Latest Posts

Vinter, perfekt planeringstid!

Passa på att planera för perenner

Vintern är perfekt tid att drömma och planera för nästa säsongs trädgårdsprojekt. Oavsett storleken på dina planer finns tips här på perenner.se.

I kapitlet Trädgårdsdesign, Färg- och formlära finns förklarande bilder, matnyttiga texter och handfasta tips från en trädgårdsdesigner, det kan hjälpa dig att komponera som ett riktigt proffs.

För dig som funderar på bra sorter beskrivs svenska perenner i sökfunktionen Perenner A-Ö. Perennerna är uppdelade i kategorier som till exempel marktäckare, fjärilsväxter och lättskötta och kan filtreras efter bland annat läge, färg och blomtid. Det ska vara enkelt att hitta sorter som passar till just det man har tänkt sig.

Hundra härliga humleväxter

Perenner för pollinerare

Vi kan alla göra skillnad för våra inhemska humlor och bin genom att plantera rätt perenner i våra trädgårdar och parker. Mångfalden av växter behöver öka och tillgången på pollen och nektar under hela säsongen är en av de främsta faktorerna för att våra egna humlor och bin inte ska fortsätta minska i antal. Och då är perenner en bra matkälla som alla trädgårdar kan bidra med, oavsett storlek.

– Speciellt viktiga är de tidiga vårperennerna som julros, Helleborus, och lungört, Pulmonaria, då de övervintrade drottningarna är i stort behov av att hitta mat vid den tiden på året berättar hortonom Klara Löfkvist.

Hundra härliga humleväxter är en lista som presenterar ett urval av bra perenner som hjälper till att rädda våra svenska humlor och bin. Perennerna i listan är valda för att göra skillnad och för att blommor ska finnas över hela säsongen.

– Vi vill uppmana människor att plantera rabatter med växter de gillar som också är extra bra för den biologiska mångfalden och som humlor och bin älskar säger Marie Wändel. Därför har vi valt ut de bästa av vanliga bra perennerna för svenskt klimat.

I litteratur finns andra växtslag angivna som till exempel höstanemoner och höstflox men de har inte varit populära i de svenska observationerna som ligger till grund för listan, och finns därför inte med.

Alla sorter av ett växtslag är inte lika bra och därför är listan sortspecifik.

Här finns listan som PDF:
Hundra härliga humleväxter Latinska namn
Hundra härliga humleväxter Svenska namn

Och för att läsa mer om sorterna finns de i Perenner A-Ö med växtinfo och bild, sök i kategorin För pollinerare.

Projektet Perenner för Pollinerare startade genom ett samarbete mellan Wändels Trädgård och det statliga forskningsinstitutet RISE och genomfördes tack vare Tillväxt Trädgård SLU.

Perenner som blommar tidigt på våren är speciellt viktiga eftersom de övervintrade drottningarna är i stort behov av att hitta mat vid den tiden på året. Julrosor är de som blommar allra först, redan under vårvintern.

Julros vårvinterns vackraste smycke

Underbar perenn för rabatt och förvildning

Nu kanske de flesta julrosor som vi ser står i kruka och arrangemang tillsammans med andra blommor som hör julen till, antingen inomhus eller vid entrén där vi ser den ofta.

Men julrosen, Helleborus, är också en fantastisk rabattperenn som under vårvintern blommar nästan magiskt när det mesta andra ännu sover. Den är lika fin som ett vackert smycke i rabatten som den är underbar som ett förvildat flor under buskar och träd i ljusa lundar.

Läs gärna växtporträttet om julrosens mångfald och hur man bäst lyckas med dem i trädgården.

Julros vårvinterns vackraste smycke

Perenner med stort vintervärde

Anna tipsar – Vacker perennrabatt även vintertid

Med perenner vars vissna blad, stjälkar och fröställningar är vackra mesta delen av vintern kan man få en perennrabatt som är intressant och vacker året om. Utan att det är på bekostnad av frodighet och härlig blomning under sommarmånaderna, som vi ju gärna önskar i första hand.

