Latest Posts

Fira midsommar med perenner!

Plocka buketter och bind kransar

Midsommar är en av våra mest blomstrande högtider då vi frossar i blommor och det plockas buketter till dekoration, midsommarstången och kransar. Unna dig att plocka av de blommor du har i trädgården. Många gånger så gynnas den fortsatta blomningen av att blommor plockas av.

Blanda gärna olika former på såväl blommor som blad för att få en levande bukett. Man kan också blanda in gräs, ormbunkar eller andra vilda växter om man vill ha ett friare intryck. Några stora blommor som ett par prästkragar, daglilja eller solhatt kan balansera upp så buketten inte blir för rörig.

Njut av din trädgårdsbukett själv eller ta med till sommarfesten som gå-bort present, det är garanterat uppskattat! En riktigt fin midsommar önskar vi!

Sommar med rabarber!

Odla rabarber och skörda rikligt

Rabarbersäsongen har varit igång ett tag nu, rabarber kommer ju upp tidigt på våren som något av de första vi kan skörda. Och det är säkert också en av anledningarna till att den är så uppskattad och efterlängtad!

Rabarber, Rheum rhabarbarum, är en härdig och lättodlad perenn som växer på bra så länge den får tillräckligt med näring. Gamla plantor kan bli riktigt stora och ger rikligt med skörd om den får utrymme att växa.

En somrig klassiker är smulpaj med vaniljsås eller glass! Men rabarber kan användas till mycket mer i såväl efterrätter, bakning och matlagning. Om en inte hinner ta tillvara på skörden direkt går det bra att frysa in och ta fram senare.

Rabarber är en snygg växt så har man inte plats i köksträdgården kan den mycket väl stå i en mer klassisk rabatt eller som en ensam solitär.

Plantera rabarber

 • Välj en växtplats i sol till halvskugga som är tillräckligt stor. Rabarber tar plats med tiden! Runt 1 kvm bör den ha i alla fall.
 • Rabarbern trivs bäst i jord som är fuktig men väldränerad.
 • Rabarber gillar mycket näring. Förbered växtplatsen genom att tillföra gödsel och/eller kraftig kompost.
 • Bästa planteringstid är tidig vår eller sen höst.
 • Planera inte för djupt, utan ungefär i samma höjd som i krukan eller som den stod innan om du flyttar en del av en planta.
 • Vattna ordentligt oavsett väder, så kommer plantans rötter i god kontakt med jorden. Se till att plantan inte torkar ut under första året.
 • Skörda inte första året och bara lite andra året, när plantan är tre år kan en äntligen skörda fullt ut.
 • Rabarber går bra att dela och flytta, har man chansen att få en del av en äldre planta kan den etablera sig lite snabbare än en ny.

Sköta och skörda rabarber

 • En etablerad rabarber kräver inte mycket omsorg utan är mycket lättskött.
 • Rensa eventuellt ogräs på våren innan bladen kommit upp och ge gödsel eller kompost, som sagt rabarber gillar näring.
 • Blommorna är vackra men tar näring, så för bästa skörd bör man plocka bort dem. De håller fint i vas så man kan njuta av dem som snittblomma.
 • Man kan skörda hela sommaren men ta inte alla stjälkar på samma gång utan lämna alltid några blad.
 • Lämna inte heller avbrutna stjälkstumpar eftersom de kan ruttna och skada plantan.

Lycka till med rabarberodlingen!

Gräslök – Ätbar vacker perenn!

Växtporträtt om gräslök, Allium schoenoprasum

Gräslök är given på mångas sommarbord, som krydda, smaksättare och i sallad. Både blad och de lila blombollarna är ätliga! Det man inte ska glömma med gräslök är att den förutom i kökslandet passar fint i ”vanliga” rabatter och blommande stäpp som en dekorativ perenn.

Allium schoenoprasum är tålig och härdig. Den växer vild i kusttrakterna och redan på 1800-talet användes gräslök som kantväxt.

Läs vårt växtporträtt om gräslök och inspireras till hur den kan användas!

Perenner till mörka torra växtplatser

Tufft läge kräver bra växtval

Den där svåra platsen där inget riktigt tycks vilja växa finns i de flesta trädgårdar. Möjligtvis lyckas man få någon växt att överleva där men de utvecklas inte bra och då tappar man lätt lusten, och platsen förblir ett hopplöst fall.

Ett av de mest besvärliga lägena är där det är skuggigt och torrt. Som det hörs så låter det rätt torftigt. Det kan vara på norrsidan av huset, vid en mur eller häck som skuggar, under träd eller buskar. Men det finns perenner som trivs och blir fina där!

