också ger struktur hela året och kompletterar perennerna. Mot klotens tydliga form står vajande gräs som avskärmning, och med vippor som är vackra under hela vinterhalvåret. Även kärleksört och dagliljor bidrar med vackra vinterståndare. Hjärtbergenia ’Rotblum’ har vintergröna blad som blir rödare under vintern medan marktäckarna gullgröna och sockblomma ger en grön botten hela året.

Blomningen går i varma toner av gult, orange och rött för att ge en varm och välkomnande känsla under sommarhalvåret. Här blommar bland annat tre olika sorter av daglilja med det passande latinska namnet HEMerocallis. Kärleksört och röd blodtopp blommar fint i rött. Under vår och försommar blommar gullvivor och blekgul sockblomma innan fluffig daggkåpa tar över.

En liten uteplats för en stund i morgonsolen har anlagts nära huvudingången. Här kan man även pausa på vägen in efter arbetsdagen och känna sig varmt välkommen hem.

Växtförslag

Gullgröna – Waldsteinia ternata

Gullviva – Primula veris CABRILLO

Rödskaftig daggkåpa – Alchemilla erythropoda

Hjärtbergenia – Bergenia cordifolia ’Rotblum’

Daglilja, Hemerocallis ’Frans Hals’

Daglilja, Hemerocallis ’Pardon Me’

Daglilja – Hemerocallis ’Fooled Me’

Blodtopp – Sanguisorba officinalis ’Tanna’

Blekgul sockblomma – Epimedium versicolor ’Sulphureum’

Kärleksört – Hylotelephium ’Herbstfreude’

Tuvrör – Calamagrostis acutifl. ’Karl Foerster’

Fjärilsrabatt i violett, rosa och blått

Rabattförslag – Locka fjärilar till trädgården

Det är en god sak att plantera perenner som fjärilar tycker extra mycket om, den biologiska mångfalden gynnas när vi skapar miljöer som de trivs i. Fjärilar hjälper till med pollineringen och inte minst är de vackra och fredliga djur som man gärna kan dela trädgård med.

Alla trädgårdar kan bli hem för fjärilar, stora som små. Har man inte plats att anlägga en helt ny rabatt kan man låta sig inspireras av växtförslagen här nedan och komplettera med några plantor i en befintlig rabatt. Eller i vackra krukor om man har en balkong, uteplats eller att ställa på trappan.

Den här fjärilsrabatten är vackrast under sommaren, i juli blommar allt i färgskalan violett, rosa och blått. Den blir finast i sol och om den dessutom placeras i ett vindskyddat läge kommer fjärilarna trivas som allra bäst!

Genom att, som i förslaget, ha en gång genom rabatten kan man komma riktigt nära för att uppleva fjärilarna. Placera gärna ett vattenbad i rabatten eftersom fjärilar gillar att bada. Detta förslag på fjärilsrondell har en diameter på ca 4,5 meter, men man kan givetvis anpassa storlek efter plats och smak.

Växtförslag

Stäppsalvia – Salvia nemorosa ’Ostfriesland’

Astilbe – Astilbe ’Little Vision in Purple’

Anisört – Agastache ’Blue Fortune’

Solhatt – Echinacea purpurea ’Magnus’

Solhatt – Echinacea purpurea ’Alba’

Lavendel – Lavandula angustifolia ’Hidcote’

Temynta – Monarda ’Beauty of Cobham’

Rosenstav – Liatris spicata

Smalt fackelblomster – Lythrum virgatum ’Dropmore Purple’