Latest Posts

Besök en trädgård på söndag!

Tusen Trädgårdar 2020

I år är det 10 år sedan starten av Tusen Trädgårdar och nu på söndag 28 juni är det dags igen för trädgårdar i hela landet att öppna upp för besök. Såväl privata trädgårdar som trädgårdsföreningar, koloniföreningar, trädgårdsamatörer, stadsparker, kyrkogårdar, skolträdgårdar och många trädgårdsentusiaster deltar.

  • Här hittar ni alla trädgårdar: www.tradgardsriket.se
  • Huvudarrangörer: Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Trädgårdsriket

Huvudarrangörer av Tusen Trädgårdar är Riksförbudet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet och Gunnel Carlsons Trädgårdsriket. Fotograf Anna-Karin Fallheden Riksförbundet Svensk Trädgård, även sidhuvudbild

Möt Gunnel inför Tusen Trädgårdar!

Digitala föreläsningar i juni

Gunnel Carlson
Foto: Pernilla Bergdahl

En dag varannan sommar öppnar trädgårdar runt i hela landet upp för besök, i år är det dags igen för Tusen Trädgårdar och datumet att boka in är 28 juni.

För att ladda upp med extra trädgårdsinspiration kan man delta i en digital föreläsningsserie med Gunnel Carlson som Studiefrämjandet bjuder in till!

Info och anmälan:

Studiefrämjandet bjuder in till en digital föreläsningsserie i tre delar med Gunnel Carlson där temat ”Vår Trädgård” är först ut. Denna följs av en föreläsning 22/6 med temat ”Köksträdgården” samt 25/6 med temat ”Den blommande trädgården”.

OBS! varje föreläsning kräver en separat anmälan för ditt deltagande.

Föreläsningarna är gratis och streamas ut via Internet. Efter anmälan får du en bekräftelse via mail. En länk till föreläsningen skickas sedan i ett separat mail till dig på förmiddagen samma dag som föreläsningen äger rum.

Tid för föreläsningarna är 18.30-19.30 och de är enbart tillgängliga vid denna tidpunkt och kan inte ses i efterhand. Varje föreläsning har 500 platser.

Föreläsningsserien är inspiration inför Tusen Trädgårdar som fyller 10 år i år. Se mer info på trädgårdssverige.org.

Använd länk nedan för att hitta anmälningssidan för respektive föreläsning;

16 juni – ”Vår Trädgård” – Digital Föreläsning med Gunnel Carlson      Anmälningssida

22 juni – ”Köksträdgården” – Digital föreläsning med Gunnel Carlson  Anmälningssida

25 juni – ”Den blommande Trädgården” – Digital föreläsning med Gunnel Carlsson   Anmälningssida

Fotograf sidhuvudbild: Lisa Carlson


Om Tusen Trädgårdar:

Huvudarrangörer är Studiefrämjandet, Riksförbundet Svensk Trädgård och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson. Syftet är att alla vi som älskar trädgårdar träffas och delar vår kunskap om odling, blommor, grönsaker och trädgårdskonst.
Källa: https://www.studieframjandet.se/amnen/mat-hem–tradgard/tusen/

Huvudarrangörer av Tusen Trädgårdar är Riksförbudet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet och Gunnel Carlsons Trädgårdsriket. Fotograf Anna-Karin Fallheden

Må bra i trädgården!

Trädgårdsarbete gör oss starkare

Aktivt trädgårdsarbete som att kratta, räfsa, plantera eller rensa ogräs gör gott för kroppen. Om man regelbundet använder handgräsklippare förbättrar man snart konditionen och häckklippning ger styrka i armar och axlar. Det är viktigt att utföra sysslorna på rätt ergonomiskt sätt och lagom mycket efter sina egna förutsättningar.

Även den mentala hälsan mår bra av trädgårdsarbete. Det kan vara skönt att koppla bort hjärnan för en stund, slappna av och arbeta med händerna i jorden. Sinnena stimuleras av intrycken från dofter, färger och vacker omgivning.

