Latest Posts

Ta vara på perenner från krukor

Perenner är inga säsongsväxter, plantera ut dem i rabatten!

Har du perenner kvar i kruka som du tycker har gjort sitt för den här säsongen? Och vill du kanske göra plats för växter som är snyggare nu och piffar upp höst- och vinterträdgården? Det förstår vi, det finns gott om härliga säsongsväxter med både tjusiga blad och blommor som håller sig fina länge än.

Perenner är ju fleråriga växter och det är helt normalt att de blir vissna och fula nu, de övervintrar i sina underjordiska delar. Men de är fortfarande friska och starka plantor så ta till vara på dem istället för att låta dem gå till komposten. Plantera ut dem i rabatten så har du glädje av dem flera säsonger till.

Har man ingen plats själv så ge bort dem. Hör med grannar, vänner och bekanta, ofta är det någon som har ett passande hål i sin trädgård och blir glad att ta över en perenn. Återvinning är bra för både miljö och plånbok!

Årets perenn 2018!

Höstsilverax, Actaea simplex

Perennagruppen har gjort sitt val och Årets perenn 2018 är höstsilverax!

Actaea simplex är grönbladig i sin ursprungliga form, men det är de mörkbladiga sorterna som Perennagruppen har valt. Det är framför allt de som är utsökta i form och färg samtidigt som de är friska, härdiga och lättodlade på det sätt som krävs av en Året Perenn. Läs mer här!

Foto huvudbild Marie Andersson

Fina krukor efter säsong

Perenna säsongskrukor med vårlök

Vid den här tiden på året är det trevligt att uppdatera sina krukor med härliga höstperenner. Det finns ett stort urval av perenner som passar utmärkt i kruka och som är bra komplement till säsongsväxter just nu.

En egenskap man önskar av en perenn för att den ska vara extra bra till kruka är ett långt prydnadsvärde, såsom lång blomning eller ett vackert bladverk. Det är också bra om den håller en fin form och har man planterat flera växter i samma kruka vill man inte ha en alltför starkväxande sort. Finns det däremot utrymme så är det riktigt snyggt med perenner som tillåts häva sig över kanten och välla ner.

I den vänstra krukan hittar du bergenia, vintergröna, alunrot, kärleksört och japanskt blodgräs. I den högra står liten höstanemon, funkia, julros, kaukasisk förgätmigej, jungfrunäva och lampborstgräs.

I våra krukor har vi satt ihop en mix av perenner med olika bladformer och färger. Vi har planterat en perenn för höstfägring, en som håller sig grön hela vintern och en annan som ger tidig vårblom – en riktig säsongskruka med andra ord!

I varje kruka sattes en mix av tulpanlökar som kompletterar växterna fint i färg och form.

Pricken över i-et blir tulpanlökarna vi stoppade ner i krukorna samtidigt som perennerna planterades. I många delar av landet behöver krukor med lök sättas in frostfritt och isoleras mot kylan på vinterhalvåret. I Skåne kan det räcka med att klä in dem i juteväv och täcka med ett lager löv eller granris över vintern, men även här kan det variera.

Lycka till med era höstkrukor!

Anna tipsar – Perenner med stort vintervärde

Plantera för en vacker perennrabatt även vintertid

Genom att planera sin växter och välja perenner vars vissna blad, stjälkar och fröställningar är vackra mesta delen av vintern kan man få en perennrabatt som är intressant och vacker året om. Utan att det är på bekostnad av frodighet och härlig blomning under sommarmånaderna, som vi ju gärna önskar i första hand.

Det finns perenner som är extra tjusiga och hållbara som vissna. Och även till vinterrabatten kan man tänka färg, visst är färgskalan snäv men finns det många nyanser av brunt, beige och guld som ger variation.

Anna Sjölin är Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne, med stor erfarenhet av såväl egen trädgård som till yrket. Gå in här och läs hur Anna skapar en perennrabatt som är fin hela vintern och vilka perenner man kan välja!

Höstblommor i perennrabatten

Inspireras att plantera höstblommande perenner

En blommande rabatt med perenner i härliga färger är en självklarhet för många att ha i trädgården under sommaren. Men glöm inte bort att det finns många fina perenner som blommar en bra bit in på sensommaren och under höstens första månader. Genom att plantera in perenner som blommar lite senare förlängs säsongen och trädgården blir trevligare att njuta av när hösten gör sig påmind.

