Latest Posts

Perenner i midsommarbuketten!

Glad blommig midsommar

Nu är det snart midsommar! En riktigt blomstrande högtid då vi gärna frossar i blommor och grönska. Perenner är fint till midsommarfesten i såväl rabatt som kruka, och många perenner passar även som snittblomma i buketter.

Blanda gärna olika former på blommor och blad för att få en levande bukett. Man kan också blanda in gräs, ormbunkar eller andra vilda växter om man vill ha ett friare intryck. Några stora blommor som ett par pioner eller lupiner kan balansera upp så buketten inte blir för rörig.

Stjärnflocka, jättedaggkåpa, stäppsalvia och astilbe är några vanliga trädgårdsväxter som håller länge i vas. Njut av din trädgårdsbukett själv eller ta med till sommarfesten som gå-bort present, det är garanterat uppskattat!

Gökblomster ‘Petite Jenny’

Växtporträtt om en lovande nyhet!

En nyare perenn som vi gillar är Lychnis PETITE JENNY som 2016 utsågs till en av de tio mest intressanta nyheterna i USA. Den blommar rikligt i rosa och skapar ett ljuvligt fluffigt moln som härlig utfyllnad i rabatter. Den har ett vildare uttryck men är ändå stabil och med sin rikliga blomning drar den blickarna till sig.

Läs mer om denna lysande nyhet i vårt växtporträtt.

Perenner A-Ö

Svenska perenner med växtinformation och bilder!

I Perenner A-Ö finns bilder och beskrivningar på drygt 600 perenner som odlas av svenska perennaodlare och går att få tag på i välsorterade garden center. Här vill vi att det ska vara enkelt att hitta sorter som passar till just det man har tänkt sig.

Perennerna kan sorteras i sexton kategorier som till exempel marktäckare, fjärilsväxter, lättskötta och doftande perenner. De kan filtreras efter läge, färg, höjd, blomtid, jordmån och härdighet. Och för den som vet vad man letar efter går det att söka direkt på växtnamn, såväl svenskt som latinskt.

Att uppdatera bildmaterial till växterna arbetar vi ständigt med och varje år fotar vi nya bilder, vi fotograferar allt själva.

Trädgårdsdesigner Sandra Ehrsköld

Bakom kulisserna på Malmö Garden Show!

Namn: Sandra Ehrsköld
Ålder: 29 år
Ort: Malmö
Arbete: Eget företag – Ehr Trädgård, jobbar även med försäljning av perenner
Aktuell med: Utställningsträdgården ”Trädgårdens reflektioner” på Malmö Garden Show 2017
Favoritårstid: Hösten
Drömperenn: Svårt att välja… Fastnar ofta för kombinationer istället för en art. Men om jag måste välja – Heuchera

Nu är det bara några dagar kvar tills det är dags för Malmö Garden Show. Ett årligt arrangemang som drar stor publik till härliga Slottsträdgården i Malmö. Denna vecka arbetas det hårt för att bygga upp utställningsträdgårdarna. På fredag morgon ska de vara tipp topp och redo att visas upp för alla besökare!

Redan i september förra året var idéen till utställningsträdgården klar, sedan har den utvecklats vidare. Mycket arbete ligger bakom och våren har varit full av förberedelser. Nu är bygget igång i Slottsträdgården i Malmö och om några dagar ska trädgården visas för alla besökare! Foto Wiggo Ehrsköld

Sandra ställer ut med Trädgårdens reflektioner, en trädgård som visar hur våra trädgårdar speglar oss som människor och att de kan säga mycket om dess ägare, medvetet eller omedvetet. Den är en liten reflektion av mig, som person och trädgårdsarkitekt, berättar Sandra.

Sandra har inspirerats av konstinstallationer med reflekterande material som till exempel Dan Grahams verk på Wanås Konst samt funderingar kring hur vi som människor fungerar. I hennes trädgård kommer det finnas både material som reflekterar och plats för inre reflektion. Perennerna i hennes trädgård trivs i halvskugga till skugga och är frodiga med blad i olika former och färger.

Även en utställningsträdgård behöver en väl genomtänkt och välbyggd stomme för att slutresultatet ska bli bra. Ett av de reflekterande materialen i Sandras trädgård kommer vara en stilla vattenspegel i en ram av stål. Hur helheten blir får man se om man tar sig till Slottsträdgården i helgen! Foto Wiggo Ehrsköld

Förstås måste det till växter för att göra trädgården komplett! Att arbeta med levande material som ska visa sin bästa sida vid ett speciellt tillfälle är en utmaning i sig. Mycket spelar in som man inte kan styra över. Sandras växtval är frodigt med olika blad, men även en del blommor.

Det är inte första gången Sandra är med på Malmö Garden Show, 2014 ställde hon ut tillsammans med Alnarp Community och det var en upplevelse som hon gärna gjorde igen. Plus att det är bra marknadsföring och inte minst för att det är roligt!

Några snabba
BlommorBlad
Färgglatt – Nedtonat
ModerntGammaldags – En blandning! Modern formgivning, fluffigt gammaldags rabatter
Skirt vårflor – Mustig sensommarrabatt
Funktion – Design
Putsa perenner – Häng i hängmattan
Långa växtlistor – Få favoriter – (Sen får man gallra hårt)
Solig rabatt – Lummig skugga
Blåkläder – Garden Girl
Kontrast – Ton i ton
Planeringslista – Spontaninköp

Äntligen trädgårdsväder!

Anna om hur du lyckas med perenner i kruka

Nu ser det äntligen ut som det fina trädgårdsvädret har kommit med sol och värme. Alldeles lagom inför långhelgen och Mors dag på söndag! Och vad passar väl bättre då än att fixa lite fina krukor med perenner. Krukor är lätta att placera ut och blir vackra blickfång såväl i små som stora trädgårdar.