Alltid när man väljer perenner bör man ta hänsyn till platsens förutsättningar och välja sorter därefter och det är särskilt viktigt för att lyckas med svåra lägen. Här är ett gäng perenner för halvskugga till skugga och torrt.

Även dessa perenner behöver dock vattnas vid plantering och första säsongen precis som vanligt, när de sedan är etablerade har en tuffa och tåliga perenner.

Geranium macrorrhizum – Flocknäva

Alchemilla mollis – Jättedaggkåpa

Dryopteris filix-mas – Träjon

Aster divaricatus – Vit skogsaster

Sesleria heufleriana – Vårälväxing

Omphalodes verna – Ormöga

Lamium maculatum – Rosenplister

Geranium phaeum – Brunnäva

Galium odoratum – Myskmadra

Bergenia cordifolia – Hjärtbergenia

Asarum europaeum – Hasselört

Epimedium versicolor ‘Sulphureum’ – Blekgul sockblomma

Stärk dig själv med trädgårdsarbete

Må bra i trädgården!

Att arbeta i trädgården gör oss starkare. Aktivt trädgårdsarbete som att kratta, räfsa, plantera eller rensa ogräs gör gott för kroppen. Om man regelbundet använder handgräsklippare förbättrar man snart konditionen och häckklippning ger styrka i armar och axlar. Viktig är dock att utföra sysslorna på rätt ergonomiskt sätt och lagom mycket efter sina egna förutsättningar.

Även den mentala hälsan mår bra av trädgårdsarbete. Det kan vara skönt att koppla bort hjärnan för en stund, slappna av och arbeta med händerna i jorden. Sinnena stimuleras av intrycken från dofter, färger och vacker omgivning.

Tänk dock på att hålla trädgårdsarbetet på en nivå som du mår bra av så att det inte får motsatt effekt och skapar stress. Välbefinnandet vinner inget på att om man tappar lusten för trädgårdsarbetet. Ställ inte för höga krav utan gör det som viljan och orken räcker till.

Vad som är vackert ligger alltid i betraktarens ögon och visst finns det charm i det som är lite vilt och ovårdat. Många anlägger medvetet sina trädgårdar för att skapa ett vildare intryck! Och det kommer alltid en ny säsong med chans att ta nya tag för projekt som inte hanns med.

Att arbeta i trädgården ska vara lustfyllt. Ställ inte för höga krav utan se charmen i det lite vilda och rufsiga om skötseln inte blir helt perfekt. Då mår man bra i trädgården!

En mångfald av färger med alunrot

Växtporträtt om Heuchera

Alunrot är en framgångssaga som startade då rödbladiga Heuchera villosa ‘Palace purple’ dök upp för drygt 25 år sedan. Den var då unik i sitt slag. Sedan dess har utvecklingen varit fantastisk och nu finns alunrot med bladfärger i nästintill hela färgpaletten.

Bland de senaste finns även serier med sorter som blommar såväl rikligt som länge. Gå in här och läs mer!

Pioner – Plantera och sköta om

Långlivad gammaldags perenn

Pioner är tåliga, lättskötta och härdiga perenner. De är vackra och med livskraft som gör att de kan glömmas bort i flera år och stå kvar som det enda beviset på en igenvuxen rabatt. Här nedan kommer lite hjälp på vägen för hur du lyckas med pioner i din trädgård!

Av pioner finns de vanligaste örtartade och vedartade så kallade buskpioner, här menar vi de örtartade.

Plantera pioner

 • Pioner föredrar sol, där bli blomningen rikligast. De växer dock bra även i halvskugga och i halvskugga håller blommorna något längre.
 • De behöver väldränerad jord. Om de blir stående i för blöt och tung jord kan jordstammarna ruttna. Jorden får också gärna vara något ler- och kalkhaltig.
 • Gräv en grop så att jorden är lucker runt en halvmeter ner, blanda jorden med gödsel eller kompost.
 • Plantera grunt. Skottanlagen ska bara vara omkring 5 cm under jordytan. Om pionen står för djupt kommer den inte att blomma.
 • Pioner vill ha gott plats och inte stå för nära träd eller buskar som kan stjäla sol, näring eller vatten. Lagom planteringsavstånd pioner emellan är ca halv meter.
 • Avsluta med att vattna, oavsett väder, så får rötterna god kontakt med jorden.

Sköta pioner

 • Pioner är lättskötta och om de är planterade på en bra plats enligt ovan och har blivit väl etablerade så kan de bli mycket gamla.
 • Ge stöd, pioner tenderar att lägg sig ner och det ser inte så roligt ut. Det enklaste är att sätta ut stödet tidigt och låta pionen växa upp genom det.
 • Pioner vill stå ifred, om de är frodiga och blommar bra behöver de varken delas eller flyttas. Men det går att flytta pioner. Det ska i så fall göras på hösten och de ska planteras om på samma djup som innan. Plantor som är äldre än tre år bör delas vid en flytt. Gödsla extra vid plantering.