Det finns perenner som är extra tjusiga och hållbara som vissna. Och även till vinterrabatten kan man tänka färg, visst är färgskalan snäv men det finns många nyanser av brunt, beige och guld som ger variation.

Anna Sjölin är Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne, med stor erfarenhet av såväl egen trädgård som till yrket. Gå in här och läs hur Anna skapar en perennrabatt som är fin hela vintern och vilka perenner man kan välja!

Vackra vinterrabatter!

Plantera perenner med vinteregenskaper

När man ska planera en ny rabatt är alltid rådet att välja växter så att det finns något fint hela säsongen, från tidig vår till sen höst. De sista perennerna som blommar brukar ge sig när frosten kommer. Vad händer sen i perennrabatten? Är det vackra över då? Absolut inte!

Perenner som vissnar kan lämna otroligt fina vinterståndare efter sig, alltså att de står kvar torkade i rabatten med dekorativa fröställningar. De är vackra bland höstlöv och inte minst när de glittrar av frost eller med snötäcke på.

Blå bolltistel, Echinops bannaticus

Solhatt, Echinacea

När man läser på om perenners egenskaper kan dessa som är fina vintertid beskrivas med ord som dekorativa fröställningar eller vintersiluetter, till exempel. Se gärna till att det finns några av dem i rabatten, det förhöjer vinterträdgården.

Praktröllika Achillea filipendulina, anisört Agastache, solhatt Echinacea, blå bolltistel Echinops bannaticus, kärleksört Hylotelephium, temynta Monarda, strålrudbeckia Rudbeckia fulgida och kransveronika Veronicastrum är ett urval av perenner med vackra vinteregenskaper. Bland prydnadsgräs finns Miscanthus och tuvrör Calamagrostis acutiflora som står fina hela vintern.

Prydnadsgräs Miscanthus

Kransveronika, Veronicastrum

Växtporträtt om Martorn, Eryngium

Vackra och användbara tistellika Eryngium

Martorn, Eryngium, är en riktig tuffing som överlever naturligt vid magra förhållanden och torka ger starka plantor med kraftfulla färger. Det är alltså en perenn för utsatta lägen som full sol, torrt och vindutsatta platser.

Att den dessutom är vacker med sina bladkanter som tornar likt tistlar och karaktäristiska blågrå blommor som uppskattas av humlor och bin gör den till en riktigt bra perenn. Läs mer i växtporträtt här!

Årets perenn 2020

Gillenia trifoliata Årets perenn 2020!

Perennagruppens val av Årets perenn 2020 presenterades sedvanligt under Elmia Garden, en branschmässa som går av stapeln varje höst.

Med motiveringen: För sin ljuvliga, skira blomning, sin anslående höstskrud och sin förmåga att skapa harmoni bland egensinniga rabattgrannar har gillenia, Gillenia trifoliata, utsetts till Årets Perenn 2020.

Läs mer om gillenia här!

Gillenia trifoliata Årets perenn 2020. Foto: Marie Andersson


Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård/Plantskola. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad. Mer info: Perennagruppens hemsida

Mångfald av höstfina krukor med perenner

Inspiration till höstfina krukor

En komposition med perenner i kruka kan vara vacker för en kortare period om sorterna byts ut vartefter säsongen växlar. Då gör det inte så mycket om perennerna har olika krav på vatten och utrymme, eftersom de inte ska stå tillsammans så länge. En utbytt perenn kan få nytt liv i en rabatt i trädgården.

Man kan också satsa på att låta perenner övervintra i kruka om man vill följa dem där under hela säsongen. Och då är det bäst att välja perenner som har liknande konkurrenskraft och ståndortskrav.

För den utan trädgård, men tillgång till balkong eller uteplats, är krukor med perenner en stor källa till glädje. På hösten när vi vistas mindre och mindre utomhus är det extra trevligt att ha krukor vid platser som dagligen passeras som till exempel vid entrén.

Här får ni en kavalkad av inspirerande förslag på kompositioner!