Anna har bra tips om krukstorlek, jord, gödsel och vattning för att perennerna i krukorna ska hålla länge. Och behöver du inspiration till snygga kompositioner för kruka så har hon förslag på det också! Välkommen in och läs här!

Trädgårdsdesigner Maria Dremo Sundström

Namn: Maria Dremo Sundström

Ålder: 47 år
Ort: Södra Sandby
Arbete: Trädgårdsdesigner

Aktuell med: Idéträdgården ”En Skön Hörna” på Malmö Garden Show, 2-4 juni

Favoritårstid: Vår, Sommar & Höst

Drömperenn: Hakonegräs

En skön hörna

Marias bidrag till årets Malmö Garden Show heter ”En skön hörna”. Med den vill hon inspirera till en plats som skulle kunna vara i din egen trädgård. Här finns en tydlig sittplats med en pergola som skuggar lätt soliga dagar samt ett vattenbad vilket ger trädgården en extra dimension. Växterna är valda med omsorg, så att rabatterna är vackra året om.

I skapandet har Maria jobbat utifrån en idé med tydligt formspråk. Färg och form tillsammans med växterna ska bli en helhet och då är den övergripande designen lika viktig som detaljerna.

Några snabba
Blommor – Blad
Modernt – Gammaldags – Enkelt & formstarkt
Solälskare – Skuggväxter
Färgglatt – Nedtonat
Gräsmatta – Marktäckare
Funktion – Design – Det ena utesluter inte det andra
Kontrast – Ton i ton
Putsa perenner – Häng i hängmattan
Långa växtlistor – Få favoriter

 

Marias hemsida hittar ni på: www.almbacken.se
Instagram: @mariapaalmbacken

Årets perenn 2017

Vårblommande krypflox, Phlox stolonifera ‘Alba’

Nu börjar Årets perenn snart att blomma och i maj till juni kommer den lysa med sina blommor i vitaste vitt. Krypflox, Phlox stolonifera ‘Alba’, som Perennagruppen utsåg till Årets Perenn 2017 är en frodig och tät marktäckare som breder ut sitt intensivt gröna bladverk längs marken. När den blommat över lämnar den en fräsch täckande matta till resten av säsongen. I skyddade lägen är den dessutom mer eller mindre vintergrön. Läs mer här!

Växtporträtt – Gullviva är guld på våren

Välkända vårperenn att plantera i trädgården

Gullviva, Primula veris, är en av våra vårblommande favoriter som förekommer vildväxande i delar av landet, dess naturliga utbredning är Syd- och Mellansverige. Men innan man tar med sig av det gula vårguldet hem bör man observera att den kan vara fridlyst. Gullviva får inte lov att plockas i Halland, Skåne och Örebro län.

Tur då att denna vackra lysande blomma finns att köpa i butik! Gullviva är härdig, långlivad, lättskött och går utmärkt att plantera i trädgården. Och visst är det kvalitéer som man önskar av en bra perenn.

Odlad gullviva gör sällan någon besviken och i trädgården är man är fri att njuta av den i härliga buketter, kruka och rabatt precis som man vill. Liksom i det vilda kan gullvivan skapa vackra gula vårängar även i trädgården om den tillåts sprida sig.

Läs mer om gullviva här i vårt växtporträtt.

Planera din trädgård i påsk

Påbörja trädgårdens projekt i vår!

Nu är det hög tid att planera säsongens trädgårdsprojekt. När solen tittar fram och dagarna blir längre börjar det klia i fingrarna efter att göra fint i trädgården. Men innan utflykten går till den närmsta handelsträdgården eller spaden sätts i marken kan det vara bra att göra en planering.

Här kommer några handfasta tips att tänka på när ni planerar er trädgård:

• Dröm! För att kunna förverkliga sina idéer kan det vara bra att ha en målbild. Med hjälp av böcker, bilder, färgprover eller annat material kan man skapa ett collage, eller en lista, av drömmar att utgå från i sin planering.

• Vad passar i trädgården? Innan perenner och andra växter inhandlas är det bra att se till att de faktiskt kommer att trivas där de ska planteras. Vad är det för läge? Blåser det eller är det sol hela dagen? Är jorden lerig eller sandig? Behöver jorden förbättras på något sätt? Vilken årstid spenderas mest i trädgården? Vad syns från den inglasade altanen/vardagsrummet/köksfönstret? Ju fler av den här sortens frågor det går att svara på desto större chans är det att få en hållbar trädgård med långlivade perenner.

• Ta hjälp av litteratur. Det finns en uppsjö av böcker och digital information som berör det breda ämnet trädgård. Läs på för att få en större kunskap och för att få praktiska tips i arbetet. Vid plantering av växter kan det vara bra att läsa om c/c-avstånd för att veta hur många växter som får plats på en viss yta.

• Färg och form. Kanske finns det någon speciell färg eller form bland inspirationsbilderna som är en favorit eller några utvalda favoritväxter som ska finnas i trädgården. I detta steg är det dags att ta den hopsamlade inspirationen och kunskapen, gå ut i trädgården, sätta pennan mot pappret och göra en konkret plan på vart växter och annat material faktiskt ska vara. Mer information om detta kan du läsa HÄR!

 

Låt julrosorna leva vidare

Plantera julrosor från kruka i rabatten

Under jul och hela vårvintern är julrosor vackra att ha i kruka och de pryder då mångas trapp och uteplats. Men så småningom vill man kanske byta ut dem mot något som blommar i säsong. När det är dags så ta då vara på dina plantor och plantera ut dem i rabatten! Julrosor är en exklusiv perenn som kan bli långlivad.

Läs om hur du lyckas med julrosen utomhus i vårt växtporträtt här!