Läs mer om pioner i vårt växtporträtt!

Marktäckande perenner mot ogräs

Täck marken med perenner

I naturen strävar alltid växtligheten efter att ta över öppna ytor. Så är det även i trädgården. Bar jord bjuder in ogräs att enklare etablera sig eftersom de slipper konkurrera om näring, vatten och ljus. Bra marktäckande perenner skapar en tuffare konkurrenssituation och kan minska en hel del ogräsrensning.

Marktäckare ska växa tätt och för bästa resultat planteras i en jord fri från flerårigt ogräs. Utöver minskad skötsel ger marktäckande perenner en fin botten i rabatter, buskage eller under träd. Här presenterar vi några tacksamma marktäckare:

Epimedium rubrum, röd sockblomma får en vacker röd höstfärg. Den har en bra höjd och ett tätt växtsätt som försvårar för ogräs att få fäste.

Sockblomma, Epimedium, klarar något så tufft som torra och skuggiga lägen, som få andra marktäckande perenner är rustade för. Detta ger sockblomman en lite extra hög status som marktäckare, men den går även bra i mer gynnsamma lägen. Att den har ett bladverk som får fin höstfärg och ypperligt söta blommor skadar absolut inte heller. Blekgul sockblomma, Epimedium versicolor ‘Sulphureum’, är den som är mest motståndskraftig för torka.

Rosenplister, Lamium maculatum, är en snabb marktäckare som passar i woodland och är utmärkt under buskar och träd där den får lov att ta plats.

Rosenplister, Lamium maculatum, är en snabb marktäckare som breder ut sig med utlöpare. Den är utmärkt i buskage och under träd samt passar fint i woodland. Rosenplister fungerar med perenner som tål konkurrens, ömtåliga grannar riskerar att bli undanskuffade av rosenplisterns framfart. Dess blad är silvermelerade och blommorna i maj-juni rosavioletta, vita eller purpur beroende på sort. Rosenplister är tacksam och växer bra i de flesta jordar och klarar såväl sol som skugga.

Vacker vårrabatt med Waldsteinia ternata, gullgröna, och Vinca minor, vintergröna. Båda täcker marken bra och passar som underplantering till andra växter.

Vintergröna och gullgröna är låga marktäckare som trivs i skuggigare lägen. De är anspråkslösa och lättodlade, har de tillräckligt mycket fukt klarar de även en soligare plats. De blommar båda vackert under våren, gullgröna i lysande gult och vintergröna i blåviolett, vitt eller mörkt rödviolett beroende på sort. Som bonus är de båda vintergröna och har en täckande funktion hela året.

Smultron är en tacksam marktäckare lite var som helst i trädgården och bildar en tät friskt grön matta. Eftersom smultron förkommer naturligt passar de också stilmässigt i lite vildare delar av trädgården.

Smultron, Fragaria vesca, odlas främst för bären förstås men är också en riktigt bra marktäckare lite var som helst i trädgården. Det är en tacksam perenn som med hjälp av revor sprider sig snabbt och bildar en tät matta med sitt friskt gröna bladverk. Bären blir sötast i sol men smultron växer bra även i skuggigare lägen såsom under större perenner, buskar och träd. För en stillsammare marktäckare eller kantväxt passar månadssmultron bra eftersom de inte revar sig.

Geranium macr. 'Ingwersen's Variety'

Flocknäva, Geranium macrorrhizum ‘Ingwersen’s Variety’, blir 30 cm hög och blommar i juni-juli.

Bland nävor hittar man kanske de allra bästa och mest tåliga marktäckarna för alla typer av lägen. Flocknäva, Geranium macrorrhizum, är suverän, mycket lättodlad och bildar snabbt en täckande matta. Den kommer upp tidigt och ger ogräset en match redan från start. Även liten flocknäva, Geranium cantabrigiense, är utmärkt och liksom flocknävan tål den torka när de är etablerade. Båda har doftande bladverk och får fina höstfärger.

För en solig, torr och mager växtplats är blodnävan lysande. Den växer gärna i sandig jord och passar bra i kustnära rabatter då den tål havets salta vindar.

Blodnäva, Geranium sanguineum 'Max Frei', i framkant bilder runda kuddar och när den växer ihop täcker den marken fint.

Blodnäva, Geranium sanguineum ‘Max Frei’, i framkant bildar runda kuddar och när den växer ihop täcker den marken fint.

Här finns fler marktäckare i sökfunktionen Perenner A-Ö.