Latest Posts

Trädgårdsdesigner Sara Bratt

#höstplanteramera på Sofiero Den Stora Trädgårdsfesten

Sara Bratt är trädgårdsdesigner på Sofiero sedan 2011. Just nu är det bråda dagar för att förbereda för Den Stora Trädgårdsfesten. Under årets Trädgårdsfest finns det möjlighet att ta del av uppropet #höstplanteramera, ett initiativ i samarbete med Skånes plantskolor för att sprida kunskap om höstplantering och för att en gång för alla slå hål på myten om att trädgårdssäsongen slutar i augusti.

Hur började ditt intresse för trädgård Sara?

Jag är uppvuxen i en villaförort och hade en morfar som var intresserad av trädgård. Jag började pilla så smått och sen bara sögs jag in det här med växter. Jag har alltid varit estetiskt lagd och när den första kursen för Trädgårdsingenjörer på Alnarp startade med inriktning design hoppade jag på direkt.

Vad gjorde du innan du började på Sofiero?

Jag har både haft eget företag och haft förmånen att arbeta tillsammans med engelsmannen Daniel Bell när han var verksam i Skåne. Det känns som jag haft en enorm tur som fått ha så här roliga jobb.

Hur är det att jobba på ett äkta kungligt slott som Sofiero?

Sofiero är en fantastiskt inspirerande plats med en trädgårdshistoria som är väl dokumenterad. Drottning Margaretas många skisser för den stora blomstergatan finns alla sparade och jag känner igen mig i hennes stora växtintresse och önskan att varje år få göra nya rabatter. Sofiero har så många olika miljöer och för oss är det viktigaste att få inspirera besökarna. Det ska vara vackert men också i ständig förändring, som en trädgård alltid är. Jag har stora möjligheter att hela tiden utveckla och prova nya idéer.

Vad gör du just nu?

Jag jobbar för fullt med att planera och bygga en av året inspirationsträdgårdar på temat höstplantering. #höstplanteramera är ett initiativ för att sprida kunskap om fördelarna med att plantera på hösten. Så det kommer att bli sensommarens och höstens praktexemplar av perenner, buskar och träd i rabatterna. Just nu finns det så mycket roligt att välja på och det är det som vi vill visa våra besökare. Så det är full fart som gäller.

På Malmö Garden Show i början av juni flyttade en liten bit av Sofiero till Malmö då de ställde ut med trädgården Ravinens hemlighet. En hyllning till att den första rhododendronplantan i Sofiero Slottspark fyller 110 år i år.

Hur var det att vara med på Malmö Garden Show tidigare i år?

Väldigt roligt. Och väldigt spännande. Vi byggde upp en miniravin för att hylla att de första rhododendron planterades på Sofiero för 110 år sedan. Den trädgården manifesterar tanken om den lilla hemliga trädgården som ett privat litet paradis.

Vad är Sara Bratts typiska stil?

Det är svårt att själv se en tydlig röd tråd även om andra kanske kan göra det. Jag gillar förändringar och vill gärna fortsätta att utvecklas. Jag har alltid haft ett starkt grundintresse i växterna och det kommer säkert inte att ändras. Sen är jag lite svag för vissa färger som lila och gärna med inslag av lite orange eller så.

Sara har alltid haft ett starkt grundintresse i växterna som hon ser kommer hålla i sig. Hon är svag för vissa färger som lila och gärna med inslag av lite orange eller så.

Höstplantera perenner

Hösten är en utmärkt planteringstid!

Nu när sommarvärmen börjar avta är det den bästa tiden för plantering av perenner. Idag är det vanligt att den mesta planteringen sker på våren. Det är inte så konstigt då vi efter långa vintermånader längtar efter att få sticka fingrarna i jorden. Fördelarna med höstplantering är dock flera.

  
Bra markförhållanden

Efter sommaren är jorden uppvärmd och svalare höstväder bidrar till naturligt fuktiga markförhållanden. Jorden bli då lättare att gräva i. Det gör även att växterna har större möjlighet att etablera sig innan vintern och minskar behovet av omsorg. De plantor som hunnit etablera sig under höstmånaderna kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare.

Inspireras i butik

Trots att högsäsongen har passerat finns det perenner kvar i många butiker. Flera perenner är stora och har en annan karaktär till skillnad från på våren när de precis har vaknat. Titta på blommor och blad för att inspireras till den egna trädgården. Det är lättare att få inspiration när man ser färger och blommor i verkligheten.

Kolla rötterna

Vår- och sommarblommande perenner har förstås haft sin vackraste tid men även om själva plantan inte är så snygg kan rötterna fortfarande vara fina. Eftersom man planterar för kommande säsong är rötterna det viktigaste. Därför kan det vara bra att kolla dem lite extra innan köp, med fräscha rötter kan plantan ta upp vatten och näring så etableringen blir god innan vintern.

Det är en bra idé att planera sin rabatter innan man sätter igång att gräva. Fundera på form, stil och funktion på rabatten.

I kapitlet Färg- och formlära finns både matnyttigt och inspiration som kan hjälpa dig att lyckas med din komposition.

I vår sökfunktion Perenner A-Ö kan du enkelt leta efter perenner som passar just dig och din trädgårds förhållanden. Lycka till i era höstträdgårdar!

 

Nu blommar vit skogsaster!

Moln av vita stjärnor i alla lägen

Alltså som den lyser upp rabatten under sensommaren och hösten! Vit skogsaster, Aster divaricatus, är en fantastisk perenn hela säsongen. Den startar tidigt och fyller sin plats som en grön frodig granne fram till augusti då den slår ut sina många små vita blommor. Sen står den som ett vitt fluffigt moln ända in på senhösten.