Inspireras av förslagen nedan och skapa din egen blommande höstrabatt!

Harmonisk trio

Den vita höstanemonen ‘Honorine Jobert‘ är en riktig skönhet. Tillsammans med sköldpaddsörten Chelone obliqua och strålrudbeckian ‘Goldsturm‘ bildar de en harmonisk trio i rabatten.

Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’

Chelone obliqua

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

Färgglada favoriter

Vill man ha mer färg i höstrabatten är detta den rätta kombinationen! Anisörten ‘Black Adder’ samspelar fint med den röda solhatten ‘Magnus’ och solbruden ‘Moerheim Beauty’.

Agastache ‘Black Adder’

Echinacea purpurea ‘Magnus’

Helenium ‘Moerheim Beauty’

 

 

 

Mörka kontraster

Skapa djup i rabatten med hjälp av mörka detaljer. Höstsilveraxet ‘Brunette’ har ett vackert mörkt bladverk som samspelar fint med kärleksörten ‘Matrona’s mörka stjälkar och glansmiskantusen ‘Ferner Osten’s rödrosa ax.

Actaea simplex ‘Brunette’

Hylotelephium ‘Matrona’

Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’

 

 

 

 

Festen är igång på Sofiero!

#höstplanteramera, Technopaus, Myter och legender

Idag öppnade Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero, den 21:a upplagan av ett av Sveriges populära trädgårdsevenemang! Hela veckan har det byggts idéträdgårdar, pyntats på slottstrappan och förberetts för mässa, scenprogram, inspiration och rådgivning. När vi fick en titt igår, dagen innan öppning var mycket klart och här är bara ett urval av vad man kan förvänta sig på festen!

Myter och legender av Liseberg, en drömlik trädgård där dimman väller över växterna. Under träden syns perenner som ormbunkar i olika färger, gräs och vit skogsaster.

Hannu Sarenström dukar upp till fest som sig bör framför slottet!

Varje år får en trädgårdsdesignstudent från SLU Alnarp chansen att ställa ut på Sofiero. Anna Nylén har designat Technopaus, en härlig lekfull trädgård full med färgglada perenner och prydnadsgräs.

Åsa Eklund och Sara Bratt planterar de sista perennerna i #höstplanteramera som är Sofieros idéträdgård med sensommarens och höstens vackra växter. Den är en del av uppropet om att just plantera mer på hösten som Sofiero gör tillsammans med skånska plantskolor.

Knapp Trädgårdsdesign och Ödåkra Uteplantor har skapat den behagligt gröna och med mjuka färger trädgården Vattenkraft. En härlig plats där man skulle kunna slå sig ner och vila i den ”gräsliga” fåtöljen.

Trädgårdsdesigner Sara Bratt

#höstplanteramera på Sofiero Den Stora Trädgårdsfesten

Sara Bratt är trädgårdsdesigner på Sofiero sedan 2011. Just nu är det bråda dagar för att förbereda för Den Stora Trädgårdsfesten. Under årets Trädgårdsfest finns det möjlighet att ta del av uppropet #höstplanteramera, ett initiativ i samarbete med Skånes plantskolor för att sprida kunskap om höstplantering och för att en gång för alla slå hål på myten om att trädgårdssäsongen slutar i augusti.

Hur började ditt intresse för trädgård Sara?

Jag är uppvuxen i en villaförort och hade en morfar som var intresserad av trädgård. Jag började pilla så smått och sen bara sögs jag in det här med växter. Jag har alltid varit estetiskt lagd och när den första kursen för Trädgårdsingenjörer på Alnarp startade med inriktning design hoppade jag på direkt.

Vad gjorde du innan du började på Sofiero?

Jag har både haft eget företag och haft förmånen att arbeta tillsammans med engelsmannen Daniel Bell när han var verksam i Skåne. Det känns som jag haft en enorm tur som fått ha så här roliga jobb.

Hur är det att jobba på ett äkta kungligt slott som Sofiero?

Sofiero är en fantastiskt inspirerande plats med en trädgårdshistoria som är väl dokumenterad. Drottning Margaretas många skisser för den stora blomstergatan finns alla sparade och jag känner igen mig i hennes stora växtintresse och önskan att varje år få göra nya rabatter. Sofiero har så många olika miljöer och för oss är det viktigaste att få inspirera besökarna. Det ska vara vackert men också i ständig förändring, som en trädgård alltid är. Jag har stora möjligheter att hela tiden utveckla och prova nya idéer.