Tänk bara på att hålla trädgårdsarbetet på en nivå som du mår bra av så att det inte får motsatt effekt och skapar stress. Välbefinnandet vinner inget på att man tappar lusten för trädgårdsarbetet. Ställ inte för höga krav utan gör det som viljan och orken räcker till.

Vad som är vackert ligger alltid i betraktarens ögon och visst finns det charm i det som är lite vilt och ovårdat. Många anlägger medvetet sina trädgårdar för att skapa ett vildare intryck. Och det kommer alltid en ny säsong med chans att ta nya tag för projekt som inte hanns med.

Att arbeta i trädgården ska vara lustfyllt. Ställ inte för höga krav utan se charmen i det lite vilda och rufsiga om skötseln inte blir helt perfekt. Då mår man bra i trädgården!

Rädda bina – plantera perenner

Visste ni att det är pollineringsveckan nu!

Vi kan alla värna om våra vilda bin och humlor. Att det finns mat är en av de viktigaste överlevnadsfaktorerna. Och det har visat sig att trädgårdar, stora eller små, är bra på att bevara många olika sorters pollinerarare.

Så plantera växter i din trädgård som pollinerarna tycker om, ju fler sorter desto bättre. Några riktigt bra matkällor gör skillnad. Vi tipsar om 100 bra perenner för din rabatt i kategorin För Pollinerare i Perenner A-Ö.

Pollineringsveckan pågår hela denna veckan för att lyfta alla engagemang med syfte att öka den biologiska mångfalden för bin, humlor och andra pollinatörer. Bakom Pollineringsveckan står Pollinera Sverige. Läs gärna mer här på deras hemsida!

Våra nio favoritperenner för humlor och bin

Vi har i egna observationer sett att dessa perenner är lite extra omtyckta av pollinerare. Och att det sen är bra rabattperenner gör dem inte sämre!

Pion, Paeonia lactiflora ‘White Wings’

Stäppsalvia, Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis

Gullviva, Primula veris

Julros, Helleborus niger

Kantnepeta, Nepeta faassenii ‘Walkers Low’

Purpurtimjan, Thymus ‘Coccineus’

Solhatt, Echinacea purpurea ‘Alba’

Smalt fackelblomster, Lythrum virgatum ‘Dropmore Purple’

Hundra härliga humleväxter

Perenner för pollinerare

Vi kan alla göra skillnad för våra inhemska humlor och bin genom att plantera rätt perenner i våra trädgårdar och parker. Mångfalden av växter behöver öka och tillgången på pollen och nektar under hela säsongen är en av de främsta faktorerna för att våra egna humlor och bin inte ska fortsätta minska i antal. Och då är perenner en bra matkälla som alla trädgårdar kan bidra med, oavsett storlek.

– Speciellt viktiga är de tidiga vårperennerna som julros, Helleborus, och lungört, Pulmonaria, då de övervintrade drottningarna är i stort behov av att hitta mat vid den tiden på året berättar hortonom Klara Löfkvist.

Hundra härliga humleväxter är en lista som presenterar ett urval av bra perenner som hjälper till att rädda våra svenska humlor och bin. Perennerna i listan är valda för att göra skillnad och för att blommor ska finnas över hela säsongen.

– Vi vill uppmana människor att plantera rabatter med växter de gillar som också är extra bra för den biologiska mångfalden och som humlor och bin älskar säger Marie Wändel. Därför har vi valt ut de bästa av vanliga bra perennerna för svenskt klimat.

I litteratur finns andra växtslag angivna som till exempel höstanemoner och höstflox men de har inte varit populära i de svenska observationerna som ligger till grund för listan, och finns därför inte med.

Alla sorter av ett växtslag är inte lika bra och därför är listan sortspecifik.

Här finns listan som PDF:
Hundra härliga humleväxter Latinska namn
Hundra härliga humleväxter Svenska namn
Hundra härliga humleväxter Latinska och svenska namn

Och för att läsa mer om sorterna finns de i Perenner A-Ö med växtinfo och bild, sök i kategorin För pollinerare.

Projektet Perenner för Pollinerare startade genom ett samarbete mellan Wändels Trädgård och det statliga forskningsinstitutet RISE och genomfördes tack vare Tillväxt Trädgård SLU.