Vit skogsaster blommar i det svåraste läget, torr skugga. Den klarar konkurrens från andra växter och är därför utmärkt som underplantering till träd och buskar. Den har ringa krav på växtplatsen utan växer bra i de flesta jordar i hela landet.

Vill du fördjupa dig mer i denna värdefulla skönhet finns mer att läsa här! 

Huvudbild: Vit skogsaster trivs bäst i halvskugga men blommar i allt från sol till skugga. Här tillsammans med gräs och violett storbladig aster ‘Twilight’.

Bind en bukett med perenner och grönsaker

Snyggt med broccoli, kål och blommor!

Släpp loss kreativiteten såhär i skördetider och sätt ihop glada buketter med ätbart och blommor! Att blanda grönsaker och blommor är helt rätt. Det är snyggt, trendigt och praktiskt i köksträdgården. Och en sådan här bukett blir en rolig dekoration till skördefesten eller en uppskattad gå-bort-present!

I buketten finns blad av kronärtskocka, grönkål, höstsilverax ‘Brunette’ och blommor av röllika ‘Red Velvet’, stäppsalvia ‘Caradonna’, stjärnflocka, prästkrage, praktmartorn ‘Big Blue’ och plymspirea samt broccoli.

Ett hav av blå blommor

Växtporträtt om Geranium ROZANNE

Trädgårdsnävan Rozanne är onekligen en lysande stjärna i trädgårdsvärlden som trots att den är relativt ny är en av våra bästa nävor. Den är populär såväl till hemträdgårdar som offentlig miljö och har har sålts i stort antal i svenska handelsträdgårdar över landet.

Geranium ROZANNE ‘Gerwat’, som är dess rätta vetenskapliga namn, blommar rikligt men framförallt är det få andra perenner som kan mäta sig med dess långa blomtid från juni till oktober.

Här finns ett växtporträtt om Geranium ROZANNE som bland annat tar upp varför ROZANNE är bättre än andra blå nävor, välkommen in och läs!

Märtas trädgård i Burträsk

Öppen trädgård i norr

För några helger sedan ordnade tidningen Land ”Öppen Trädgård” runt om i Sverige. En av deltagarna var trädgårdsentusiasten Märta Eklund. Hennes fina trädgård fick förstasidan och ett stort reportage i lokaltidningen Norran. Det tycker vi är väldigt roligt och vill passa på att rekommendera ett besök i Märtas trädgård på Vargviksgården i Burträsk!

Bilder lånade med tillåtelse från Norran.

Anna tipsar – Hosta är snyggt i kruka!

Frodig grönska i alla lägen med Hosta i kruka

Hosta, funkia, är makalöst tacksamma perenner som passar utmärkt att ha i generösa krukor eller andra odlingskärl året om. De flesta sorter är härdiga och klarar vårt klimat bra även i kruka. Att de flesta föredrar en halv- eller helskuggig plats gör dem än mer användbara på mörkare platser där man ändå vill ha grönska.

Anna Sjölin är Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne, med stor erfarenhet av såväl egen trädgård som yrken inom området, gå in här och läs Annas tips om hur man lyckas med Hosta i kruka!

Öppna trädgårdar från Norr till Söder

Land Öppen trädgård 2017

På söndag öppnas trädgårdar upp över hela landet och välkomnar besökare att hälsa på. I drygt 20 år har tidningen Land ordnat Öppen Trädgård och numera är det tradition att privata trädgårdsägare visar upp sina trädgårdar för allmänheten.

Mer information om evenemanget och deltagande trädgårdar finns här på Lands hemsida. Där kan man söka efter trädgårdar per landskap beroende på var du är intresserad av att besöka en trädgård!

Snygga blad i perennrabatten

Variera med perenners bladverk

Blommor i all ära! Visst är det lätt att drömma om perennrabatter som prunkar av blommor helst hela säsongen. Men vackra blad i olika färger och former kan göra rabatten minst lika nyanserad, spännande och vacker som blommor.

Tittar man närmare på perenners bladverk upptäcker man snart att där finns stor variation i utseende, struktur, storlek och färger. Precis som hos blommor. Bara blad kan bli jättesnygga rabatter men blad kan också framhäva och komplettera blommor så det tillsammans blir en balanserad helhet.

Många bladverk är värdefulla för att de håller sig fina längre än blommorna, både innan och efter blomningen. Och en del perenner använder man främst för just dess blad, som funkia, alunrot och ormbunkar.

Perenner som blommar på våren eller försommaren kan lämna efter sig ett dekorativt bladverk resten av säsongen, som kaukasisk förgätmigej, rosenplister och lungört. Och höstflox, höstsilverax och höstanemon som blommar först senare pryder sin plats med fina blad innan det är deras tur att blomma.

Om man tänker på hur bladen ser ut, när de startar på våren, hur de beter sig under säsongen och om det får en fin höstfärg har man alla förutsättningar att skapa vackra perennrabatter.

Läs mer om perenners bladformer.

Spetsmössa Tiarella ‘Sugar & Spice’, rosenplister Lamium maculatum ‘Beacon Silver’ och funkia Hosta ‘Wide Brim’.

Översta bilden: Alunrot Heuchera FOREVER PURPLE är det färgstarka blickfånget som framhäver den ljusrosa nävan. Tillsammans med funkia Hosta fortunei ‘Patriot’ och träjon Dryopteris filix-mas.