Vad gör du just nu?

Jag jobbar för fullt med att planera och bygga en av året inspirationsträdgårdar på temat höstplantering. #höstplanteramera är ett initiativ för att sprida kunskap om fördelarna med att plantera på hösten. Så det kommer att bli sensommarens och höstens praktexemplar av perenner, buskar och träd i rabatterna. Just nu finns det så mycket roligt att välja på och det är det som vi vill visa våra besökare. Så det är full fart som gäller.

På Malmö Garden Show i början av juni flyttade en liten bit av Sofiero till Malmö då de ställde ut med trädgården Ravinens hemlighet. En hyllning till att den första rhododendronplantan i Sofiero Slottspark fyller 110 år i år.

Hur var det att vara med på Malmö Garden Show tidigare i år?

Väldigt roligt. Och väldigt spännande. Vi byggde upp en miniravin för att hylla att de första rhododendron planterades på Sofiero för 110 år sedan. Den trädgården manifesterar tanken om den lilla hemliga trädgården som ett privat litet paradis.

Vad är Sara Bratts typiska stil?

Det är svårt att själv se en tydlig röd tråd även om andra kanske kan göra det. Jag gillar förändringar och vill gärna fortsätta att utvecklas. Jag har alltid haft ett starkt grundintresse i växterna och det kommer säkert inte att ändras. Sen är jag lite svag för vissa färger som lila och gärna med inslag av lite orange eller så.

Sara har alltid haft ett starkt grundintresse i växterna som hon ser kommer hålla i sig. Hon är svag för vissa färger som lila och gärna med inslag av lite orange eller så.

Höstplantera perenner

Hösten är en utmärkt planteringstid!

Nu när sommarvärmen börjar avta är det den bästa tiden för plantering av perenner. Idag är det vanligt att den mesta planteringen sker på våren. Det är inte så konstigt då vi efter långa vintermånader längtar efter att få sticka fingrarna i jorden. Fördelarna med höstplantering är dock flera.

  
Bra markförhållanden

Efter sommaren är jorden uppvärmd och svalare höstväder bidrar till naturligt fuktiga markförhållanden. Jorden bli då lättare att gräva i. Det gör även att växterna har större möjlighet att etablera sig innan vintern och minskar behovet av omsorg. De plantor som hunnit etablera sig under höstmånaderna kommer ofta igång fortare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare.

Inspireras i butik

Trots att högsäsongen har passerat finns det perenner kvar i många butiker. Flera perenner är stora och har en annan karaktär till skillnad från på våren när de precis har vaknat. Titta på blommor och blad för att inspireras till den egna trädgården. Det är lättare att få inspiration när man ser färger och blommor i verkligheten.

Kolla rötterna

Vår- och sommarblommande perenner har förstås haft sin vackraste tid men även om själva plantan inte är så snygg kan rötterna fortfarande vara fina. Eftersom man planterar för kommande säsong är rötterna det viktigaste. Därför kan det vara bra att kolla dem lite extra innan köp, med fräscha rötter kan plantan ta upp vatten och näring så etableringen blir god innan vintern.

Det är en bra idé att planera sin rabatter innan man sätter igång att gräva. Fundera på form, stil och funktion på rabatten.

I kapitlet Färg- och formlära finns både matnyttigt och inspiration som kan hjälpa dig att lyckas med din komposition.

I vår sökfunktion Perenner A-Ö kan du enkelt leta efter perenner som passar just dig och din trädgårds förhållanden. Lycka till i era höstträdgårdar!

 

Växtporträtt om Martorn, Eryngium

Vackra och användbara tistellika Eryngium

Martorn, Eryngium, är en riktig tuffing som överlever naturligt vid magra förhållanden och torka ger starka plantor med kraftfulla färger. Det är alltså en perenn för utsatta lägen som full sol, torrt och vindutsatta platser.

Att den dessutom är vacker med sina bladkanter som tornar likt tistlar och karaktäristiska blågrå blommor som uppskattas av humlor och bin gör den till en riktigt bra perenn. Läs mer i vårt växtporträtt här!