Perenner som blommar tidigt på våren är speciellt viktiga eftersom de övervintrade drottningarna är i stort behov av att hitta mat vid den tiden på året. Julrosor är de som blommar allra först, redan under vårvintern.

Utmärkta svenskodlade perenner

Kolla efter märket Från Sverige på perenner!

I trädgårdsbutikerna är det nu väl påfyllt med fleråriga växter till våra trädgårdar. Nytt för i år är att det går lätt att hitta perenner med ursprungsmärket Från Sverige. Redan 2017 godkändes den första plantskolan men det är först denna vår som det finns ett stort sortiment av perenner på marknaden med Från Sverige symbolen.

Välj svenskodlade perenner, kolla efter märket Från Sverige på etiketten!

Bättre anpassning till det lokala klimatet och kortare transporter är uppenbara fördelar när växterna odlas nära. Både växtmaterialet och miljön vinner på det. En annan viktig fördel med att välja närodlat är att man som konsument stödjer det svenska odlingshantverket, och man får sorter som är speciellt utvalda att växa bra i vårt klimat.

Var hittar man märket?

Växtinformation i form av färgbildsetikett följer med varje planta som säljs. Där hittar man som kund också märket Från Sverige. Perenner är först ut från plantskolorna att börja använda märket Från Sverige, men fler utmärkta växter för svenska trädgårdar är på väg.

Vad krävs för ursprungsmärkning?

Ursprungsmärkning Från Sverige är en kvalitetssäkring där varje godkänd plantskola uppfyller Svenskt Sigills regelverk. Svenskt Sigill är den gröna branschens miljömärkning för svensk mat och blommor. Läs mer på fransverige.se och svensktsigill.se


Perennplantskolan Wändels Trädgård och Från Sverige har tagit fram butiksmaterial för att marknadsföra utmärkta svenskodlade perenner.

Trädgårdsinspiration i världsklass

Five Seasons – The Gardens of Piet Oudolf

I helgen kan man titta på trädgårdsinspiration i världsklass. Filmen Five Seasons – The Gardens of Piet Oudolf kan streamas gratis under lördag och söndag på hauserwirth.com.

Filmskaparen Thomas Piper har gjort filmen om Piets ängslika perennplanteringar med moder natur som förebild, som vänder upp och ned på traditionella uppfattningar om skönhet och förfall.

Perennplantering från Piet Oudolfs egen trädgård i Hummelo.

Dokumentären från 2017 skildrar Piet Oudolfs arbete som trädgårdsarkitekt med inslag från New York High Line, Lurie Gardens i Chicagos Millennium park och uppbyggnaden av konstgalleriet Hauser and Wirths egen trädgård i Somerset.

Den holländska trädgårdsdesignern Piet Oudolf är internationellt känd och har också gjort flera trädgårdar i Sverige som Drömparken i Enköping och De fyra årstidernas park i Sölvesborg.

Filmen Five Seasons – The Gardens of Piet Oudolf visades för första gången i Sverige i oktober förra året av Sjöbo Trädgårdsförening

Perenner som vårprimörer eller i sommarsallad

Kalle tipsar – Vackra perenner på middagsbordet

Flera vanliga perenner är faktiskt ätliga, vilket kan vara roligt att känna till och prova på. Smaka till exempel funkia och strutbräken som vårprimör eller skörda unga blad från kärleksört. Var bara säker på att du har identifierat växten rätt innan du skördar den!

Här tipsar Kalle om några sorter och hur man kan äta dem!

Rabattförslag – Perenner i sommarbukett

Sommarrabatt med snittblommor

Färska blommor i vas är en enkel men underbar lyx och att ha ett eget skafferi av blommor att plocka av är fantastiskt. Denna rabatt innehåller perenner som är hållbara i bukett och som man inte behöver snåla på!

Det finns givetvis ett mycket större urval av perenner som passar till snitt, detta förslag blommar som mest under sommaren med färgstarka blommor i olika former och vackra blad som passar i generösa sommarbuketter.

Gå in här och se hela förslaget!