Nyheter

Årets perenn 20-års jubileum

Friska, härdiga och vackra perenner i 20 års tid!

Sedan 1997 har Perennagruppen med sin erfaranhet och kunskap årligen korat en Årets perenn. Syftet är att lyfta fram en särskilt bra trädgårdsväxt som förtjänar uppmärksamhet. Och det är en guldgruva för oss som älskar perenner att se vad experterna utser, eftersom det ofta är en perenn som inte redan är välkänd.

Konceptet Årets perenn har blivit en succé. Årets perenn är alltid frisk, vacker och lättskött, och den ska kunna odlas i princip i hela landet. Intresset är stort både hos plantskolor som odlar och garden center som säljer till privatpersoner.

Inlägg Årets perenn 20-års jubileum

Vit skogsaster, Aster divaricatus, valdes till Årets perenn 2015. Det är en skir tuffing som fyller sin plats i woodland och rabatt. Den har en unik egenskap att den blommar i torr skugga! Gillas också mycket av småfåglar under hösten och vintern om den tillåts stå kvar.

Genom Årets perenn marknadsförs även perenner i stort. Till varje Årets perenn publiceras en motivering och ett växtporträtt med bland annat förslag på goda grannar. Och lagom till 20-års jubileet har Perennagruppen tagit fram en egen etikett som alla plantor från gruppens medlemmar kommer att märkas med. Så den utvalda perennen kommer synas ännu bättre ute i butikernas sortiment.

Flera av Årets perenn genom tiderna är idag populära klassiker med många fina egenskaper. Till exempel stäppsalvia, röd rudbeckia ‘Magnus’, jättedaggkåpa, kärleksört ‘Matrona’, stjärnflocka, sju sorter daglilja och blomsterfunkia. Hittills har också två gräs utsetts, jättetåtel och vårälväxing. De är ett gott sällskap av utmärkta perenner, här finns samtliga Årets perenn från 1997-2016.

Alla Årets perenn i en rabatt i vacker höstskrud

Flera av Årets perenn är fina om hösten. Kärleksört, Hylotelephium ‘Matrona’ är till exempel en våra bästa höstblommande perenner. Och gräset jättetåtel, Molinia arundinacea, färgas effektfullt gyllenbrunt under hösten.

I botaniska trädgården i Lund visar man upp alla Årets perenn i en gemensam rabatt. Rabatten är både vacker, lättskött och pedagogisk med skyltar med familj, svenskt och vetenskapligt namn samt växtens ursprungsland. Och den är väl värd ett besök även senare på säsongen då den har övergått i sin tjusiga höstskepnad.

Inlägg Årets perenn 20-års jubileum

Rabatten i Botaniska trädgården i Lund med alla Årets perenn i härlig höstskrud.

Inlägg Årets perenn 20-års jubileum

Kärleksört, Hylotelephium ‘Matrona’, är en utmärkt höstblommande perenn som också är värdefull i vinterrabatten då dess blomflockar håller formen. Årets perenn 2000.