Årets perenn 2019

Purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gr.) ‘Herrenhausen’

Foto Säve Plantskola

Årets perenn 2019 är vacker under lång tid och de pollinerande insekternas favorit. Victoria Skoglund, trädgårdsmästare, inspiratör och TV-profil, hör till dem som tycker att purpurmejram ‘Herrenhausen’ borde användas mycket mer än idag:

– Det är en alldeles förtjusande växt där både blommor och blad har en stark, fin och kryddig doft. Gnuggar man bladen mellan fingrarna så sprider sig en doft av myrra, mint och oregano.

Purpurmejram ‘Herrenhausen’ växer upprätt, rundat och blir ungefär 40 cm hög. Den blommar från juli och fortsätter oförtrutet långt in i september i mörkt rödvioletta nyanser. Dess små blad är purpurfärgade under våren och övergår sedan i mörkgrönt. Stjälkarna är mörka och ger fin kontrast till såväl blommor som blad.

Insekternas flödande dryckesbar

Purpurmejram är viktig för pollinerande insekter. Bin, fjärilar, humlor och blomflugor – alla älskar ‘Herrenhausen’.

– Den lockar till sig mängder av fjärilar av alla de sorter. När påfågelögat slår sig ner bland de purpurvioletta blommorna är det som en overkligt vacker målad tavla. Humlorna verkar närmast berusade av den generösa dryckesbaren, det kan bli som en rejäl fyllefest i nektarrik glädje, säger Victoria Skoglund.

Bred användning i soligt läge

Purpurmejram ‘Herrenhausen’ är torktålig och trivs bäst i full sol och väldränerad jord. Den självsår sig i viss mån men småplantorna är lätta att rensa bort där du inte vill ha dem.

Årets perenn 2019 är mycket användbar och platsar i praktfulla rabatter, som kantväxt, elegant marktäckare, i köksträdgården och i kruka.

– Plantera den gärna i ett sicksackmönster med två plantor i varje riktning. Då får de naturligt stöd av varandra. Som kantväxt är ‘Herrenhausen’ ett mycket bra val. Den vältrar sig ut över stenar och små murar som violetta, fluffiga moln, tipsar Victoria.

Fina kombinationer

De mjuka färgtonerna hos ‘Herrenhausen’ gör sorten fin att kombinera med många andra växter. Victoria rekommenderar särskilt sirliga gräs, röd solhatt, rödbladig alunrot av olika slag samt kärleksört med rosaröd blomning.

Även perenner i silvriga, ljusgula och blåvioletta toner är givna sällskapsväxter.

Purpurmejram ‘Herrenhausen’ har mjuka färger som är fina tillsammans med många andra perenner. Här är den ihop med sirligt gräs och mörk kärleksört av sorten ‘Matrona’.

Ett urval av sällskapsväxter

Prydnadsgräs: silvergräs, Achnatherum calamagrostis; kopparstarr, Carex buchananii; blåtåtel, Molinia caerulea ‘Moorhexe’; jungfruhirs, Panicum virgatum.

Mörkbladigt: rödbladig alunrot, Heuchera; mörkbladiga sorter av kärleksört, Hylotelephium.

Rödviolett: solhatt, Echinacea; kärleksört, Hylotelephium; grekvädd, Knautia macedonica.

Blåviolett: anisört, Agastache ‘Black Adder’ eller ‘Blue Fortune’; martorn, Eryngium; stäppsalvia, Salvia nemorosa.

Silvriga toner: ulleternell, Anaphalis triplinervis; kattfot, Antennaria dioica; krypmalört, Artemisia schmidtiana ‘Nana’; lammöron, Stachys byzantina.

Ljusgult: färgkulla, Anthemis tinctoria ‘Wargrave Variety’; solhatt, Echinacea ‘Aloha’.

Läs hela Perennagruppens text om Årets perenn 2019 purpurmejram ‘Herrenhausen’ HÄR.