Mörk skönhet

Krukkompositionernas mångfaldFina krukplanteringar med höga och låga kärleksört. I den högre krukan är kärleksört ‘Blue Pearl’ planterad tillsammans med penningblad som så småningom kommer hänga över kanten. Och i den lägre står liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, snyggt ihop med blodtopp Sanguisorba officinalis ‘Tanna’.

Färglada blad

Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald
Fokus på bladväxter och gräs av olika slag kan vara lika färgglatt som blommor. Olika sorter av alunrot lyser upp tillsammans med ljust grön pärlbräken. Gräs finns i varierande utseende. Här är vit- och grönrandiga japansk starr ‘Ice Dance’ som är vintergrönt och lite högre svävar lampborstgräs ‘Hameln’ med sina mjuka ax. Det som står för blomningen är säsongsväxten bollkryss.

Energikick!

Krukkompositionernas mångfaldNär höstsolen skiner lyser denna kruka som guld. Strålrudbeckia ‘Little Goldstar’ gör skäl för sitt namn och passar med sitt kompakta växtsätt perfekt i kruka. Höstögat blommar länge med sirliga gula blommor. Svart ormskägg ‘Nigrescens’ och gulgrönt penningblad skapar en snygg kontrasterande botten i krukan.

Torktåliga skönheter

Krukkompositionernas mångfaldEn mix av fetbladiga växter som den här klarar både sol och torka. Dessutom ger den vacker höstfägring och håller sig snygg tills vinterkylan kommer. Om planteringen står med lite skydd för regn och snö övervintrar dessa perenner bra i krukan. Här är taklök, gul fetknopp ‘Yellow Queen’, rosablommande mongoliskt fetblad och mörkbladig kärleksört ‘Bertram Anderson’.

Uppåtsträvande

Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald  Krukkompositionernas mångfald
Vill man arbeta på höjden är hösten en tacksam tid att använda sig av läckra gräs. Blåtåtel och japanskt blodgräs ‘Rubra’ blir tillsammans med grekisk vädd en uppåtsträvande och sirlig kombination. I basen tar kärleksört ‘Chocolate Drop’ och rödbladig revsuga ‘Braunherz’ upp de mörka tonerna som återfinns i de högre perennerna.

Skimrande rosa
Krukkompositionernas mångfald

En kombination söt som socker med fjäderastilbe ‘Sprite’, höstanemon ‘Pocahontas’, brokbladig revsuga ‘Burgundy Glow’ och ettårig silvernjurvinda. Höstanemon ‘Pocahontas’ är en låg och kompakt sort som därför passar utmärkt att planteras i kruka. Vanligtvis börjar låg fjäderastilbe blomma tidigare än höstanemonen, men den blommar gärna en andra gång om man är duktig på att klippa bort överblommade stänglar.

Mustig höstgryta

Krukkompositionernas mångfaldAtt låta färgerna rött, purpur och rosa samspela med silvrigt grönt ger en varm och fyllig kruka. Det är ingen klassisk färgkombination, vissa kanske till och med har lärt sig att det är “fel” med rött och rosa tillsammans, men nej! Våga testa och överraskas av hur färgerna lyfter varandra. Här finns också växter med olika struktur och textur. I krukan står liten kärleksört, rödbladig alunrot ‘Palace Purple’ och backtimjan ‘Pink Chintz’. Röllika ‘Red Vevelt’ sticker upp i mitten. Blodtopp ‘Tanna’ och silverfrylens böjda silvriga blad gör planteringen spretig och livfull.

Måla med perenner

Färgernas betydelse i perennrabatten

Perennernas värld rymmer ett nyansrikt färgspektrum som är roligt att arbeta med då man planerar sina växtlistor. Man kan sätta olika färger på enskilda rabatter eller varför inte välja ett enda färgschema för hela trädgården!

Ännu roligare att sätta ihop växter färgmässigt blir det om man lär sig färgcirkeln och vad de olika färgerna betyder. Här finns ett kapitel om just det! Färgerna beskrivs var och en för sig, dess betydelse, egenskaper i trädgården och där finns växtförslag för varje färg. Gå gärna in och läs mer via länken!